Η κλιματική αλλαγή φέρνει νυχτερινές συγκρούσεις των μεγάλων αιλουροειδών

Η κλιματική αλλαγή στα μεγάλα αιλουροειδή Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα τσιτάχ συνήθως κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τα ταχύτατα μεγάλα αιλουροειδή, θα μετατοπίσουν τη δραστηριότητά τους προς τις ώρες της αυγής και του δειλινού λόγω της κλιματικής αλλαγής, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Δυστυχώς για τα απειλούμενα με εξαφάνιση τσιτάχ, αυτη η νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα προετοιμάζει για περισσότερες πιθανές συγκρούσεις με άλλα αρπακτικά, τα οποία κυνηγούν κατά βάση νυχτερινές ώρες, όπως τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις, λένε οι συγγραφείς της έρευνας που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B.

«Οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς των μεγάλων σαρκοφάγων ειδών, αλλά και τη δυναμική μεταξύ των ειδών», δήλωσε η βιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, Μπριάνα Αμπραμς, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Ενώ τα τσιτάχ τρώνε μόνο φρέσκο κρέας, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις ενίοτε καιροσκοπικά τρώνε από μικρότερα αρπακτικά. «Τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις κανονικά σκοτώνουν τα θηράματα μόνα τους, αλλά αν συναντήσουν το θήραμα ενός τσιτάχ, θα προσπαθήσουν να το πάρουν», δήλωσε η Μπετίνα Γουόστερ, βιολόγος και ειδική σε θέματα συμπεριφοράς, η οποία ηγείται του ερευνητικού προγράμματος Cheetah Research Project στο Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research. «Τα τσιτάχ δεν θα δώσουν μάχη με τα μεγαλύτερα αιλουροειδή, απλώς θα φύγουν», δήλωσε η ίδια.

Οι ώρες του κυνηγιού και η κλιματική αλλαγή 

Το κυνήγι σε διαφορετικές ώρες της ημέρας είναι μια από καιρό εξελιγμένη στρατηγική για τη μείωση των συναντήσεων μεταξύ των πολλαπλών ειδών θηρευτών, που μοιράζονται το μικτό τοπίο σαβάνας και δάσους της βόρειας Μποτσουάνα.

Όμως, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τις πιο ζεστές ημέρες, όταν οι μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες έφτασαν σχεδόν τους 45 βαθμούς Κελσίου, τα τσιτάχ έγιναν πιο νυκτόβια, αυξάνοντας κατά 16% τις ώρες κυνηγιού που συμπίπτουν με τα άλλα μεγάλα αιλουροειδή.

«Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για περισσότερες μη φιλικές συναντήσεις και λιγότερη τροφή για τα τσιτάχ», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κασίμ Ραφίκ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Botswana Predator Conservation Trust.

Πώς έγινε η μελέτη και τι έπεται 

Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές τοποθέτησαν κολάρα εντοπισμού GPS σε 53 μεγάλα σαρκοφάγα - μεταξύ των οποίων τσιτάχ, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και αφρικανικά άγρια σκυλιά - και κατέγραψαν τις τοποθεσίες και τις ώρες δραστηριότητάς τους επί οκτώ χρόνια.

Συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με τα αρχεία μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας.  Ενώ οι εποχικοί κύκλοι εξηγούν τις περισσότερες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στο διάστημα μελέτης από το 2011 έως το 2018, οι επιστήμονες λένε ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στη συμπεριφορά προσφέρουν μια ματιά στο μέλλον ενός κόσμου που υπερθερμαίνεται.

Στην επόμενη φάση της έρευνας, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν συσκευές ηχογράφησης και επιταχυνσιόμετρα για να καταγράψουν τη συχνότητα των συναντήσεων μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων.

Με πληροφορίες από Associated Press 

 
Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM