Είναι μία- όχι τόσο συνηθισμένη είναι η αλήθεια- φωτογραφία από τη σύλληψη μεθυσμένου. Έγινε viral και σε πολλούς θυμίζει πίνακα. Ο Δημήτρης Λεγάκης, ο άνθρωπος πίσω από το φακό, δηλώνει κολακευμένος.
Ο φωτογράφος, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ζει στην Ουαλία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αποτύπωσε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο την περασμένη Παρασκευή, στο Σουόνσι.
Η φωτογραφία έγινε viral. Κάποιοι το συγκρίνουν με «μεθυσμένο αναγεννησιακό πίνακα», άλλοι βλέπουν επιρροές γαλλικού ρομαντισμού. Ένας από τους θαυμαστές του στιγμιότυπου σχολίασε ότι η φωτογραφία πρέπει να εκτεθεί στο Λούβρο.
Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο Δημήτρης Λεγάκης φωτογράφισε τη στιγμή που αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν μεθυσμένο, έξω από εστιατόριο takeaway.
Στη φωτογραφία, τρεις αστυνομικοί έχουν πέσει πάνω στον άνδρα. Ο ένας μιλά στον ασύρματο, οι άλλοι δύο προσπαθούν να του βάλουν χειροπέδες. Μπροστά τους, ξαπλωμένος χαλαρά κάτω, ένας άνδρας με το τσιγάρο στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, βγάζει selfie
Πίσω τους, μία νεαρή γυναίκα βγάζει τη γλώσσα και ποζάρει κάνοντας το σήμα της νίκης. Δίπλα της, όρθιος, ένας άνδρας κρατά το κράνος ενός εκ των αστυνομικών και κοιτάζει τον φακό.
Στην επόμενη λήψη, ο νεαρός που έβγαζε selfie είναι όρθιος, μοιάζει να διαμαρτύρεται στην αστυνομία, ενώ άλλοι είναι γύρω του και χαμογελούν. Σε κάποιους λάτρεις της τέχνης, το περιστατικό θύμισε τον πίνακα του 1817 «Η σχεδία της Μέδουσας», του Γάλλου ρομαντικού ζωγράφου Ζαν Λουί Τεοντόρ Ζερικό.
«Η δημιουργία ενός πίνακα απαιτεί μεγάλη ικανότητα και προσπάθεια. Αυτό που έκανα εγώ είναι κάτι που δεν μπορείς να αντιγράψεις. Και τα δύο είναι μοναδικά με τον δικό τους τρόπο. Αν αυτό που αποτύπωσα θυμίζει Αναγέννηση ή ρομαντική ζωγραφική, είμαι απίστευτα κολακευμένος», δήλωσε στον Guardian.
Ο φωτογράφος βγήκε στους δρόμους του Σουόνσι λίγο πριν από τις 22:00 της περασμένης Παρασκευής, όπως κάνει συχνά σε περιπτώσεις που αναμένεται μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.
«Αντιστάθηκε στη σύλληψη και πάλεψαν να του βάλουν χειροπέδες. Κάποια στιγμή υπήρχαν επτά αστυνομικοί πάνω του», περιέγραψε αναφερόμενος στη διάσημη πλέον φωτογραφία του.
Ενώ φωτογράφιζε, άλλοι άρχισαν να προσπαθούν να μπουν στο πλάνο. «Νόμιζαν ότι είναι ξεκαρδιστικό», δήλωσε ο Λεγάκης. Μέχρι στιγμής μόνο ένας από αυτούς που φαίνεται στη φωτογραφία επικοινώνησε μαζί του και ζήτησε ένα αντίγραφο. «Ο τύπος που κρατά το κράνος. Το άτομο που φαίνεται πιο φυσιολογικό στη φωτογραφία», σχολίασε.
Ο Λεγάκης ζει στην Ουαλία τα τελευταία 23 χρόνια. Παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχει συνηθίσει τη σχέση των Βρετανών με το αλκοόλ. «Ακόμη δεν το καταλαβαίνω. Άνθρωποι λένε τη Δευτέρα “ανυπομονώ να μεθύσω την Παρασκευή”. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Ελλάδα», δήλωσε.