Τι σημαίνει να ζεις με κοιλιοκάκη;
Ένας κοιλιοκακικός περιγράφει την εμπειρία του με το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα και σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση γλουτένης. Η Schär σας προτρέπει να κάνετε το τεστ ώστε να μάθετε αν είστε κι εσείς ένας από αυτούς.
ADVERTORIAL
Οι περισσότεροι από εσάς, έχετε παρατηρήσει σίγουρα όσο κάνετε τα ψώνια σας, τρόφιμα με την ένδειξη «gluten free». Η δυσανεξία στη γλουτένη, που προκύπτει από την ευαισθησία στη γλουτένη και προιόντα που την περιέχουν, όπως ζυμαρικά, ψωμί, πίτσα, μεταξύ άλλων, είναι ένας τύπος λειτουργικής διαταραχής, που είναι ωστόσο μη αλλεργική και μπορεί να συμβεί σε κάποιον σε οποιαδήποτε ηλικία.
Υπάρχει, όμως και ένα αυτοάνοσο νόσημα που επίσης μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση γλουτένης και από το οποίο πάσχει περίπου το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα και αυτή είναι η κοιλιοκάκη.
Τι ακριβώς, είναι δηλαδή η κοιλιοκάκη;
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο πυροδοτείται από τον κολλώδη πρωτεΐνη, γλουτένη. Έτσι, αν ένας ασθενής με κοιλιοκάκη καταναλώσει ακόμα και μια μικρή ποσότητα γλουτένης μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα ή πόνους στην κοιλιά, ναυτία ή εμετό.
Πέρα, όμως, από αυτά τα συμπτώματα, αν κάποιος πάσχων από κοιλιοκάκη δεν αλλάξει τη διατροφή του δημιουργείται φλεγμονή στο λεπτό έντερο και οι λάχνες του ατροφούν, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά συστατικά των τροφών να μην απορροφούνται σωστά και ο ασθενής να οδηγείται σε υποσιτισμό.
Ο Απόστολος, 29 ετών, διαγνώστηκε με κοιλιοκάκη τον Νοέμβριο του 2020. Η ασθένεια ήταν κληρονομική, μιας και πάσχει από αυτή και η μητέρα του, αλλά άργησε πολύ να το ανακαλύψει, στα 50 της χρόνια. «Μετά κάναμε όλοι στην οικογένεια εξετάσεις και ανακάλυψα ότι έχω κι εγώ», εξηγεί. «Βρήκα βασικά ότι έχω αντισώματα, αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις και κοιλιοκάκη. Μπορεί να έχεις αντισώματα αλλά όχι κοιλιοκάκη. Τα αντισώματα σημαίνουν πως έχεις μια προδιάθεση αλλά μπορεί να μη γίνεις ποτέ κοιλιοκακικός. Οπότε έκανα μια γαστροσκόπηση, ώστε να κάνουν βιοψία στις λάχνες του εντέρου και ανακάλυψα ότι έχω την ασθένεια».
Την ίδια κιόλας μέρα που η βιοψία βγήκε θετική, ο Απόστολος άλλαξε τη διατροφή του: «Κάνω gluten free διατροφή. Έχω βγάλει από τη διατροφή μου το ψωμί, τα μακαρόνια, οτιδήποτε έχει ζύμη, τις περισσότερες έτοιμες σάλτσες γιατί έχουν πρωτεΐνες σίτου, τη μπύρα, το ουίσκυ, τα επεξεργασμένα τυριά, τα πατατάκια καθώς και τα χύμα όσπρια, γιατί μπορεί να φυτρώνουν κοντά σε σιτάρι ή να ποτίζονται με το ίδιο νερό».
Αν ένας πάσχων από κοιλιοκάκη θέλει να είναι υγιής, θα πρέπει λοιπόν να είναι πολύ προσεκτικός με τη διατροφή του. Ο Απόστολος, σημειώνει πως συνήθως η μεγαλύτερη δυσκολία για ανθρώπους σαν αυτόν είναι να παραγγείλουν φαγητό ή να φάνε έξω. Για παράδειγμα, το κρέας μπορεί να έχει ψηθεί στην ίδια σχάρα με τις πίτες και άρα να έχει ίχνη γλουτένης. Αντίστοιχα, ένα βασικό πρόβλημα είναι το να φάει σε ένα εστιατόριο, μιας και τα περισσότερα δε διαθέτουν ξεχωριστή κουζίνα και αν τελικά το κάνει, θα πρέπει να έχει μιλήσει πρώτα με τον σεφ του εστιατορίου, ώστε να διασφαλίσει ότι τα πιάτα του θα είναι κατάλληλα γι’ αυτόν.
Βέβαια, ο Απόστολος δεν αντιμετωπίζει κατά τ’ άλλα πρόβλημα στο να ακολουθεί μια gluten free διατροφή, μιας και όπως λέει «ευτυχώς υπάρχουν πολλά και ποιοτικά προϊόντα για κοιλιοκακικούς».
Μια μάρκα που ειδικεύεται στα gluten free προϊόντα διατροφής είναι η Schär, που εδώ και σχεδόν 100 χρόνια είναι γνωστή για την εμπειρία της στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής ποιότητας χωρίς γλουτένη, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Φυσικά, η αρχή όλων είναι η διάγνωση. Γι’ αυτό, για να μάθετε αν ανήκετε κι εσείς στο 1% του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη ή αν έχετε κάποια άλλη ευαισθησία στη γλουτένη ή το σιτάρι, μπορείτε να κάνετε τεστ αντισωμάτων (ιδιαίτερα αν εμφανίζετε κάποιο από τα σχετικά συμπτώματα) ώστε να αλλάξετε αύριο κιόλας τη διατροφή σας και να διασφαλίσετε μια υγιή ζωή.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεστ αντισωμάτων αλλά και την κοιλιοκάκη εδώ.