Τα κουνούπια τίγρεις «φέρνουν» τον δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη

Τα κουνούπια τίγρεις «φέρνουν» τον δάγκειο πυρετό στην Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτογραφία: pixabay.com
0

Ένα χωροκατακτητικό είδος κουνουπιού έχει εντοπιστεί σε 13 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας, με τους ειδικούς να συνδέουν τον εντοπισμό του με την αύξηση του δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη.

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση του κουνουπιού τίγρης, δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Στο Παρίσι, όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στα τέλη Ιουλίου, οι αρχές παρακολουθούν και παγιδεύουν το έντομο. Το ECDC έχει προειδοποιήσει ότι τα διεθνή ταξίδια θα αυξήσουν περαιτέρω τον κίνδυνο περισσότερων κρουσμάτων στην Ευρώπη και συμβουλεύει τους Ευρωπαίους να μην αφήνουν στάσιμο νερό σε κήπους ή μπαλκόνια, καθώς εκεί μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια, αλλά και να χρησιμοποιούν απωθητικά και κουνουπιέρες τη νύχτα.

Τα κουνούπια αποτελούν αυξανόμενη απειλή για την Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια. Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, aedes albopictus, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το πιο χωροκατακτητικό είδος κουνουπιών στον κόσμο, εξαπλώνεται τώρα σε όλη την Ευρώπη. Έχει εντοπιστεί στην Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία ​​και την Ισπανία, σύμφωνα με το ECDC. Έχει καταγραφεί επίσης σε Βέλγιο, Κύπρο, Τσεχία, Ολλανδία και Σλοβακία.

Τα κουνούπια τίγρης μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός τσικουνγκούνια και ο ιός Ζίκα, οι οποίοι, μέχρι πρόσφατα, ήταν συνήθως παρόντες μόνο σε μέρη της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής. 

Ένα άλλο κουνούπι, το aedes aegypti, που μεταδίδει κίτρινο πυρετό, καθώς και άλλες ασθένειες, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο. Οι ειδικοί λένε ότι η πιθανότητα εξάπλωσής του σε άλλα μέρη της Ευρώπης είναι «ανησυχητική», δεδομένης της προτίμησής του στο τσίμπημα των ανθρώπων και της ικανότητάς του να μεταδίδει ασθένειες.

Ο δάγκειος πυρετός ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, αλλά μπορεί να γίνει σοβαρός και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θανατηφόρος. Τα μαζικά κρούσματα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι καταγράφηκαν οκτώ περιστατικά πολλαπλών μολύνσεων στη Γαλλία, τέσσερα στην Ιταλία και δύο στην Ισπανία. Τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη είναι «εισαγόμενα» εισάγονται και πέρυσι είχαν φτάσει σχεδόν τις 5.000.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται επίσης από τα κουνούπια, είναι πλέον παρών σε περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές από ποτέ. Ένα άτομο αναφέρθηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό στη νότια Ισπανία στις αρχές Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πώς οι κλιματικές συνθήκες δημιουργούν ένα κατάλληλο περιβάλλον για τα κουνούπια ακόμη και «πολύ νωρίς τον χρόνο», ανέφερε το ECDC.

«Η Ευρώπη βλέπει ήδη πώς η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια να εξαπλωθούν σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν και να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους με ασθένειες όπως ο δάγγειος πυρετός», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon. «Τα αυξημένα διεθνή ταξίδια από τις ενδημικές χώρες του δάγκειου πυρετού θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο εισαγόμενων κρουσμάτων και αναπόφευκτα επίσης τον κίνδυνο τοπικών εστιών», συμπλήρωσε.

Η κ. Ammon συμβουλεύει τους ανθρώπους να λάβουν «μέτρα ατομικής προστασίας», προσθέτοντας ότι «η έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων, η έγκαιρη παρακολούθηση, η περαιτέρω έρευνα και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης είναι υψίστης σημασίας σε εκείνες τις περιοχές στην Ευρώπη που κινδυνεύουν περισσότερο». Ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με περισσότερα από έξι εκατομμύρια κρούσματα και 7.000 θανάτους να αναφέρθηκαν πέρυσι. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σημειώνεται στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Η ελονοσία είναι η πιο θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια στον πλανήτη. Μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των τσιμπημάτων των μολυσμένων θηλυκών κουνουπιών που έχουν βρεθεί και στην Ευρώπη. Υπάρχουν ανησυχίες ότι τα περιστατικά ελονοσίας θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν στο μέλλον, εάν οι συνθήκες παραμείνουν ευνοϊκές για κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM