Βρετανία: Νέες διαδηλώσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια, μετά τις συλλήψεις στις ΗΠΑ 

Βρετανία: Νέες διαδηλώσεις για τη Γάζα στα πανεπιστήμια, μετά τις συλλήψεις στις ΗΠΑ  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

«Φουντώνουν» εκ νέου οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια της Βρετανίας, μετά τις εκατοντάδες συλλήψεις στις ΗΠΑ. 

Ένα νέο κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα μετά από τις σκηνές βίας σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες έχουν συλληφθεί σε μια επιχείρηση καταστολής από την αστυνομία, όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian.

Διαδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε τουλάχιστον έξι πανεπιστήμια την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Σέφιλντ, του Μπρίστολ, του Λιντς και του Νιούκαστλ, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους κι άλλα ιδρύματα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Οι φοιτητές ζητούν επίσης από τα πανεπιστήμια τους να αποχωρήσουν από συμφωνίες με εταιρείες που προμηθεύουν όπλα στο Ισραήλ και σε ορισμένες περιπτώσεις να διακόψουν και τους δεσμούς τους με πανεπιστήμια στο Ισραήλ.

Ενώ το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους μήνες ήταν σε μαζικές πορείες στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, φοιτητές κατέλαβαν πανεπιστημιακά κτίρια και πραγματοποίησαν διαδηλώσεις, οι οποίες ήταν σε μικρότερη κλίμακα και προσέλκυσαν λιγότερη προσοχή. Ωστόσο, οι βίαιες σκηνές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και άλλες πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, που μεταδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, «φούντωσαν» εκ νέου την οργή μεταξύ των φοιτητών του Ηνωμένου Βασιλείου, πυροδοτώντας και μια αίσθηση αλληλεγγύης.

Ο Ντέιβιντ Μαγκουάιρ, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), είπε ότι οι διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν γενικά ειρηνικές, αλλά συμφώνησε ότι γεγονότα όπως αυτά στις ΗΠΑ «θα μπορούσαν να συμβούν και εδώ». «Αλλά αυτό είναι ένα τίμημα που πληρώνουμε για την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελευθερία του λόγου. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να διαμαρτυρηθούν για οποιοδήποτε θέμα. Και νομίζω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι για πολλούς μαθητές, αυτά τα γεγονότα ήταν εντελώς καταιγιστικά. Οποιαδήποτε απάντηση από τις αρχές πρέπει να είναι ανάλογη και πρέπει να γίνουν προσαρμογές», συμπλήρωσε.

Στο Σέφιλντ, μια ομάδα που ονομάζεται Sheffield Campus Coalition for Palestine, ένας συνασπισμός «προσωπικού, φοιτητών και αποφοίτων» από τα πανεπιστήμια του Sheffield και του Sheffield Hallam, ξεκίνησε έναν καταυλισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους. Το SCCP είπε ότι υπήρξε μαζική αποχώρηση από τις διαλέξεις, ακολουθούμενη από μια διαδήλωση, και ότι πολλοί φοιτητές ήταν έτοιμοι να κατασκηνώσουν «επ' αόριστον» σε σκηνές έξω από τη φοιτητική ένωση. Αυτό ήρθε μετά από έναν καταυλισμό διαδηλωτών στο Πανεπιστήμιο του Warwick, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. «Ήρθαμε προετοιμασμένοι για τον καιρό στο Νότιο Γιορκσάιρ», είπε ένας ερευνητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία. «Έχουμε κιόσκια και τραπέζια πικνίκ και μια γεννήτρια για ρεύμα. Θα παραμείνουμε επ' αόριστον μέχρι το πανεπιστήμιο να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μας». Στο Νιούκαστλ, η οργάνωση που ονομάζεται Newcastle Apartheid off Campus είπε ότι περισσότεροι από 40 φοιτητές συμμετείχαν σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας και συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα σήμερα Τετάρτη. 

Οι διοργανωτές είπαν ότι οι φοιτητές εξοργίστηκαν όταν το πανεπιστήμιο προφανώς υπέγραψε συνεργασία με την Leonardo SpA, μια εταιρεία άμυνας και ασφάλειας που ισχυρίζονται ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του συστήματος στόχευσης λέιζερ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Γάζα. «Παρόλο που η φοιτητική ένωση έχει εγκρίνει προτάσεις με το 95% των ψήφων υπέρ της έκκλησης για το τέλος των δεσμών του με τη Leonardo, είναι σαφές ότι το πανεπιστήμιο δεν ακούει τους φοιτητές», αναφέρεται σε ανακοίνωση. 

Το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε σε ότι «δεν κατέχει πλέον επενδύσεις σε εταιρείες που κατασκευάζουν ή πωλούν κυρίως όπλα και προϊόντα ή υπηρεσίες που σχετίζονται με την άμυνα». Αυτό ακολούθησε παρατεταμένες πιέσεις και διαμαρτυρίες φοιτητών και προσωπικού από την αρχή του πολέμου στη Γάζα. Στο Λιντς, έγινε μια απεργία των φοιτητών της Πρωτομαγιάς για την Παλαιστίνη και στο Μπρίστολ, φοιτητές πανεπιστημίου δημιούργησαν έναν καταυλισμό στο Royal Fort Gardens απέναντι από τη Γερουσία. Αυτό το τελευταίο κύμα δράσης βασίζεται σε προηγούμενες διαμαρτυρίες, οι οποίες περιελάμβαναν καταλήψεις πανεπιστημιακών κτιρίων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στο Goldsmiths και στο UCL.
 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος πρίγκιπας Τζορτζ δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που ο 11χρονος γιος τους, Τζορτζ, δεν θα ταξιδεύει μαζί τους μόλις γίνει 12 ετών

Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας είχαν παραβεί τον βασιλικό κανόνα που ορίζει: «Ποτέ δεν πετάς με τον διάδοχό σου»
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ