Aπεβίωσε σε ηλικία 68 ετών, ο ιταλός συγγραφέας Αντόνιο Ταμπούκι, που θεωρείται από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.
Καθηγητής πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Σιένας στην Ιταλία, ο Ταμπούκι υπήρξε χρονογράφος στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και στην ισπανική El Pais.
Έχει γράψει περίπου 20 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, ενώ πολλά από τα μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη, όπως το "Νυχτερινό στην Ινδία" και το "‘Ετσι ισχυρίζεται ο Περέιρα" με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.
Μοναδικό παιδί ενός έμπορου αλόγων, ο Ταμπούκι γεννήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1943 στην Πίζα της Τοσκάνης. Σπούδασε ιταλική φιλολογία και από το 1962 λογοτεχνία στο Παρίσι όπου ανακάλυψε τον πορτογάλο συγγραφέα Φερνάντο Πεσόα διαβάζοντας τη γαλλική μετάφραση του ποιήματος «Το Καπνοπωλείο» («Bureau du tabac»).
Έχει βραβευτεί με τα πιο έγκυρα διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων τα "Pen Club", "Campiello" και "Viareggio-Re-paci" στην Ιταλία, τα "Prix Medicis Etranger", "Prix Europeen de la Litterature" και "Prix Mediterranee" στη Γαλλία, το Ευρωπαϊκό "Αριστείον", το "Nossack" στη Γερμανία, το "Europaeischer Staats-preis" στην Αυστρία, τα "Hidalgo" και "Francisco Cerecedo" στην Ισπανία.
Έχει επίσης τιμηθεί με τους τίτλους του "Officier des Arts et des Lettres" στη Γαλλία και του "Comendador da Ordem do Infante Dom Henrique" στην Πορτογαλία.
Ανάμεσα στα έργα του είναι τα : «Ταξίδια και άλλα ταξίδια», «Νυχτερινό στην Ινδία», «Η Νοσταλγία του Πιθανού», «Ετσι ισχυρίζεται ο Περέιρα», «Ο Τριστάνο Πεθαίνει».
Στην Ελλάδα τον έχει μεταφράσει ο Ανταίος Χρυσοστομίδης και εξ αιτίας της φιλίας που ανέπτυξαν, ο συγγραφέας ερχόταν συχνά. Ένας από τους αγαπημένους προορισμούς του ήταν τα Χανιά, όπου διέμενε στον παραδοσιακό ξενώνα "Δώμα".
Την περασμένο Μάιο ο Ταμπούκι είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε μιλήσει στο πλαίσιο Το του προγράμματος «Megaron Plus» , με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου στα ελληνικά «Ταξίδια και άλλα ταξίδια».
«Το ταξίδι είναι μια ιδιαίτερη διάσταση της ζωής μας. Οι λογαριασμοί της ζωής μας έχουν να κάνουν με το χρόνο. Τα ταξίδι είναι μια ανακωχή ανάμεσα σε μας και το χρόνο, μια εκεχειρία αν θέλετε. Ο χρόνος στο ταξίδι παρουσιάζει το εξής πλεονέκτημα για μας: είναι μια μικρή αιωνιότητα τσέπης» είπε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.
σχόλια