Την πρόταση να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των ανταρτών Χούτι υποβάλει ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με δηλώσεις του, στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
«Θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση», δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση για τη χώρα που θα αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες» κατά των ανταρτών Χούτι αναμένεται να ληφθεί σήμερα.
Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αποπλέει η φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική φρεγάτα που θα λάβει μέρος στην επιχείρηση της ΕΕ για την προστασία των εμπορικών πλοίων που κινούνται στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ από τους Χούτι, αναμένεται να αποπλεύσει από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ποιο πολεμικό πλοίο έχει επιλεγεί, σύμφωνα όμως με συγκλίνουσες πληροφορίες θα πρόκειται για την φρεγάτα «Ύδρα».
Συζήτηση των 27 υπουργών Άμυνας και για Ουκρανία
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε».
Να σημειωθεί πως νωρίτερα, ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ δήλωσε πως η εν λόγω ευρωπαϊκή επιχείρηση θα ονομάζεται «Ασπίδες, δηλαδή προστασία των πλοίων», αφήνοντας σαφή υπαινιγμό πως οι 27 θα συμφωνήσουν υπέρ της Ελλάδας, ώστε να αναλάβει τη διοίκηση.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η εν λόγω επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν ότι γίνεται συζήτηση για «αναβαθμισμένο ρόλο» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στη διοίκηση.
Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 31, 2024
Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να… pic.twitter.com/S61jHovn7j