Η Βρετανία θα πρέπει να είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, είπε ο «αρχιτέκτονας» του Brexit, Ντέιβιντ Φροστ.
«Η προσωπική μου άποψη για αυτό είναι ότι είναι ώρα για μια μεγαλειώδη χειρονομία και μόνο η (βρετανική) κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Αυτή είναι να προσφερθούμε να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά και ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, λόρδος Ντέβιντ Φροστ.
Πρόσθεσε δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να κάνει μια μεγάλη κίνηση για τη δημιουργία στενότερων διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων με την Ελλάδα. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, ζήτησε μια συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας που θα αποφόρτιζε τη μακροχρόνια διαμάχη, με τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο λόρδος Έλγιν.
Ο λόρδος Φροστ είπε ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεργατική εκστρατεία για να ενθαρρύνει άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, που έχουν επίσης αρχαία ελληνικά αντικείμενα να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία, καθώς και στενότερους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, πυροδότησε μία διπλωματική διαμάχη τον περασμένο μήνα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από συνέντευξή του στο BBC που καλούσε σε επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Φροστ, πρώην υπουργός, είπε ότι πιστεύει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν και είναι ξεκάθαρος ότι η συμφωνία θα είναι «μία και μοναδική» και δεν θα ανοίγει στην πόρτα σε άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις για αντικείμενα των Βρετανικών Μουσείων. «Θα πρέπει επίσης να είναι σαφές ότι αυτή η συμφωνία δεν θα αποτελέσει προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα».
Με πληροφορίες του Guardian