Η στυγερή γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα στο Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων και τα θανάσιμα λάθη των αστυνομικών που δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τον δολοφόνο, φέρνουν σαρωτικές αλλαγές στα πρωτόκολλα προστασίας των θυμάτων από ενδοοικογενειακή βία.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς απ' όλη την Ελλάδα. Ήδη, οι καθ' ύλην αρμόδιοι αξιωματικοί από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας καταρτίζουν σειρά αλλαγών στα πρωτόκολλα με σκοπό να μην επαναληφθεί η αλυσίδα των παραλείψεων από αστυνομικά όργανα που οδήγησαν στη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα.
Μετά την αναθεώρηση των πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων, οι αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να λάβουν επακριβείς οδηγίες για το πώς θα ενεργούν σε τέτοια περιστατικά.
Όπως παρατηρούσαν αρμόδιες πηγές, η ακολουθία των λαθών και των παραλείψεων αποδεικνύεται χωρίς καμία προσπάθεια τόσο από το γεγονός ότι η 28χρονη προσέτρεξε για βοήθεια σε αστυνομικό τμήμα, ζήτησε προστασία αλλά δεν έλαβε καμία βοήθεια. Οι αξιωματικοί υπηρεσίας της είπαν απλώς να τηλεφωνήσει στο 100. Ακόμη και την ώρα που επικοινώνησε με το υποτίθεται εκπαιδευμένο προσωπικό της Άμεσης Δράσης, η Κυριακή Γρίβα δεν έλαβε κανενός είδους οδηγία να επιστρέψει άμεσα στο Αστυνομικό Τμήμα για την ασφάλειά της, ούτε και άλλου είδους άμεση βοήθεια για να αντιμετωπιστεί η προσχεδιασμένη δολοφονία της από τον 39χρονο.
Κι αυτές είναι απλώς κάποιες από τις παραλείψεις που δεν απέτρεψαν τη γυναικοκτονία της Κυριακής. Διότι αν επαληθευτεί ότι ο δολοφόνος είχε νοσηλευτεί επτά φορές σε ψυχιατρικές κλινικές -όπως ισχυρίζεται η υπεράσπισή του με προφανή σκοπό να πετύχει μειωμένο καταλογισμό- προκύπτουν βαριές αμέλειες για όσους ενεπλάκησαν στην παρακολούθησή του 39χρονου.