Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους

«Αναταράξεις καθαρού αέρα»: Οι καιρικές συνθήκες στη μοιραία πτήση της Singapore Airlines Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Θυελλώδεις ήταν οι καιρικές συνθήκες στα νότια τμήματα της Μιανμάρ, με συχνές αστραπές να καταγράφονται στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της Singapore Airlines φαίνεται να έχασε ύψος, με αποτέλεσμα ένας 73χρονος Βρετανός υπήκοος να χάσει τη ζωή του και τουλάχιστον 53 επιβαίνοντες να τραυματιστούν από τις αναταράξεις στην πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη.

Η πρόγνωση καιρού για την περιοχή αυτή σήμερα έδειχνε πράγματι ότι θα υπήρχαν μεμονωμένα ή περιστασιακά ενσωματωμένα σύννεφα cumulonimbus -πιο γνωστά ως σύννεφα καταιγίδας- μέχρι το ύψος των 15.240 μέτρων (50.000 πόδια). Οι άνεμοι στο εσωτερικό ενός σύννεφου cumulonimbus είναι οι πιο ταραχώδεις με έντονα ανοδικά και καθοδικά ρεύματα, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα που προκαλούνται αποκλειστικά και μόνο από αναταράξεις είναι εξαιρετικά σπάνια.

Παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο πιλότος του αεροσκάφους της Singapore Airlines πετούσε μέσα σε αυτό το σύννεφο με κάποιες αναταράξεις πριν πέσει σε σοβαρό καθοδικό ρεύμα, το οποίο θα ανάγκαζε το αεροπλάνο να χάσει πολύ γρήγορα ύψος.

Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο ο πιλότος να προσπάθησε να αποφύγει τις καταιγίδες και το αεροσκάφος να βρέθηκε αντιμέτωπο με «αναταράξεις καθαρού αέρα», οι οποίες μπορούν να προβλεφθούν σε ορισμένες περιοχές, αλλά εμφανίζονται απρόβλεπτα σε ανέφελο ουρανό γύρω από το μεγάλο σύννεφο cumulonimbus.

Το περιστατικό της Singapore Airlines έλαβε χώρα εντός της ζώνης διατροπικής σύγκλισης, όπου οι καταιγίδες είναι διαβόητες. «Οι καταιγίδες εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στην οθόνη πλοήγησης των πιλότων - αλλά μπορεί να μην είναι δυνατή η πλήρης παράκαμψη του συμπλέγματος καταιγίδων, καθώς μπορεί να εκτείνονται πολύ περισσότερο από 50 ναυτικά μίλια», εξήγησε στον Guardian ο πρώην πιλότος, Μάρκο Τσαν.

Αναταράξεις σε πτήση της Singapore Airlines: Σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες

Κατά τις αρχές της Μπανγκόκ, επτά εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, φέροντας κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ 14 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με πιο ελαφρά τραύματα.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και η σύζυγος του 73χρονου που έχασε τη ζωή του, χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά περισσότερα για την κατάσταση της υγείας της. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες εκτός νοσοκομείου.

Singapore Airlines: 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος στο αεροσκάφος

Το αεροσκάφος, τύπου Boeing 777-300ER, το οποίο είχε απογειωθεί από το Χίθροου, προσγειώθηκε τελικά στην Μπανγκόκ, πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Το αεροσκάφος μετέφερε συνολικά 211 επιβάτες και 18 μέλη του πληρώματος, ανέφερε νωρίτερα η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Η Singapore Airlines εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος», τονιζόταν στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το αεροπλάνο

Το φως της δημοσιότητας είδαν και οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό του αεροπλάνου.

Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter
Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter
Singapore Airlines: «Αναταράξεις καθαρού αέρα» η πιθανή αιτία για τη «βουτιά» του αεροσκάφους Facebook Twitter

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Διεθνή / Ουκρανία: Ο Τραμπ προτείνει «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά σε εδαφική ακεραιότητα

Κείμενο απόφασης 65 λέξεων για «ταχύ τερματισμό» του πολέμου χωρίς αναφορά στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας φέρνει η κυβέρνηση Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Διεθνή / Σουδάν: Ασθένεια εξαπλώνεται μέσω του νερού - Τουλάχιστον 24 νεκροί

Το ξέσπασμα της επιδημίας ακολούθησε επιδρομή drone στον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ουμ Νταμπακάρ, που προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα ως προς την πρόσβαση σε πόσιμο νερό στην πόλη Κόστι
LIFO NEWSROOM