Η πλουσιότερη γυναίκα στην Αυστραλία έπεσε θύμα του «φαινόμενου Streisand» για το πορτρέτο της που ήθελε να αποσυρθεί

Η πλουσιότερη γυναίκα στην Αυστραλία έπεσε θύμα του «Streisand effect» με το πορτρέτο της- Τι σημαίνει αυτό Facebook Twitter
Τα πορτρέτα του καλλιτέχνη  Βίνσεντ Ναματζίρα/ Φωτ.: EPA
0

Η Τζίνα Ράινχαρτ, η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας, δεν ήθελε να δει ο κόσμος το πορτρέτο της. Έτσι θεώρησε φυσιολογικό να απαιτήσει από την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας στην Καμπέρα να αφαιρέσει δύο πίνακες που την απεικόνιζαν.

Όμως η Ράινχαρτ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι η προσπάθεια να κρύψει κάτι σχετικά σκοτεινό μπορεί ακούσια να τραβήξει πολύ περισσότερη προσοχή σε αυτό. Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η γκαλερί αρνήθηκε να κατεβάσει τους πίνακες. Το πορτραίτο της Τζίνα Ράινχαρτ έγινε τότε πρωτοσέλιδο σε παγκόσμιο επίπεδο και πυροδότησε μια συζήτηση για την τέχνη και τη λογοκρισία.

Το πορτρέτο είναι ένα σατιρικό έργο του καλλιτέχνη  Βίνσεντ Ναματζίρα, ο οποίος είναι γνωστός για το στιλ της καρικατούρας του. Η σειρά του, «Australia in Colour», είναι μια σατιρική ματιά σε 21 σημαντικές προσωπικότητες διαμόρφωσαν την Αυστραλία, όπως η Ράινχαρτ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β' και ο πρώην πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Με περιουσία 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η Ράινχαρτ είναι η πλουσιότερη γυναίκα στην Αυστραλία και ο 81ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Billionaire's Index.

Είναι πρόεδρος της Hancock Prospecting, μιας μεταλλευτικής και γεωργικής επιχείρησης. Ο πατέρας της, Lang Hancock, ήταν ο ιδρυτής της εταιρείας και επικρίθηκε για ρατσιστικά σχόλια που είχε κάνει στο παρελθόν για τους αυτόχθονες Αυστραλούς.

Ο πατέρας της πλουσιότερης γυναίκας στην Αυστραλία είχε πει μεταξύ άλλων, δικαιολογώντας την προσπάθειά του να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του σε εκτάσεις των αυτόχθονων: «Τίποτα δεν πρέπει να είναι ιερό από την εξόρυξη, είτε πρόκειται για το έδαφός σας, είτε για το έδαφός μου, είτε για το έδαφος του μαύρου ή οποιουδήποτε άλλου. Έτσι, το ζήτημα των δικαιωμάτων γης των Αβοριγίνων και πράγματα αυτής της φύσης δεν θα έπρεπε να υπάρχει».

Η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας ανέφερε σε δήλωση που μοιράστηκε με το Business Insider ότι «καλωσορίζει το κοινό που ξέρει από  διάλογο» σχετικά με τις εκθέσεις της. 

Η πλουσιότερη γυναίκα στην Αυστραλία έπεσε θύμα του «Streisand effect» με το πορτρέτο της- Τι σημαίνει αυτό Facebook Twitter

Η γκαλερί μοιράστηκε επίσης μια δήλωση του Ναματζίρα, ο οποίος δήλωσε ότι δίνει έμφαση στη ζωγραφική πλούσιων και ισχυρών ανθρώπων που έχουν επηρεάσει την Αυστραλία «είτε για κακό είτε για καλό».

«Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να συμπαθούν τους πίνακές μου, αλλά ελπίζω να αφιερώσουν χρόνο για να κοιτάξουν και να σκεφτούν: “Γιατί αυτός ο Αβορίγινας ζωγράφισε αυτούς τους ισχυρούς ανθρώπους;”, "Τι προσπαθεί να πει;" Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει, άλλοι μπορεί να το βρίσκουν αστείο, αλλά ελπίζω οι άνθρωποι να κοιτάξουν "πίσω από τον πίνακα" και να δουν και τη σοβαρή πλευρά».

Η πλουσιότερη γυναίκα της Αυστραλίας και το φαινόμενο Streisand

Η δύσκολη θέση της Ράινχαρτ είναι ένα καλό παράδειγμα του όρου που έγινε γνωστός ως «φαινόμενο Streisand». Ο όρος έγινε δημοφιλής μετά την προσπάθεια της Barbra Streisand το 2003 να αποσύρει μια φωτογραφία που έδειχνε το σπίτι της στο Μαλιμπού στο California Coastal Records Project, μηνύοντας τον φωτογράφο. Εν τέλει, η ίδια αναγκάστηκε να πληρώσει 177.000 δολάρια σε δικαστικά έξοδα και η φωτογραφία κατέληξε να προσελκύσει πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι θα είχε αν βρισκόταν στα αρχεία του προγράμματος.

Ο Ίλον Μασκ έπεσε επίσης θύμα του φαινομένου Streisand όταν απαγόρευσε έναν λογαριασμό στο Twitter που παρακολουθούσε τη χρήση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του ιδιωτικού του τζετ, γεγονός που προκάλεσε την προσοχή στη χρήση ιδιωτικών τζετ από τον ίδιο.

Με πληροφορίες από Business Insider

 
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ο Σεντ-Εξιπερί, η Νίκι ντε Σεν Φαλ και o Μπιλ Μάρεϊ από αύριο στους κινηματογράφους

Μέτρια κινηματογραφική εβδομάδα, με δυο βιογραφικά δράματα που απογοητεύουν, μια κακόβουλη crime κωμωδία και μια διασκευή video game απευθυνόμενη στο οικογενειακό κοινό ανάμεσα στις νέες κυκλοφορίες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Τα Όσκαρ δεν φτιάχτηκαν για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα χρυσά αγαλματίδια

Πολιτισμός / «Το σύστημα δεν φτιάχτηκε για εμάς»: Η Χάλι Μπέρι λέει στις μαύρες ηθοποιούς να σταματήσουν να «ποθούν» τα Όσκαρ

Η μόνη μαύρη γυναίκα που έχει κερδίσει Όσκαρ 'Α γυναικείου ρόλου δήλωσε ότι η ιστορική νίκη της τελικά επρόκειτο για ανωμαλία και όχι αλλαγή κατεύθυνσης από την Ακαδημία
LIFO NEWSROOM
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζουν: 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Πολιτισμός / 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Μια κατανυκτική εμπειρία στους δρόμους και στα τοπόσημα της Αθήνας

Σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, το φεστιβάλ θα παρουσιάσει περισσότερες από 40 συναυλίες και καλλιτεχνικές δράσεις σε εκκλησίες, μουσεία, αρχαιολογικούς και συναυλιακούς χώρους, καλωσορίζοντας για πρώτη φορά στο πρόγραμμά του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
LIFO NEWSROOM
Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Πολιτισμός / Μουσείο Πράδο: Πλαστός ο «χαμένος πίνακας» του Καραβάτζιο – Στο στόχαστρο έμπορος τέχνης για απάτη

Η έκθεση του Πράδο ήταν καταπέλτης: το έργο δεν είναι αυθεντικός Καραβάτζιο, αλλά δημιούργημα αγνώστου καλλιτέχνη με «μέτρια τεχνική αρτιότητα», εκτιμώντας την πραγματική αξία του σε μόλις 22.000 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Πολιτισμός / Βραβεία GLAAD - Σίνθια Ερίβο: «Οι αντωνυμίες they/them υπάρχουν από τις απαρχές του κόσμου»

Η ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Stephen F. Kolzak, το οποίο απονέμεται σε «ανοιχτά queer μέλη της κοινότητας του θεάματος ή των MME για το έργο τους προς την εξάλειψη της ομοφοβίας»
LIFO NEWSROOM
Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

Πολιτισμός / Η Ακαδημία ζητά συγγνώμη για τη μη στήριξη στον Παλαιστίνιο νικητή των Όσκαρ, Χαμντάν Μπαλάλ

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τον κ. Μπαλάλ και όλους τους καλλιτέχνες που αισθάνθηκαν ότι δεν υποστηρίχθηκαν από την προηγούμενη δήλωσή μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM