Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα, πραγματοποίησε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Βέρα Γιούροβα συζήτησαν μεταξύ άλλων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αλλά και για θέματα που αφορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το λογισμικό παρακολούθησης και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.
Στην αρχή της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ευρωπαία αξιωματούχος καταδίκασαν την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν ενώ αναφέρθηκαν στον κοινό στόχο που είναι η αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Αναφορικά με τις ευρωεκλογές και την διεξαγωγή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι ήμασταν μαζί και στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, τονίζοντας την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση σε μια εποχή που πολλοί παράγοντες με κακόβουλα συμφέροντα θα ήθελαν να παρέμβουν στην εκλογική μας διαδικασία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που έχω θέσει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ελπίζω ότι στα συμπεράσματα του επόμενου Συμβουλίου θα έχουμε τουλάχιστον μια αναφορά στον κίνδυνο που εγκυμονεί η παραπληροφόρηση, και ειδικότερα στον αναδυόμενο κίνδυνο των deep fakes».
«Λαμβάνουμε πάντοτε ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της ετήσιας έκθεσης για το κράτος δικαίου και προσπαθούμε να συμμορφωνόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η Βέρα Γιούροβα αναφέρθηκε στην έκθεση για το κράτος δικαίου που γράφεται για κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Γνωρίζετε ότι και τα τέσσερα θέματα που καλύπτουμε στην έκθεση για το κράτος δικαίου είναι ουσιώδη για τα δημοκρατικά μας συστήματα, είτε πρόκειται για τη Δικαιοσύνη και το στάδιο της άσκησης δίωξης, είτε για τη νομοθετική διαδικασία, είτε για την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και συνολικά το σύστημα θεσμικών ελέγχων. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό σύνολο παραγόντων ή πεδίων που θα θέλαμε να δούμε να λειτουργούν καλά σε όλα τα κράτη μέλη».
Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα για την υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ακόμα έκανε λόγο για την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Το αποτέλεσμα (της συνάντησης) θα είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβω την ετοιμότητα της Ελλάδας για τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Βεβαίως, συζητάμε κατά τη διάρκεια της περιοδείας μου για τη δημοκρατία στα κράτη μέλη για τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά είναι σημαντικό να θωρακίσουμε αυτό το σύστημα για κάθε εκλογική αναμέτρηση. Θα προσθέσω ότι έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η διοργάνωση των εκλογών αποτελεί εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα των κρατών μελών», είπε.
Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, αναφέρθηκε στην ελευθερία του λόγου την οποία έχει σκοπό να προστατεύσει.
«Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πάντα σημαντικό η εποπτεία του περιεχομένου να μην σκοτώνει την ελευθερία του λόγου. Επικεντρωνόμαστε μόνο στο παράνομο περιεχόμενο, την παιδική πορνογραφία, τη ρητορική μίσους, την τρομοκρατία. Στην περίπτωση της παραπληροφόρησης, εστιάζουμε πάντα ή θέλουμε εκείνοι να εστιάζουν στην παραπληροφόρηση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή κάποιο άλλο δημόσιο συμφέρον».
Τέλος αναφέρθηκε στο ζήτημα του λογισμικού υποκλοπής που έχει απασχολήσει την ελληνική επικαιρότητα. «Τελευταίο σχόλιο, ίσως δύο τελευταία σχόλια. Την προηγούμενη φορά συζητήσαμε για τη χρήση του λογισμικού υποκλοπής (spyware), το οποίο απασχολεί πολλά κράτη - μέλη. Σας υπόσχομαι δύο πράγματα: ότι θα συμπεριλάβουμε τη χρήση του λογισμικού spyware στα κράτη - μέλη στην έκθεσή μας για το κράτος δικαίου, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα για το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Το δεύτερο είναι ότι θα εκδώσουμε νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη χρήση του spyware από την πλευρά των δημόσιων αρχών, αλλά και των ιδιωτικών φορέων. Αυτό βρίσκεται στα σκαριά. Προτίθεμαι να εκδώσω τη γνωμοδότηση κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας», είπε η Βέρα Γιούροβα.