ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες

Eurostat για προσδόκιμο ζωής: Οι γυναίκες ζουν κατά πεντέμισι χρόνια περισότερο από τους άνδρες Facebook Twitter
Προσδόκιμο ζωής, φωτ.: Unsplash
0

Νέα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα σήμερα από τη Eurostat σχετικά με το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες ζουν πεντέμισι χρόνια περισσότερο από τους άνδρες. 

Για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το προσδόκιμο ζωής για το 2022 είναι στα 83,3 χρόνια ενώ για τους άνδρες τα 77,9 έτη. Το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων γυναικών για το 2022 είναι μεν ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το 2021 κατά 0,4 έτη αλλά μειωμένο από το 2019 κατά 0,7 έτη. Αντίστοιχα για τους άνδρες, σύμφωνα με τη Eurostat, το προσδόκιμο ζωής έχει ανέβει από το 2021 κατά 0,7 χρόνια αλλά είναι παρουσιάζει μείωση κατά 0,6 χρόνια σε σχέση με το 2019. 

Το 2022, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 5,4 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών, με διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών της ένωσης. Στη Λετονία, για παράδειγμα οι γυναίκες ζουν δέκα χρόνια περισσότερο από τους άνδρες και 8,7 χρόνια περισσότερο στην Εσθονία και τη Λιθουανία. Οι μικρότερες διαφορές μεταξύ των φύλων ήταν στην Ολλανδία που ήταν στα 2,9 έτη, στην Ιρλανδία με διαφορά 3,3 έτη και στη Σουηδία με 3,4 έτη. 

Το 2022, το προσδόκιμο ζωής και για τα δύο φύλα κατά τη γέννηση ήταν 80,6 έτη, αυξημένο κατά 0,5 έτη από το 2021. Πάνω από δύο δεκαετίες, από το 2002, η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε το 2019 όταν το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έφτασε τα 81,3 χρόνια σημειώνοντας αύξηση 3,7 ετών σε σύγκριση με 2002. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, αυτός ο δείκτης μειώθηκε στο 80,4 το 2020 και στα 80,1 χρόνια το 2021. Το 2022, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε αλλά δεν κατάφερε να φτάσει την τιμή του 2019. 

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφεται στην Ήπειρο όπου φτάνει στα 82,7 έτη, στο Βόρειο Αιγαίο στα 82,3 έτη και στην Κρήτη στα 81,7 έτη.  

Η περιοχή της ΕΕ με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής είναι η ισπανική περιφέρεια Comunidad de Madrid όπου οι άνθρωποι αναμένεται να φτάσουν τα 85,2 έτη. Στη συνέχεια ακολουθεί η Provincia Autonoma di Trento στην Ιταλία με προσδόκιμο τα 84,4 έτη. Τέλος η τριάδα με τα μακροβιότερα προσδόκιμα ζωής στην Ευρώπη κλείνει με το Ile de France στη Γαλλία όπου και τα 84,1 έτη. 

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση, τέσσερις ήταν στη Βουλγαρία: Severozapaden στα 72,3 έτη, το Severen tsentralen στα 73,2 έτη, το Yugoiztochen στα 73,7 έτη, και το Severoiztochen στα 74,1 έτη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

  

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς και γιατί γερνάμε; Ένα νέο βιβλιο για την προοπτική της αιώνιας νεότητας

Βιβλίο / Πώς και γιατί γερνάμε; Ένα νέο βιβλιο για την προοπτική της αιώνιας νεότητας

Ένα ενδιαφέρον όσο και διαφωτιστικό βιβλίο πάνω στις αιτίες και τους μηχανισμούς των γηρατειών και το «κυνήγι» της αθανασίας, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού κλάδου που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αντανακλώντας μια διαχρονική, διακαή όσο και «βλάσφημη», για μερικούς, ανθρώπινη επιθυμία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι διαφορετικό πράγμα η επιβίωση και άλλο η ευζωία

Good Living / Άλλο η επιβίωση κι άλλο η ευζωία

Η Πάνια Καρνάκη, Ψυχολόγος Προαγωγής Υγείας, Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Prolepsis, υπογραμμίζει τη σημασία του συνδυασμού ψυχικής και σωματικής υγείας και πώς μπορούμε να ενδυναμωθούμε συναισθηματικά.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM