Τουλάχιστον 573 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στη Λαμπεντούζα

Τουλάχιστον 573 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν σήμερα στη Λαμπεντούζα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI
0

Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, σημειώθηκαν σήμερα στο νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν φτάσει χιλιάδες μετανάστες στην Λαμπεντούζα, ενώ σήμερα έφτασαν 573 από τις ακτές της Λιβύης.

Για την περισυλλογή τους και την παροχή βοήθειας, κινητοποιήθηκαν η ιταλική ακτοφυλακή, ταχύπλοο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και σκάφος της Frontex.

Οι διασωθέντες, ανάμεσά τους δυο ανήλικα και τέσσερις γυναίκες, μεταφέρθηκαν στο κέντρο προσωρινής παραμονής του νησιού, ενώ κατάγονται από την Συρία, την Αιθιοπία, την Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Αυτή την ώρα οι ιταλικές αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν ποιοι είναι οι διακινητές, ή τυχόν συνεργοί τους, για να προχωρήσει στην σύλληψή τους.

Τριπλάσιοι οι πνιγμοί μεταναστών το φετινό καλοκαίρι στη Μεσόγειο

Παράλληλα, τριπλάσιος είναι ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, καθώς προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, σε σχέση με πέρυσι.

Η Unicef κάνει λόγο για «νεκροταφείο παιδιών», καθώς από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο τουλάχιστον 990 άνθρωποι ναυάγησαν στην κεντρική Μεσόγειο, την πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδό παγκοσμίως που συνδέει τη βόρεια Αφρική με την Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους 334 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους το ίδιο διάστημα το 2022.

Όσον αφορά στον αριθμό των παιδιών, αυτός δεν έχει καταγραφεί σε σύνολο, ωστόσο η Unicef κατέγραφε περίπου μία ντουζίνα κάθε εβδομάδα του Ιουλίου. Συγκεκριμένα, 11.600 «ασυνόδευτοι ανήλικοι» προσπάθησαν να φτάσουν στην Ιταλία από τον Ιανουάριο ως τα μέσα Σεπτεμβρίου 2023 με πλοιάρια, δηλαδή κατά 60% περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κατά την οποία οι ανήλικοι ήταν 7.200.

«Η Μεσόγειος έχει γίνει νεκροταφείο για τα παιδιά και το μέλλον τους. Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών παιδιών που αναζητούν άσυλο και ασφάλεια στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών και ενός ανεπαρκούς μεταναστευτικού συστήματος», εκτίμησε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίτσις, αρμόδια για το θέμα στη Unicef. Συνολικά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας αφιερωμένη στην κρίση στη Μεσόγειο, ότι 2.500 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται από την 1η Ιανουαρίου ως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, αύξηση κατά 50% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Unicef, «ο πόλεμος, οι συγκρούσεις, η βία και η φτώχεια» ωθούν τα παιδιά «να φύγουν μόνα τους από τις χώρες καταγωγής τους». Αφού περάσουν από τους κινδύνους «της εκμετάλλευσης και της κακοποίησης σε κάθε στάδιο» του ταξιδιού τους, αλλά και τον κίνδυνο του ναυαγίου, όσοι ανήλικοι καταφέρουν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές αρχικά «κρατούνται» σε κέντρα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε δομές υποδοχής μεταναστών «σε γενικές γραμμές κλειστές», καταγγέλλει η Unicef.

Mε πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Ιδιοκτήτες κλινικών, γιατροί και νοσοκόμοι μέλη της «συμμορίας των βρεφών»

Διεθνή / Τουρκία: Ιδιοκτήτες κλινικών, γιατροί και νοσοκόμοι μέλη της «συμμορίας των βρεφών»

Ο στόχος ήταν οι υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης να αποζημιώνουν με 8.000 λίρες Τουρκίας την ημέρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν τα βρέφη - Τουλάχιστον 10 νεκρά βρέφη
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει Φινλανδία - Γερμανία: από αδιευκρίνιστη αιτία

Διεθνή / Μυστήριο με υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει Φινλανδία - Γερμανία: Κόπηκε από αδιευκρίνιστη αιτία

Η αιφνιδιαστική διακοπή λειτουργίας του καλωδίου, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, υποδηλώνει ότι το καλώδιο κόπηκε από κάποια εξωτερική δύναμη, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επιθεώρηση
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Καζάνι που βράζει η Τεχεράνη για την τύχη της Ahoo Daryaei: Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι, λένε

Διεθνή / Ιράν: Θυμός στην Τεχεράνη για την τύχη της Ahoo Daryaei: Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι, λένε

«Να θυμηθούν πώς αντέδρασε ο κόσμος όταν σκότωσαν τη Μάχσα Αμίνι» αναφέρουν εξοργισμένοι φοιτητές και πολίτες για τη φοιτήτρια που έμεινε με τα εσώρουχά της ως ένδειξη διαμαρτυρίας
LIFO NEWSROOM