«Όχι» της Γερουσίας των ΗΠΑ σε ψήφισμα για μη πώληση F-16 στην Τουρκία

«Όχι» της Γερουσίας των ΗΠΑ σε ψήφισμα για μη πώληση F-16 στην Τουρκία Facebook Twitter
φωτ.: EPA
0

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές καταψήφισαν την Πέμπτη ένα ψήφισμα που εισήγαγε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ το οποίο επιδιώκει να εμποδίσει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλου αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία.

Το ψήφισμα απορρίφθηκε από 79 γερουσιαστές, ενώ 13 ήταν υπέρ.

Στις 26 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, αφότου η Άγκυρα έδωσε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία τον Οκτώβριο του 2021 ζήτησε από τις ΗΠΑ 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 καθώς και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των υπόλοιπων F-16 στο επίπεδο Block 70.

Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία επικεντρώνεται στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και όχι στα αεροσκάφη F-35.

«Συζητήσαμε με Αμερικανούς γερουσιαστές τα βήματα που θα κάνουμε για τα F-16», είπε, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη των γερουσιαστών Τζιν Σαχίν και Κρις Μέρφι στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συνεχίζει τις συνομιλίες με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι γερουσιαστές εξαπέλυσαν ομοβροντία πυρών κατά της Τουρκίας, οι οποίοι την παρουσίασαν ως ένα αναξιόπιστο εταίρο που δεν μοιράζεται κοινές αξίες, καθώς ενεργεί αντισυμμαχικά και εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Υπό αυτό το πρίσμα, στάθηκαν στην κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δημοκρατική διολίσθηση στο εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες στον Καύκασο, στη Βόρεια Συρία, και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με την Ελλάδα, ο γερουσιαστής Ραντ Πολ σημείωσε ότι "ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει την εχθρική ρητορική του απειλώντας να πλήξει την Αθήνα με πυραυλικά πλήγματα και ότι οι τουρκικές δυνάμεις μπορεί να έρθουν μια νύχτα ξαφνικά στην Ελλάδα. Αυτό ακούγεται σαν μια ασταθή και ασυνάρτητη ρητορική ενός ηγέτη που δεν αξίζει να έχει τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη μας. Τον περασμένο Αύγουστο, ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής ισχυρίστηκε ότι ‘η Μεσόγειος Θάλασσα μας ανήκει. Και κανείς δεν πρέπει καν να σκεφτεί να σηκώσει ένα ξίφος εναντίον μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος και οι σύμμαχοί τους. Καλύτερα να μην το ξεχνάτε αυτό'. Αυτοί είναι άνθρωποι που χτυπούν τα τύμπανα του πόλεμου εναντίον ενός άλλου συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στους οποίους στέλνουμε αυτά τα όπλα χωρίς καμία ένδειξη τύψεων από την πλευρά τους".

Αντίστοιχα σκληρή κρητική ασκήθηκε και από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπεν Κάρντιν, αλλά και τον επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας, Τζιμ Ρις. Παρά την ομοφωνία που υπήρχε σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, οι υπέρμαχοι της πώλησης των F-16 υπενθύμισαν ότι μιλάμε για μια συμφωνία που έγινε για την ένταξη της Σουηδίας που πρέπει να τηρηθεί. Επιπλέον, στάθηκαν στο γεγονός ότι η αναβάθμιση των μαχητικών ήταν επιτακτική ανάγκη, καθώς η Τουρκία διαθέτει έναν γερασμένο στόλο, και συνεπώς πρέπει να διασφαλιστεί ότι ως μια νατοϊκή δύναμη θα έχει τουλάχιστον μια αξιόμαχη αεροπορία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόκληση Φιντάν: Η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας επί των στρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων

Πολιτική / Προκαλεί ο Φιντάν: Η Τουρκία θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας επί των στρατιωτικοποιημένων Δωδεκανήσων

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απειλεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ