UNRWA: Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί στη Γάζα

UNRWA: Ο λιμός μπορεί ακόμα να αποφευχθεί στη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο λιμός μπορεί ακόμη και τώρα να αποφευχθεί στην Γάζα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί.

Μόνη προϋπόθεση για να επιτευχθεί αυτό είναι το Ισραήλ να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες να μεταφέρουν περισσότερη βοήθεια στη Γάζα όπως είπε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2,2 εκατομμύρια άνθρωπο, απειλούνται από λιμό στην πολιορκημένη από το Ισραήλ Λωρίδα τη Γάζας.

«Είναι μία καταστροφή που προκλήθηκε από τον άνθρωπο.  Ο κόσμος δεσμεύθηκε να μην επιτρέψει πλέον λιμό», έγραψε ο Φιλίπ Λαζαρινί στο Χ. «Ο λιμός μπορεί ακόμη να αποφευχθεί μέσω μίας αυθεντικής πολιτικής βούλησης για την παροχή πρόσβασης και προστασίας σε σημαντικό όγκο βοήθειας» σημείωσε στην ανάρτησή του ο επικεφαλής της UNRWA.

Οι τεράστιες ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν «έκρηξη» παιδικών θανάτων στον βόρειο τομέα του θύλακα, όπου ένα στα έξι παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών είναι θύμα οξέος υποσιτισμού. Σύμφωνα με ανάρτηση του οργανισμού, υπάρχουν αναφορές ότι σήμερα ένα μωρό 2 μηνών πέθανε από ασιτία. 

Παλαιστίνιοι από τη Γάζα δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες στο AFP ότι αναγκάζονται να τρώνε φύλλα και ζωοτροφές για να τραφούν.

Πριν από τον πόλεμο, περί τα 500 φορτηγά με προμήθειες εισέρχονταν καθημερινά στην Λωρίδα της Γάζας. Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, ο αριθμός αυτός μειώθηκε απότομα στα 200, παρά τις τεράστιες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η καταστροφή της οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στον βόρειο τομέα, όπου κυριαρχεί «το χάος και η βία», σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που διέκοψε την Τρίτη τη διανομή βοήθειας, λόγω των μαχών και των επιδρομών του πλήθους κατά των φορτηγών.

Σήμερα, το αρμόδιο όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τις μη πολεμικής επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη, η Cogat, ανακοίνωσε ότι 254 φορτηγά μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας επιθεωρήθηκαν και εισήλθαν στην Γάζα.

«Δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στην Γάζα για τον άμαχο πληθυσμό», σύμφωνα με την Cogat.

Με πληροφορείς του AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM