Ερντογάν: Στη σωστή τροχιά οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ μετά την πώληση των F-16

Ερντογάν: Στη σωστή τροχιά οι σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά την πώληση των F-16 Facebook Twitter
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. ΕΡΑ)
0

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφωνούν όλο και περισσότερο σε περισσότερα ζητήματα, επισημαίνοντας μια θετική τάση στις σχέσεις, την ώρα που προχωρά η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη.

Μιλώντας, κατά το σύνηθες, σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από το Κάιρο την Τετάρτη, ο Ερντογάν είπε: «Ο αριθμός των θεμάτων στα οποία έχουμε παρόμοια άποψη ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ».

Δηλώσεις για ΗΠΑ

«Ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων βημάτων που κάναμε με τις ΗΠΑ, μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες θετικές εξελίξεις. Η διάθεση στο Κογκρέσο είναι θετική αυτή τη στιγμή. Ομοίως, θετικές φωνές έρχονται από τη Γερουσία. Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων στα οποία έχουμε παρόμοια άποψη ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ αυξάνεται. Δεν υπάρχει αρνητική τάση αυτή τη στιγμή, αντίθετα υπάρχει θετική εξέλιξη. Για το θέμα αυτό, οι αρμόδιοι υπουργοί λένε στους συνομιλητές τους ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Παρέχουν αυτές τις πληροφορίες για αυτά τα θέματα τόσο στον Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στον πρόεδρο της MİT Ιμπραΐμ Καλίν και στον επικεφαλής μας σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είδατε την υπογεγραμμένη επιστολή του κ. Μπάιντεν εδώ», λένε. Είπαμε, «Είδατε επίσης το υπογεγραμμένο έγγραφο έγκρισής μας. Πάνω απ' όλα ακούσατε την απόφαση που έλαβε το κοινοβούλιο μας και μας ευχαριστήσατε ξανά και ξανά. Περιμένουμε το επόμενο από εσάς», είπαμε και συνεχίζουμε τον δρόμο μας. Ομοίως, η έκκληση του Σουηδού πρωθυπουργού να μας ευχαριστήσει για αυτό το θέμα είναι ένα σημάδι ότι το βήμα που κάναμε πηγαίνει προς θετική κατεύθυνση», είπε ο Ερντογάν.

Δηλώσεις για Ουκρανία-Ρωσία

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη διαρκή προθυμία του να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για μια «δίκαιη» ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. «Έχουμε μαζέψει τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία πολλές φορές. Μπορούμε να το κάνουμε ξανά και να ανοίξουμε την πόρτα στην ειρήνη μέσω μιας διαχείρισης διαδικασίας εστιασμένης στη λύση, απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές», είπε ο Ερντογάν.

«Στις συναντήσεις μας τόσο με τον πρόεδρο (Βλαντιμίρ) Πούτιν όσο και με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή την επιδίωξη».

Δηλώσεις για Αίγυπτο

«Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή. Είχαμε χάσει την επαφή εδώ και 12 χρόνια. Με παρέμβαση του εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, μαζευτήκαμε εκεί και ξεκινήσαμε τη διαδικασία ομαλοποίησης. Αυτή η επίσκεψη στην Αίγυπτο έγινε με την επίμονη πρόσκληση του κ. Σίσι», είπε ο Ερντογάν και προσέθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε τον στόχο μας των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όγκο εμπορίου με την Αίγυπτο, τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο στην αφρικανική ήπειρο».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM