Στην Ιαπωνία ο πληθυσμός της χώρας γερνάει, καθώς οι γεννήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και οι κατασκευαστές πάνας προτιμούν να παράγουν πάνες για ενήλικες, παρά για μωρά.
Η Ιαπωνία, εδώ και μία δεκαετία, αντιμετωπίζει το φαινόμενο οι πωλήσεις για τις πάνες ενηλίκων να είναι περισσότερες από αυτές των μωρών. Όπως μεταδίδει το BBC, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη χώρα ανακοίνωσε ότι σταματά εντελώς την παραγωγή πάνας για μωρά και εστιάζει στους ενήλικες. Το φαινόμενο εξηγείται εν μέρη, από το γεγονός ότι οι γεννήσεις στη χώρα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Η εταιρεία Oji Holdings είναι η τελευταία που έκανε μια τέτοια αλλαγή από πάνες μωρών σε ενηλίκων, σε μια Ιαπωνία που γερνάει με τάχιστους ρυθμούς: Το 2023, στη χώρα γεννήθηκαν 758.631 μωρά, ένας αριθμός μικρότερος κατά 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ήταν ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία από τον 19ο αιώνα. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια. Σε ανακοίνωσή της, η Oji Holdings ανέφερε ότι η θυγατρική της, η Oji Nepia, κατασκευάζει επί του παρόντος 400 εκατομμύρια βρεφικές πάνες ετησίως. Η παραγωγή πέφτει διαρκώς από το 2001, όταν η εταιρεία έφτασε στο απόγειό της - 700 εκατομμύρια πάνες.
Το 2011, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής πάνας της Ιαπωνίας, η Unicharm, δήλωσε ότι οι πωλήσεις της σε πάνες για ενήλικες είχαν ξεπεράσει αυτές για βρέφη. Εν τω μεταξύ, η αγορά πάνας για ενήλικες αυξάνεται και εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Ιαπωνία έχει τώρα έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, με σχεδόν το 30% από αυτούς να είναι 65 ετών και άνω. Πέρυσι, το ποσοστό των ατόμων άνω των 80 ετών ξεπέρασε για πρώτη φορά το 10%.
Η Oji Holdings ανακοίνωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να κατασκευάζει βρεφικές πάνες στη Μαλαισία και την Ινδονησία, όπου αναμένει αύξηση της ζήτησης. Η συρρίκνωση του πληθυσμού, αποτέλεσμα τόσο της γήρανσης όσο και της πτώσης των ποσοστών γεννήσεων, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Ιαπωνία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ωστόσο, οι προσπάθειες της ιαπωνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων έχουν ελάχιστη επιτυχία μέχρι στιγμής. Οι αυξημένες δαπάνες για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά και οι επιδοτήσεις που στοχεύουν νεαρά ζευγάρια ή γονείς δεν φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά γεννήσεων. Οι ειδικοί λένε ότι οι λόγοι είναι περίπλοκοι, που κυμαίνονται από χαμηλότερα ποσοστά γάμου και περισσότερες γυναίκες που εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, μέχρι το αυξημένο κόστος της ανατροφής των παιδιών.
Με πληροφορίες από BBC