Η Αφροδίτη του Μποτιτσέλι τελευταίο θύμα των διαδηλωτών του κλίματος

ufficci Facebook Twitter
Δυο ακτιβιστές μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Το αριστούργημα της Αναγέννησης, η «Γέννηση της Αφροδίτης» του Σάντρο Μποτιτσέλι είναι ο πιο πρόσφατος στόχος σε μια σειρά διαμαρτυριών για το κλίμα που σχετίζονται με την τέχνη.

Ο πίνακας της Αναγέννησης γέμισε με εικόνες εκτεταμένης καταστροφής και οικολογικής κατάρρευσης, καθώς δύο ακτιβιστές μέλη της ομάδας Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πραγματοποίησαν μια διαμαρτυρία στην Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την κλιματική αλλαγή.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσποιείται ότι τα χωράφια δεν κάηκαν τον Ιανουάριο», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές, «ότι το νερό δεν θα είναι πρόβλημα αυτό το καλοκαίρι, ότι τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες είναι τυχαία γεγονότα και δεν προκαλούνται από ανθρώπινες επιλογές. Και αντί να ασχοληθεί με αυτά τα πραγματικά προβλήματα, φτιάχνει παράλογους νόμους».

Τα μουσεία έχουν βρεθεί στο σημείο μηδέν για τις διαμαρτυρίες για το κλίμα τα τελευταία χρόνια, με τη Μόνα Λίζα και το «Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ να είναι μερικά από τα πολλά έργα τέχνης που έχουν γίνει στόχοι.

Μετά από μια σειρά παρόμοιων περιστατικών, το ιταλικό κοινοβούλιο πίεσε πρόσφατα για να αυστηροποιηθούν οι ποινές για όσους βλάπτουν πολιτιστικούς χώρους και μνημεία. Οι δύο ακτιβιστές βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κράτηση.

Η Γέννηση της Αφροδίτης του μεγάλου Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Σάντρο Μποτιτσέλι φιλοτεχνήθηκε περίπου το 1485–1486. Σήμερα βρίσκεται στη συλλογή του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό. Αποτελεί μια από τις αρτιότερες αισθητικά δημιουργίες του Φλωρεντίνου καλλιτέχνη. Η έμπνευση για τον πίνακα δίνεται από μια μυθολογική αφήγηση του Οβιδίου και συνιστά μια νεοπλατωνική αλληγορία βασισμένη στην αντίληψη της αγάπης ως γενεσιουργού δύναμης.

Το θέμα της Αφροδίτης είναι παγανιστικό, σε μια εποχή που τα περισσότερα έργα τέχνης απεικόνιζαν ρωμαιοκαθολικά θέματα. Αν και ορισμένα από τα έργα του φλωρεντινού ζωγράφου καταστράφηκαν εξαιτίας των θεμάτων τους, η Αφροδίτη διασώθηκε χάρη στην επιρροή του Λαυρεντίου των Μεδίκων. Ο πίνακας έχει επηρεάσει κατά πολύ και τη σύγχρονη κουλτούρα με εμφανίσεις σε διάφορες ταινίες και βιβλία.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Πολιτισμός / Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Στη σκηνοθέτιδα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ο τίτλος του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών και στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό το παράσημο του Αξιωματικού του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών.
LIFO NEWSROOM