Ο αρχιτέκτονας Minsuk Cho είναι ο σχεδιαστής του 23ου Serpentine Pavilion στους κήπους του Κένσινγκτον. Αυτό θα είναι το πρώτο έργο του Κορεάτη αρχιτέκτονα και ιδρυτή των Mass Studies στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το περίπτερο με το όνομα «Archipelagic Void» θα αποτελείται από πέντε κατασκευές που περιγράφονται ως «νησιά», διατεταγμένες σε σχήμα αστεριού γύρω από έναν κεντρικό, κυκλικό κενό χώρο. Το εμπνεύστηκε από τις μικρές αυλές με το όνομα madangs που βρίσκονται στο κέντρο των ιστορικών κορεατικών σπιτιών.
Σύμφωνα με τον Cho, η πρότασή του συνδέεται με την ιστορία του χώρου και με όσα έχουν γίνει εκεί τα προηγούμενα χρόνια.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε ρωτώντας τι μπορεί να αποκαλυφθεί και να προστεθεί στο Serpentine, στο οποίο σπουδαίοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες έχουν ήδη εξερευνήσει πάνω από 20 θέματα», λέει.
«Για να προσεγγίσουμε αυτό το νέο κεφάλαιο με διαφορετικό τρόπο, αντί να το βλέπουμε ως κενό χώρο, αποδεχτήκαμε την πρόκληση να δημιουργήσουμε πολλά περιφερειακά στοιχεία, ενώ εξερευνούμε το κέντρο ως κενό. Αντιστρέφοντας το κέντρο και θεωρώντας το ως κενό, μετατοπίζουμε την αρχιτεκτονική μας εστίαση μακριά από το χτισμένο κέντρο του παρελθόντος, διευκολύνοντας νέες δυνατότητες και αφηγήσεις».
Κάθε μία από τις πέντε δομές που είναι διατεταγμένες γύρω από τον κενό κεντρικό χώρο θα έχει μια ξεχωριστή λειτουργία. Η δομή που βλέπει απευθείας στο κτίριο της Serpentine Gallery θα σχεδιαστεί ως είσοδος. Δίπλα της, το Auditorium θα λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης, θα υπάρχει μια μικρή βιβλιοθήκη και ένα Tea House, ενώ η μεγαλύτερη κατασκευή, που ονομάζεται «The Play Tower», θα έχει τοίχους με δίχτυ.
Ο Cho είναι γνωστός διεθνώς ως συν-επιμελητής του κορεατικού περιπτέρου που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2014.
Το νέο περίπτερο έρχεται σε συνέχεια του κυκλικού ξύλινου που είχε σχεδιάσει η Λιβανέζα αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh πέρυσι και του «Black Chapel» του καλλιτέχνη Theaster Gates το 2022.
Το πιο διάσημο περίπτερο τέχνης άρχισε να λειτουργεί το 2000, όταν η Zaha Hadid σχεδίασε το πρώτο. Έκτοτε, στο Serpentine Pavillion έχουν δημιουργήσει αρχιτέκτονες όπως η Frida Escobedo, ο Bjarke Ingels και ο Sou Fujimoto.