Η κοιλιοκάκη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή διατροφική αλλεργία

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την κοιλιοκάκη και το gluten test Facebook Twitter
Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης.
0

Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. Από κοιλιοκάκη ταλαιπωρείται το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης και στις 16 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης, μαθαίνουμε γι’ αυτήν και για το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για τη διάγνωσή της με τη διενέργεια του gluten test. 

Η κοιλιοκάκη είναι η πιο διαδεδομένη τροφική δυσανεξία και οφείλεται στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Στα άτομα που υποφέρουν από κοιλιοκάκη η κατανάλωση τροφών με γλουτένη προκαλεί χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και βλάβη του επιθηλίου του. Η αυτοάνοσης αιτιολογίας νόσος καταστρέφει τις λάχνες του εντερικού βλεννογόνου και συχνά, αλλά όχι πάντα, οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής. 

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα.

Συμπτώματα

Οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Η κοιλιοκάκη, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει κι άλλα συμπτώματα, μη σχετιζόμενα με το έντερο, ενώ μακροπρόθεσμα η χρόνια φλεγμονή του λεπτού εντέρου και η ενδεχόμενη καταστροφή των λαχνών εμποδίζει την απορρόφηση των μικροθρεπτικών συστατικών των τροφών –κυρίως των βιταμινών–, οδηγώντας σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις. Έτσι, πιθανή ένδειξη για κοιλιοκάκη μπορεί να αποτελέσουν οι ανεξήγητες ελλείψεις βιταμινών ή μετάλλων, κυρίως της βιταμίνης B12, του φολικού οξέος, του σιδήρου ή του ασβεστίου. Επίσης παθήσεις όπως η αναιμία ή η οστεοπόρωση μπορεί να σχετίζονται με την κοιλιοκάκη, καθώς και τα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες) σε αιματολογικές εξετάσεις.

Κάποιοι ασθενείς με κοιλιοκάκη ταλαιπωρούνται επίσης από άλλα συμπτώματα όπως η τριχόπτωση, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη, οι πόνοι στις αρθρώσεις, οι νευρολογικές διαταραχές και η υπογονιμότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από κοιλιοκάκη υποφέρει το 1% του πληθυσμού της Ευρώπης, αλλά επειδή τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να παραμένουν ήπια (λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου) συχνά αρκετοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάγνωση. Συνεπώς, είναι πολύ πιθανό πολλοί Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες, να μην ξέρουν ότι έχουν κοιλιοκάκη. 

Θεραπεία με gluten free διατροφή

Η μόνη θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η διά βίου διατροφή άνευ γλουτένης. Με μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ο βλεννογόνος του εντέρου βαθμιαία επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική του λειτουργία. Έτσι μπορεί να αλλάξει η ζωή των ασθενών, δεδομένου ότι ο οργανισμός θεραπεύεται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως το ψωμί, τα δημητριακά του πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι, όμως, δεν περιέχουν γλουτένη. Επίσης, πλέον διατίθενται στην αγορά πολλά ειδικά προϊόντα χωρίς γλουτένη (gluten free) για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη. 

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Γι’ αυτόν τον λόγο η ιατρική διάγνωση της κοιλιοκάκης είναι πολύ σημαντική. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση αυτής της αυτοάνοσης νόσου περιλαμβάνει συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις για τον εντοπισμό ορισμένων αντισωμάτων – η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου. Η αποχή από τη γλουτένη μπορεί να επιτρέψει την πλήρη αποκατάσταση του λεπτού εντέρου και την πλήρη υποχώρηση των συχνά εξουθενωτικών συμπτωμάτων. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε εξετάσεις δεν πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση γλουτένης, καθώς αυτό μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα. Για να ξεκινήσετε το ταξίδι της διάγνωσης, κάντε το διαδικτυακό τεστ συμπτωμάτων εδώ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ