Ο Νεφερχοτέπ, πολιτικός της εποχής του και γραφέας που απολάμβανε μεγάλο σεβασμό τάφηκε με τιμές σε έναν περίτεχνα διακοσμημένο τάφο που ήρθε στο φως και μετά από συστηματική αποκατάσταση είναι τώρα ανοιχτός στο κοινό μετά από 20 χρόνια εργασιών αποκατάστασης.
Πριν ταφεί στην περιοχή Khokha, στο Λούξορ ο Νεφερχοτέπ υπηρέτησε ως πολιτικός, με πιο αξιοσημείωτο τίτλο του αυτόν του γραφέα του Άμωνα, μιας από τις οκτώ αρχέγονες αιγυπτιακές θεότητες. Αν και οι Φαραώ είναι συνήθως οι φιγούρες που συνδέονται με τους τάφους, τα μέλη των ευγενών και οι αξιωματούχοι συχνά μουμιοποιούνταν και θάβονταν με την ίδια μεταχείριση.
Οι γραφείς ήταν μέλη της αιγυπτιακής κοινωνίας και απολάμβαναν σεβασμό και μεγάλη εκτίμηση και τους ανατέθηκαν πολλοί υψηλοί ρόλοι, και ένας από αυτούς, ο Χορεμχέμπ, (που σημαίνει Ο Ώρος αγάλλεται) έγινε ακόμη και φαραώ, (είναι ο τελευταίος φαραώ της 18ης δυναστείας της Αιγύπτου), σύμφωνα με το Μουσείο Michael C. Carlos του Πανεπιστημίου Emory.
Ο τάφος του Νεφερχοτέπ περιέχει αποδείξεις της κοινωνικής του θέσης και αξίας συμπεριλαμβανομένου ενός παρεκκλησίου με γραφικά που μοιάζουν με τον Μεγάλο Ναό του Άμωνα (που βρίσκεται στο Γκέμπελ Μπαρκάλ του Σουδάν) και έναν προθάλαμο που απεικονίζει το βασιλικό παλάτι. Ο ταφικός θάλαμος χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ay (1327 έως 1323 π.Χ.).
«Τα εγκαίνια του νεκροταφείου σήμερα προσθέτουν ένα νέο τουριστικό ιερό εξαιρετικής σημασίας και μοναδικότητας στα ιερά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας στο Λούξορ, υπό το φως της μεγάλης εισροής τουριστών στην επαρχία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, Mostafa Waziry.
Η συντήρηση αρχαίων αντικειμένων δεν είναι εύκολη. Όλες οι τοιχογραφίες, τα ανάγλυφα και τα γλυπτά απαιτούσαν σταθεροποίηση εξαιτίας των χαλαρών πέτρινων θραυσμάτων, ρωγμών, αποκολλημένου σοβά και στρώσεων χρωμάτων. Οι επιφάνειες που είχαν υποστεί ζημιά από τη φωτιά και τον χρόνο έπρεπε να καθαριστούν σχολαστικά και να συντηρηθούν.
Το έργο αποκατάστασης ξεκίνησε το 2000 όταν μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες ανέλαβε την καταγραφή και την ανάλυση των τεκμηρίων του τάφου.
Ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της χώρας, Mostafa Waziry, και ο πρέσβης της Αργεντινής, Gonzalo Oriolabeta, εγκαινίασαν την πολυαναμενόμενη αποκάλυψη.
Με πληροφορίες από artnet