Drone απαθανάτισε τους εντυπωσιακούς ελιγμούς γιγάντιων φαλαινών

Drone απαθανάτισε τους εντυπωσιακούς ελιγμούς γιγάντιων φαλαινών Facebook Twitter
φωτ.: Chris Johnson/WWF/UCSC/Research under NOAA permit
0

Πλάνα από drone αποκαλύπτουν ένα μαγευτικό μπαλέτο στο οποίο επιδίδονται οι φάλαινες όταν τρέφονται.

Όπως κινηματογράφησε το BBC News με επιστήμονες στην Ανταρκτική, μια φάλαινα χρησιμοποίησε το πτερύγιο της μήκους τεσσάρων μέτρων για να φτιάξει ένα δίχτυ φυσαλίδων γύρω από το θήραμά της και να το παγιδεύσει, γνωστά ως «δίχτυα φυσαλίδων».

«Η κίνηση αυτού του πτερυγίου δείχνει πραγματικά πόσο προσαρμόσιμα, πόσο δημιουργικά μπορούν να είναι αυτά τα ζώα», είπε ο Δρ Ari Friedlaender από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Santa Cruz.

Ο εμπειρογνώμονας της WWF για τις φάλαινες, Κρις Τζόνσον, είπε ότι η φάλαινα που παρακολούθησε «να φτιάχνει δίχτυ από φυσαλίδες» «χρησιμοποιούσε το πτερύγιο της ως εργαλείο» για να παγιδεύσει τα κριλ, τα μικροσκοπικά γαριδοειδή που τρώνε οι φάλαινες της Ανταρκτικής, σε ποσότητα περισσότερο από έναν τόνο κάθε μέρα.

Πλάνα από φάλαινες που στρίβουν και γυρίζουν αποκάλυψε επίσης πόσο αποτελεσματικά μπορούν να χειριστούν το τεράστιο σώμα τους.

Η εναέρια άποψη που παρέχουν τα drones έχει επίσης ρίξει φως στην ανάκαμψη πληθυσμών φαλαινών σε μέρη του κόσμου όπου κυνηγήθηκαν ως το χείλος της εξαφάνισης τον 20ο αιώνα. Πριν από τη δεκαετία του 1930, περίπου 40.000 μπλε φάλαινες σκοτώθηκαν από φαλαινοθήρες στα ύδατα της Νότιας Γεωργίας.

Οι επιστήμονες μπορούν επίσης να μετρήσουν τα σώματα των φαλαινών χρησιμοποιώντας drones. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα από τα ζώα συρρικνώνονται πράγματι, κάτι που οι επιστήμονες έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τις προμήθειες τροφής τους.

Μια μελέτη που μόλις δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Global Change Biology αποκάλυψε ότι οι γκρίζες φάλαινες που τρέφονται στα ρηχά νερά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Ειρηνικού έχουν συρρικνωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε το 2020 αναμένεται να φτάσει σε μήκος σώματος ενήλικα 1,65 μέτρα (5 πόδια 5 ίντσες) μικρότερο από μια γκρίζα φάλαινα που γεννήθηκε πριν από το 2000.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM
Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Περιβάλλον / Σε συναγερμό επιστήμονες: 100 ηφαίστεια στην Ανταρκτική «έτοιμα να εκραγούν» - Ο φαύλος κύκλος

Ακόμη και αν η ανθρωπογενής υπερθέρμανση σταματήσει αμέσως, οι επιπτώσεις της εκφόρτωσης μάζας πάγου στο Σύστρημα Ρηγμάτων της Δυτικής Ανταρκτικής θα εξακολουθούν να επηρεάζουν την ηφαιστειακή συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Περιβάλλον / Πώς η Σαουδική Αραβία έγινε «η μεγαλύτερη cheerleader» του πλαστικού στον κόσμο

Η βιομηχανία πλαστικών, αξίας 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και με αυξανόμενη ανάπτυξη, αναμένεται να γίνει βασικός παράγοντας της ζήτησης πετρελαίου - Οι αντιδράσεις της ΕΕ και οι επόμενες κινήσεις
LIFO NEWSROOM
«Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Περιβάλλον / «Αιώνια χημικά»: Το κόστος καθαρισμού τους στην Ευρώπη μπορεί να αγγίξει τα €2 τρισ.

Τα PFAS (per- and polyfluoroalkyl substances) είναι μια οικογένεια πάνω από 10.000 συνθετικών χημικών που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως αντικολλητικά τηγάνια, αδιάβροχα υφάσματα, καλλυντικά, κουτιά πίτσας και αφρούς πυρόσβεσης
LIFO NEWSROOM
Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Περιβάλλον / Το πλουσιότερο 1% του πλανήτη έχει ήδη εκπέμψει τον άνθρακα που του αναλογεί για όλο το 2025

Μόλις στις 10 Ιανουαρίου, οι πλουσιότεροι του πλανήτη είχαν εξαντλήσει τις ποσότητες CO2 που θα πρέπει να εκπέμψουν, ώστε να μην συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM