Ο Νίκος Παπαγγελής, γεννηθείς το 1999, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό μετά το πρόβλημα υγείας του, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τον καρκίνο και χρειάστηκε να ακρωτηριάσει το αριστερό του πόδι. Έκτοτε, μεταξύ άλλων έχει καταλάβει το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας δρόμου στο Έμεν της Ολλανδίας το 2018 στο αγώνισμα της αντοχής.
Παρά το γεγονός ότι έχασε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, έγινε μέλος της εθνικής ομάδας ποδηλασίας, τερματίζοντας 6ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πίστας το 2019 και το 2020. Το 2021, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με αναπηρία που ανέβηκε στον Όλυμπο, υποβοηθούμενος με πατερίτσες και όχι με κάποιο προσθετικό μέλος. Εξασφάλισε την 6η θέση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια (ατομική χρονομέτρηση και αντοχή) στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παρα-ποδηλασίας Δρόμου του 2023.
Τον περασμένο Αύγουστο κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ρότερνταμ. «Αυτά που μπορώ να πω ότι διδάχτηκα αυτά τα 10 χρόνια από την στιγμή που ακρωτηριάστηκε το αριστερό μου πόδι, είναι ότι κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας συμβαίνει για κάποιο λόγο. Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας είναι μόνο στο μυαλό μας. Από εμάς εξαρτάται το τι μπορούμε να καταφέρουμε και πως μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, όσο μεγάλο κι αν είναι αυτό» εξηγεί ο Νίκος Παπαγγελής στη LiFO.
Πόσο έμπρακτα, όμως, στέκεται στο πλάι του η Visa που αποτελεί υποστηρικτή των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 2002; «Η συνεργασία μου με την Visa με έχει βοηθήσει παρά πολύ στο να μπορώ να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται για τους Παραολυμπιακούς αγώνες και να μείνω συγκεντρωμένος στον στόχο μου. Θα είμαι πάντα ευγνώμων στη Visa και στον κάθε συνεργάτη της εταιρείας ξεχωριστά» επισημαίνει.
Η Ελλάδα έχει κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά, όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα, να είχε την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών
Το Πρόγραμμα Team Visa, από την ίδρυσή του το 2000, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 600 αθλητές σε Παραολυμπιακούς και Ολυμπιακούς Αγώνες παρέχοντας εργαλεία, πόρους και υποστήριξη για να τους βοηθήσει να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι αθλητές της ομάδας Visa επιλέγονται για το πρόγραμμα με βάση την προσωπική τους διαδρομή, τα αθλητικά τους επιτεύγματα, τη συμμετοχή τους στην κοινότητα και την ευθυγράμμιση με τις βασικές αξίες της Visa για ισότητα, πρόσβαση και συμμετοχικότητα.
Το γεγονός ότι είναι ένας διακεκριμένος αθλητής, δεν σημαίνει ότι δεν βιώνει καθημερινά διακρίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτιά στον Κουβαρά το 2023, όταν κατήγγειλε το 2023 έναν αστυνομικό μέσω των social media, ο οποίος του είπε «να δω πώς θα τρέξεις να φύγεις όταν έρθει η φωτιά».
Παρόλα αυτά, σημειώνει πως «η Ελλάδα κάνει σταδιακά κάποια βήματα μπροστά , όσον αφορά την ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία στην κοινωνία μας. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει, είναι οι Παραολυμπιονίκες και το Παραολυμπιακό κίνημα να έχει την ίδια αναγνωρισιμότητα με αυτή των αρτιμελών αθλητών».
Ο Νίκος Παπαγγελής έχει μάθει από την εφηβεία του να ξεπερνά τα εμπόδια και να κοιτά ψηλά, είτε πρόκειται για την κορυφή του Ολύμπου, είτε για το βάθρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, ο στόχος μου ήταν και είναι η κορυφή. Πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά, αφοσίωση , υπομονή και επιμονή μπορώ να το καταφέρω» δηλώνει.
Οι επερχόμενοι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι 2024 αναμένεται να είναι η πιο συμπεριληπτική, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, θεαματική διοργάνωση μέχρι σήμερα και η Visa είναι ενθουσιασμένη με αυτό, καθώς ο δεσμός της με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μέρος της δέσμευσης της εταιρείας για την προώθηση της περηφάνιας, της δικαιοσύνης, της εξοικείωσης και της ένταξης στον αθλητισμό.