Wall Street Journal: Οι επενδυτές «βρισκουν χρυσό» όπου και αν βάλουν τα λεφτά τους

Wall Street Journal: Οι επενδυτές «βρισκουν χρυσό» όπου και αν βάλουν τα λεφτά τους Facebook Twitter
GETTY
0

Οι επενδυτές «βρίσκουν χρυσό», όπου κι αν σκάψουν στην αγορά, γράφει σε άρθρο της η Wall Street Journal.

Ο μέσος όρος του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones πέρασε το όριο των 40.000 για πρώτη φορά την Πέμπτη, εν μέσω ενός σχεδόν τέλειου επενδυτικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικά εταιρικά κέρδη, χαμηλή ανεργία και χαλάρωση του πληθωρισμού.

Τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα κερδίζουν - μετοχές του Dow, ταχύτερα αναπτυσσόμενες μετοχές τεχνολογίας, bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, ακόμη και ο χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Οι επενδυτές που αποστρέφονται τον κίνδυνο έχουν επίσης πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των πιστοποιητικών καταθέσεων που προσφέρουν αποδόσεις περίπου 5% και των αυξανόμενων τιμών ομολόγων και άλλων επενδύσεων σταθερού εισοδήματος. 

Οι μετοχές ανάπτυξης είναι ακριβές, αλλά η υπόλοιπη αγορά δεν είναι, λέει ο Ben Inker, στέλεχος στην επενδυτική εταιρεία GMO με έδρα τη Βοστώνη. Λέει ότι το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον, με τις πολλές λογικές επιλογές του, σπάνια ήταν τόσο ελκυστικό εδώ και 24 χρόνια.

Wall Street Journal: Οι επενδυτές «βρισκουν χρυσό» όπουν κι αν βάλουν τα λεφτά τους Facebook Twitter
Απόδοση μετοχών τεχνολογίας και υπηρεσιών κοινής ωφελείας με βάση τους τομείς του S&P 500 (Πηγή: FactSet)

Αν και πολλοί Αμερικανοί έχουν αρνητική άποψη για τη συνολική οικονομία, εν μέρει λόγω των επίμονα υψηλών τιμών, είναι πιο αισιόδοξοι όσο αφορά τις μετοχές. 

Η Zakeyma Peterson, μια 35χρονη makeup artist στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, λέει ότι ελπίζει να αυξήσει τα υπάρχοντά της, εν μέρει επειδή τα καταστήματα είναι «γεμάτα» όταν μπαίνει στο Bergdorf Goodman και στα Sephora για να προμηθευτεί προϊόντα για πελάτες. «Οι άνθρωποι θα παραπονιούνται για τα πάντα, αλλά εξακολουθούν να αγοράζουν», λέει η Peterson, η οποία ξεκίνησε να επενδύει τον Μάρτιο του 2020 όταν ήταν στο σπίτι της χωρίς πελάτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η άνοδος του Dow στις 40.000 και η άνοδος σε άλλους δείκτες της αγοράς, ήρθε σε δύο στάδια. Πέρυσι, οι αγορές ενισχύθηκαν λόγω των προσδοκιών ότι η πτώση του πληθωρισμού θα επέτρεπε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Πιο πρόσφατα, υπήρξε ανακούφιση σχετικά με τα ισχυρά κέρδη και τον ενθουσιασμό για την πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη. Η γρήγορη δημιουργία και ανάλυση τεράστιων συνόλων δεδομένων θα μπορούσε να παράγει μια σειρά από καινοτομίες και βελτιώσεις, από τον συντονισμό των συνεργείων κατασκευής και την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έως την εκπαίδευση των νέων και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, λένε οι αισιόδοξοι. 

Μια νέα κατηγορία φαρμάκων για την παχυσαρκία, γνωστή ως GLP-1, αυξάνει την πιθανότητα νέων οφελών για την υγεία για τους Αμερικανούς, τα οποία τελικά θα μπορούσαν να μειώσουν τις συνολικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένοι επισημαίνουν επίσης πιθανά κέρδη από τις προσπάθειες των εταιρειών να ανανεώσουν ή να φέρουν την παραγωγή και άλλες προσπάθειες στις ΗΠΑ από το εξωτερικό. «Έχουμε αλλάξει ριζικά την οικονομία», λέει ο Gary Cohn, αντιπρόεδρος της IBM και πρώην διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου. «Οι εταιρείες επενδύουν περισσότερο στις ΗΠΑ από ό,τι έχουν κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ακόμη όσοι ήταν διστακτικοί κατά το παρελθόν έρχονται σε επαφή με τις μετοχές. Τον Ιανουάριο, ο Steve Eisman, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman, δήλωσε στο CNBC ότι ανησυχεί πως «όλοι μπαίνουν στη νέα χρονιά νιώθοντας πολύ καλά». Σήμερα, ο Eisman λέει ότι η αγορά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ό,τι στη δεκαετία του 1990, μια εποχή που η ανεργία ήταν χαμηλή και ο ενθουσιασμός για το Διαδίκτυο οδήγησε σε τεχνολογική φρενίτιδα. 

Wall Street Journal: Οι επενδυτές «βρισκουν χρυσό» όπουν κι αν βάλουν τα λεφτά τους Facebook Twitter
(Πηγή: υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ)

«Αισθάνομαι αρκετά ευτυχισμένος», λέει.

Προσθέτει ο Chris Davis, πρόεδρος της Davis Funds, ο οποίος συνήθως θεωρεί τον εαυτό του σαν κάποιον που γενικώς ανησυχεί: «Υπάρχουν πολλές ελκυστικές τιμές μετοχών και είναι σαν τη Χρυσομαλλούσα, όλα φαίνονται σωστά… Φυσικά, το παραμύθι της Χρυσομαλλούσας τελείωσε με τις αρκούδες να έρχονται σπίτι και να γίνεται κόλαση».

Μια πιθανή ανησυχία: η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να πληρώσει επιπλέον 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τόκους την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Ο Bill Gross, ο συνιδρυτής του επενδυτικού κολοσσού Pacific Investment Management, είπε ότι ο δανεισμός και οι δαπάνες της κυβέρνησης ήταν υπερβολικοί, οδηγώντας τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου υψηλότερα και δυνητικά παρεμποδίζοντας την οικονομία. «Αργά ή γρήγορα, οι υψηλότερες αποδόσεις θα έχουν αντίκτυπο», λέει.

Περισσότεροι επενδυτές είναι αισιόδοξοι (bullish), γεγονός που παρουσιάζει μια άλλη κάπως ειρωνική ανησυχία. Η αισιοδοξία φαίνεται να είναι καλή για την αγορά, αλλά οι αναλυτές τείνουν να ανησυχούν όταν οι περισσότεροι επενδυτές είναι αισιόδοξοι επειδή υποδηλώνει ότι έχουν απομείνει λίγες αρκούδες για να ρίξουν πετσέτα και να αρχίσουν να αγοράζουν. 

Wall Street Journal: Οι επενδυτές «βρισκουν χρυσό» όπουν κι αν βάλουν τα λεφτά τους Facebook Twitter
(Πηγή: FactSet)

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι επενδυτές τείνουν να μην αξιολογούν σωστά τις αγορές και μερικές φορές ενθουσιάζονται λίγο πριν από μια αναστροφή. Ο δείκτης Investors Intelligence Bull/Bear Ratio δείχνει τη διαδεδομένη αισιοδοξία, με το 56,5% των ερωτηθέντων να δηλώνουν bullish και μόλις το 17,7% να δηλώνουν dovish από τις 14 Μαΐου.

«Ο S&P 500 έχει πλέον κερδίσει σχεδόν 50% από το χαμηλό που κατέγραψε τον Οκτώβριο του 2022, επομένως, φυσικά, σχεδόν όλοι είναι bullish», λέει ο Ed Yardeni, ένας οικονομολόγος που ήταν πιο αισιόδοξος από τους περισσότερους τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά ανησυχεί για αυτή η μετατόπιση.

Κάποιοι λένε ότι η λαμπερή προοπτική της οικονομίας είναι κάτι σαν οφθαλμαπάτη και ότι τα προβλήματα θα φανούν αργότερα φέτος. Οι τιμές ρεκόρ των κατοικιών και τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων δυσκολεύουν πολλούς Αμερικανούς να αντέξουν οικονομικά ένα σπίτι, λέει ο Joseph LaVorgna, επικεφαλής οικονομολόγος της SMBC Nikko Securities.

Baby boomers (άνθρωποι γενημένοι μεταξύ 1946-1964) και άλλοι πλούσιοι Αμερικανοί παραμένουν σε καλή οικονομική θέση, αλλά τα μέλη της Federal Reserve έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα νοικοκυριά χαμηλού και μέτριου εισοδήματος. Αυτοί οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και ενδέχεται να «δέχονται ολοένα και μεγαλύτερη πίεση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed στα τέλη Ιανουαρίου. Τα μέλη της Fed ανέφεραν «αυξημένη χρήση ανακυκλούμενων υπολοίπων πιστωτικών καρτών και υπηρεσίες buy-now-pay-later, καθώς και αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας για ορισμένα είδη καταναλωτικών δανείων».

Νωρίτερα φέτος, η LaVorgna έγραψε μια έκθεση με τίτλο «Δεν είμαστε πλήρως έξω από το δάσος της ύφεσης», εν μέρει λόγω της πρόβλεψής του ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και η ζήτηση εργασίας θα επιβραδυνθούν. 

Τίποτα από αυτά δεν ανησυχεί τον Ντέιβιντ Φόλεϊ, έναν 64χρονο, ο οποίος επενδύει σε όλες τις μετοχές ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση πριν από τέσσερα χρόνια. Οι φίλοι του τον παρότρυναν να πουλήσει μερικές μάρκες και να στραφεί σε ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως ομόλογα. Δεν σκοπεύει να το κάνει, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές έχουν ανακάμψει από τις βίαιες πτώσεις την τελευταία δεκαετία. «Στοιχηματίζω στην Αμερική», είπε ο Φόλεϊ. «Ήταν μια πολύ επιτυχημένη στρατηγική».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM