Από τις 28 Μαρτίου έως και τις 18 Μαΐου 2024, το κοινό έχει την ευκαιρία να συνδιαλλαγεί με άχρονα και αλλόκοτα τοπία, με προσωπικές αφηγήσεις ταξιδιωτών που οδηγούν σε συλλογικές σκέψεις κοινωνιών καθώς και με απομονωμένες πολιτείες, οι οποίες αναζητώντας διέξοδο, διεκδικούν το δικαίωμα σε μια βελτιωμένη εκδοχή.
Η νέα ενότητα έργων του Γιώργου Κούμουρου αντανακλά την επιθυμία του να ταυτιστεί με τους ταξιδιώτες των αφηγήσεών του. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι ταξιδιώτες, γιατί ταξίδεψαν έως εδώ, σε τούτες τις πολιτείες που είναι γαντζωμένες σε βράχια και κρέμονται επάνω από ελλειπτικές θάλασσες, γιατί ατενίζουν τον ορίζοντα με ανασφάλεια και σκεπτικισμό; Σύμφωνα με τον δόκτορα ιστορικό τέχνης, Μεγακλή Ρογκάκο, οι ταξιδιώτες είμαστε εμείς και ο κόσμος μας δεν αποτελεί πια ιδανικό προορισμό. Η Ιθάκη μας ολοένα απομακρύνεται, τα πράγματα αλλάζουν. Τα έργα του Κούμουρου διατρέχονται από μία κρυφή, υπόγεια μελαγχολία και αποπνέουν συχνά, ένα ειρωνικό-ρομαντικό ύφος. Οι καθωσπρέπει κοινωνικοί κανόνες/νόμοι συμπεριφοράς, οι έμφυλες αναζητήσεις με την αποπροσανατολιστική τους τάση, η τεχνολογία, η εικονική πραγματικότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, που εισβάλει με το στείρο της τοπίο να ολοκληρώσει τον κύκλο αυτού του αποπροσανατολισμού και της αστάθειας, συντελούν στο να καθυποτάξουν τον άνθρωπο σε πειθήνιο καταναλωτή, να του αφαιρέσουν την ικανότητα κρίσης, διαφοροποίησης και κυρίως, να υποσκάψουν την έμφυτη τάση του για δημιουργία.
Η ανάγκη της παγκόσμιας κοινότητας να επιλύσει τα εσωτερικά σύνορα –διανοητικά, θρησκευτικά, κοινωνικά, οικονομικά πολιτικά, ρατσιστικά και σεξουαλικά– διαφαίνεται τελευταία όλο και πιο επιτακτική. Τα έργα που ζωγράφισε ο Κούμουρος κατά την περίοδο 2018-2023 και τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν στιγμιότυπα σκέψεων και προβληματισμών για το δυστοπικό αυτό περιβάλλον, εκφράζοντας με ένα τρόπο την αγωνία του ανθρώπου που εγκλωβίστηκε από τα ίδια τα δημιουργήματα του. Τα έργα εικονογραφούν σήματα τροχαίας με υποχρεωτικές πορείες, όρια ταχύτητας και μονοδρόμους, σύμβολα του συστήματος, εορταστικές σημαίες, αγωνιστικά λάβαρα και τηλεκατευθυνόμενα μηχανικά όντα, όπως ακριβώς καταντά η κοινωνία όταν επιμένει να βάζει ετικέτες στους ανθρώπους, να τους τακτοποιεί σε κάθε είδους δομές και να κοιμάται ήσυχα και αυτή ότι επιτέλεσε το καθήκον της. Κοινότητες σε νηφάλιο ύπνο κάτω από το φως θερινών προβολών στην οθόνη του έναστρου ουρανου. Μόνο με την αυτογνωσία που εμπνέει η αλληλεγγύη, θα μπορέσει ο κάθε συνάνθρωπος να συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Από σκόνη ξεκινά ο άνθρωπος και στο φάος/χάος καταλήγει. Όμως, αυτή η συνθήκη δεν είναι απαραιτήτως μεμπτή, είναι ίσως σωτήρια. Θα δείξει...
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα εγκαίνια θα προλογίσει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Αθηνά Μιχαηλίδου, την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, στις 20:00.
Ο Γιώργος Π. Κούμουρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα της Κύπρου, το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική στην Πυθαγόρειο Ακαδημία Καλών Τεχνών Σάμου και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργία εκπαιδευτικού φιλμ, από το Middlesex University. Παρουσίασε 36 ατομικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία και Πορτογαλία. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η γκαλερί Thalatta.art είναι ένας χώρος εικαστικών τεχνών στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος προάγει καταξιωμένους αλλά και ανερχόμενους Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, στοχεύοντας στο να εισάγει στην καλλιτεχνική σκηνή αλλά και την αγορά της τέχνης, ένα νέο κύμα αισθητικής δημιουργίας.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0