Καλλιτέχνες κατά AI: Η επιστολή των Νίκι Μινάζ, Μπίλι Άιλις, Κέιτι Πέρι για την τεχνητή νοημοσύνη

Καλλιτέχνες κατά της τεχνητής νοημοσύνης: Η επιστολή των Νίκι Μινάζ, Μπίλι Άιλις, Κέιτι Πέρι και 297 άλλων Facebook Twitter
Μπίλι Άιλις, φωτ.: ΕΡΑ
0

Η Μπίλι Άιλις και η Νίκι Μινάζ είναι μεταξύ των 200 καλλιτεχνών που ζητούν να σταματήσει η «επιθετική» χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία. 

Στην ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται επίσης από την Κέιτι Πέρι, οι καλλιτέχνες, κάλεσαν τις εταιρείες τεχνολογίας να δεσμευτούν να μην αναπτύξουν εργαλεία παραγωγής μουσικής AI «που υπονομεύουν ή αντικαθιστούν την ανθρώπινη τέχνη των τραγουδοποιών και των καλλιτεχνών ή να μας αρνούνται δίκαιη αποζημίωση για τη δουλειά μας».  

Σημειώνεται ότι τεχνολογικοί κολοσσοί, συμπεριλαμβανομένου του YouTube, έχουν δοκιμάσει εργαλεία δημιουργίας μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη. «Πρέπει να προστατευτούμε από την επιθετική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης που κλέβει τις φωνές και τα πορτρέτα των καλλιτεχνών», είπαν στην επιστολή τους. 

Σε μια ανοιχτή επιστολή που οργανώθηκε από την ομάδα Artists' Rights Alliance και δημοσιεύτηκε στο site Medium, οι καλλιτέχνες λένε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα «παραβιάσει τα δικαιώματά μας και θα υποτιμήσει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών» εάν χρησιμοποιηθεί ανεύθυνα. 

Οι καλλιτέχνες επίσης είπαν ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται το έργο των καλλιτεχνών για την εκπαίδευση ορισμένων μοντέλων και συστημάτων AI ήταν «μια επίθεση στην ανθρώπινη δημιουργικότητα» και προειδοποίησαν ότι χρησιμοποιείται για «παραβίαση των δικαιωμάτων των δημιουργών και καταστροφή του μουσικού οικοσυστήματος». 

«Η διασφάλιση ότι οι καλλιτέχνες έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους και λαμβάνουν τα κατάλληλα εύσημα και αποζημίωση για τη χρήση της δουλειάς τους σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να είναι το θεμέλιο για μια πιο υπεύθυνη προσέγγιση». 

Καλλιτέχνες μίλησαν για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες, μετά από την κυκλοφορία ενός τραγουδιού που έγινε viral για το οποίο χρησιμοποιήθηκε ΑΙ τεχνολογία για να μιμηθεί τις φωνές του Drake και του The Weeknd. 

Ο Drake εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το τραγούδι που έμοιαζε πολύ με τη φωνή του - αλλά στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εργαλεία κλωνοποίησης φωνής ΑΙ - και εμφανίστηκε στο Spotify και το Apple Music πριν κατέβει απότομα. 

Άλλοι καλλιτέχνες έχουν μιλήσει έκτοτε γι' αυτό, με τον Sting να λέει στο BBC ότι πιστεύει ότι οι μουσικοί είναι αντιμέτωποι με «μια μάχη» για να υπερασπιστούν τη δουλειά τους ενάντια στην άνοδο των τραγουδιών που γράφτηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη. 

Με πληροφορίες από BB

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος πρωταγωνιστής του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Πολιτισμός / Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου: Ποιος είναι ο Τούρκος ηθοποιός του Netflix που δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Αθήνα

Ο δημοφιλής Τούρκος ηθοποιός Τζεμ Γιγίτ Ουζούμογλου δεν θα εμφανιστεί στη θεατρική σκηνή της Αθήνας λόγω κρατικής λογοκρισίας και περιοριστικών όρων
LIFO NEWSROOM
«Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / «Δεν σιωπούμε» γράφει ο Τούρκος ηθοποιός που ακύρωσε εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Ο ηθοποιός θα πρωταγωνιστούσε στα «Σκυλιά» του Ανέστη Αζά αλλά συνελήφθη για «υποκίνηση μίσους» κατά του Ερντογάν και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους
LIFO NEWSROOM
«Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Πολιτισμός / «Όσα Παίρνει ο Άνεμος»: Φωτογραφίες από τις τελευταίες πρόβες λίγο πριν την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα

Η μεγάλη ερωτική ιστορία της Μάργκαρετ Μίτσελ ζωντανεύει επί σκηνής με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο - Από 25 Απριλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
LIFO NEWSROOM
Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Πολιτισμός / Τούρκος ηθοποιός ακύρωσε την εμφάνισή του σε ελληνικό θέατρο λόγω απαγόρευσης Ερντογάν

Τη θέση του στο έργο αναλαμβάνει ο ηθοποιός Μιχάλης Πητίδης - Η παράσταση «Τα Σκυλιά», που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2024, επιστρέφει από την Παρασκευή 25 Απριλίου για δέκα παραστάσεις στο Θέατρο Κιβωτός
LIFO NEWSROOM
Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα πάντα από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Αμαρτωλά βαμπίρ, επίδοξοι bodybuilders και χαριτωμένα panda από αύριο στους κινηματογράφους

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα της (Μεγάλης) εβδομάδας απαρτίζεται από τρεις ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζει το μεγάλο, πρωτότυπο στοίχημα του Ράιαν Κούγκλερ με τίτλο «Sinners».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πολιτισμός / UNESCO: Προτείνει να ανακηρυχθεί η 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ελληνική υπήρξε η πρώτη lingua franca της Μεσογείου κατά την Ελληνιστική περίοδο, γλώσσα των Ευαγγελίων, των πρώτων επιστημονικών εγχειριδίων και των κειμένων που γέννησαν την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

Πολιτισμός / Λευτέρης Χαρίτος: Ο Γιώργος Λάνθιμος ψάχνει εναλλακτική λύση μετά την άρνηση του ΚΑΣ

«Δεν γίνεται κάθε φορά να βάζουμε μια ταυτότητα στην Ακρόπολη ανάλογα με το τι θέλουμε» ξεκαθάρισε ο γνωστός σκηνοθέτης και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
LIFO NEWSROOM