Για τις συμφωνίες που υπεγράφησαν και τα όσα συζήτησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά επίσκεψή του στην Αθήνα, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, την νέα σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, τις αμυντικές δαπάνες των δύο χωρών, τις αερομαχίες στο Αιγαίο, αλλά και τον τομέα της ενέργειας. Σημείωσε πως η όλες οι συναντήσεις έγιναν «σε πολύ θετικό κλίμα» και πρόσθεσε πως έτσι, «θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας». «Ας ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια πλευρά», ανέφερε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από ένα χάσμα 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που βρεθήκαμε ξανά στην Αθήνα, αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Ανωτάτου Συμβουλίου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη θητεία μου ως πρωθυπουργός, το 2016. Στη σημερινή μας επίσκεψη πραγματοποιήσαμε την 5η συνεδρίαση του συμβουλίου μας μετά από 7 χρόνια. Κατά τη συνάντησή μας, υπογράφηκαν κείμενα συμφωνιών σε διάφορους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι τη γεωργία, από τον τουρισμό μέχρι το εμπόριο», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ερντογάν: Συνεργασία στη βάση μια θετικής ατζέντας
«Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Φέραμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που γίνεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα στη Γάζα. Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε.
Για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την διακήρυξη που υπογράφτηκε ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως αυτή επιβεβαιώνει την «αμοιβαία βούλησή μας να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις στο υψηλότερο επίπεδο». «Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την ανάγκη παρέμβασης τρίτων. Για να διασφαλιστεί αυτό, πιστεύω ότι η συνέχιση του διαλόγου μας σε υψηλό επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Κάλεσα τον φίλο μου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για την επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου».
Για μια ακόμα φορά πάντως ο Ερντογάν έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη λέγοντας: «Κατά την επίσκεψή μου, δέχτηκα επίσης τα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της "τουρκικής" μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συζήτησα με τους συμπατριώτες μας και άκουσα τα προβλήματά τους. Εξέφρασα για άλλη μια φορά την υποστήριξή μας ώστε να επωφεληθούν πλήρως από τα δικαιώματα των μειονοτήτων που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες»
Για τα ενεργειακά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «μπορούμε να παρέχουμε πόρους στην Ελλάδα από την ενέργεια του πυρηνικού μας σταθμού που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη». « Όπως γνωρίζετε, αποφασίσαμε να γίνουμε κέντρο παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Θράκη προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Συμφωνήσαμε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για αυτό το θέμα. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, τις σημαντικές χώρες της περιοχής. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε σχετικά με το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε εφ’εξής, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα».
«Ας ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια πλευρά», ανέφερε επίσης. Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Υποστήριξε δε ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.
Ο Ερντογάν για τις αμυντικές δαπάνες των δύο χωρών
Για τις αμυντικές δαπάνες και των δύο χωρών τόνισε πως «ως χώρα με πληθυσμό 85-86 εκατομμύρια και επιφάνεια 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «η Ελλάδα ξοδεύει πολύ διαφορετικά από εμάς σε αυτόν τον τομέα. Ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες». «Για παράδειγμα, σχετικά με τις αερομαχίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε “Ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση”».
Σημείωσε πως οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι «ασύγκριτα χαμηλότερες από της Ελλάδας». Εξήγησε πως η Τουρκία έχει την δική της παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. «Επί του παρόντος δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάσουμε και να τα συντηρήσουμε», είπε.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Yunanistan ziyareti dönüşünde medya mensuplarının sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. pic.twitter.com/Wk2jVDDvN0
— Erdoğan Dijital Medya (@RTEdijital) December 8, 2023
Με πληροφορίες από Anadolu