Ένας ακόμα σημαντικός μακεδονικός τάφος πλούσιου κατοίκου των Αιγών, ο οποίος ετάφη μαζί με τη γυναίκα του, βρέθηκε στην περιοχή, με αφορμή τις εργασίες κατασκευής αποχετευτικού δικτύου.
Είναι ένα από τα πολλά σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη την περασμένη χρονιά στο άστυ και στη νεκρόπολη των Αιγών στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών, παρουσίασε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, στην 36η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για «το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2023», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε η κυρία Κοτταρίδη, ο μακεδονικός τάφος βρέθηκε στη βορειοδυτική πλευρά της νεκρόπολης των Αιγών και φέρει εντυπωσιακά κονιάματα στην είσοδο με χρυσή κορδέλα και δύο φιόγκους. Ο τάφος διαστάσεων 3.70Χ2.70 μέτρα, «χωράει μια κλίνη και μια πολύτιμη σαρκοφάγο που σίγουρα θα είχε», ενώ είναι συλημένος ήδη από την αρχαιότητα.
Χρονολογείται μετά τον Μέγα Αλέξανδρο, στα χρόνια των Αντιγονιδών, στον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται κοντά σε ανάλογο που ανέσκαψε το 1969 ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής.
Πρόκειται για έναν σημαντικό τάφο ανδρικής ταφής, όπου ο νεκρός πρέπει να ήταν πλούσιος και σπουδαίος, πιθανόν υπασπιστής, με ασπίδα και όπλα, όπως αιχμές που προδίδουν ένα πολύ καλό εργαστήριο, είπε η κ. Κοτταρίδη, προσθέτοντας πως μαζί του τάφηκε και η γυναίκα του, καθώς έχουν βρεθεί κολιέ μς χάντρες, αλλά και ένα χρυσό στεφάνι μυρτιάς.
«Σε αυτή τη γωνιά της νεκρόπολης φαίνεται πως υπήρχε μια συστοιχία πλούσιων τάφων, με αυτούς τους δύο μακεδονικούς και άλλους τύμβους, που θα μπορούσαν να έχουν μακεδονικούς τάφους», είπε η κ. Κοτταρίδη.
Μέσα στο 2023 και στη διάρκεια των εργασιών για το δίκτυο αποχέτευσης, έγιναν ανασκαφές μέσα στο χωριό Βεργίνα και λίγο στο άστυ των Αιγών.
Στον δρόμο που ανεβαίνει προς το ανάκτορο των Αιγών βρέθηκε τάφος της Εποχής του Σιδήρου με ένα ξίφος, μια πλούσια ταφή των μέσων του 6ου π.Χ. αιώνα με πολεμιστή, ο οποίος φέρει κράνος στα πόδια του και κρατάει στο στήθος με το δεξί του χέρι το σπαθί, καθώς κι ένας ακόμη με επίσης ωραίο ξίφος και περόνη, η οποία στήριζε στο σώμα του πολεμιστή την χλαμύδα.
Στις ταφές έχουν βρεθεί και έχουν συντηρηθεί εντυπωσιακά ανατολικά-ιωνικά ειδώλια και αγγεία, τα οποία, «θα πλουτίσουν το μουσείο μας».