Τα social media να χαρακτηρίζονται «επικίνδυνα για την υγεία» όπως το κάπνισμα, ζητά ο αρχίατρος των ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι.
Ο ανώτατος γιατρός στις ΗΠΑ, Βίβεκ Μούρθι, δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις για την υγεία των χρηστών, όπως αυτές που εδώ και χρόνια τοποθετούνται στα πακέτα των τσιγάρων, κατά του καπνίσματος, θα πρέπει να εμφανίζονται και στα social media, σε όλους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να διατηρούνται ασφαλείς οι νέοι. Ο Βίβεκ Μούρθι, ο αρχίατρος των ΗΠΑ, είπε ότι «η κυκλοφορία μιας τόσο ισχυρής τεχνολογίας» που δεν είχε δοκιμαστεί εκ των προτέρων ως ασφαλής, έχει οδηγήσει σε μια «έκτακτη κατάσταση» ψυχικής υγείας ειδικά όσον αφορά στους εφήβους.
Ο ίδιος προέτρεψε το αμερικανικό Κογκρέσο να αναγκάσει τις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εμφανίζουν προειδοποιήσεις για την υγεία, προσθέτοντας ότι ανησυχεί για τα δύο παιδιά του που εκτίθενται σε «επιβλαβές περιεχόμενο ή επικίνδυνα άτομα» στο διαδίκτυο. Ο Δρ Μούρθι παραδέχτηκε ότι η κίνηση αυτή δεν θα «καθαρίσει» αυτόματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είπε ότι θα οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπιών και συμπεριφοράς. Το Κογκρέσο θα πρέπει επίσης να εισαγάγει νομοθεσία που θα «προστατεύει τους νέους από την διαδικτυακή παρενόχληση, την κακοποίηση και εκμετάλλευση και από την έκθεση σε ακραία βία και σεξουαλικό περιεχόμενο που εμφανίζεται πολύ συχνά», έγραψε σε άρθρο του στους New York Times.
«Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εμποδίζουν τις πλατφόρμες να συλλέγουν ευαίσθητα δεδομένα από παιδιά και θα πρέπει να περιορίζουν τη χρήση χαρακτηριστικών που λεηλατούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και συμβάλλουν στην υπερβολική χρήση», προσθέτει ο ίδιος.
Οι πλατφόρμες πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την έρευνα που έχουν πραγματοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία, είπε ο Δρ Μούρθι, προσθέτοντας: «Οι Αμερικανοί χρειάζονται περισσότερα από λόγια. Χρειαζόμαστε αποδείξεις».
Έρευνα από τον ιδιοκτήτη του Instagram –την εταιρεία Meta– διαπίστωσε ότι η πλατφόρμα ήταν επιβλαβής για τους έφηβους χρήστες που αποτελούν τη βάση της, ανέφερε η Wall Street Journal το 2021. «32% των εφήβων κοριτσιών είπαν ότι όταν ένιωθαν άσχημα με το σώμα τους και το Instagram τους έκανε να αισθάνονται χειρότερα», ανέφερε ένα εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας.
Οι γονείς «νιώθουν ντροπή»
Ο Δρ Μούρθι ισχυρίστηκε ότι οι γονείς μπορεί να αισθάνονται ανίσχυροι καθώς προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά τους ασφαλή στο διαδίκτυο, κάτι που, όπως είπε, ήταν συχνά πηγή «στρες και άγχους – ακόμα και ντροπής». «Ένα από τα χειρότερα πράγματα για έναν γονέα είναι να γνωρίζει ότι τα παιδιά του κινδυνεύουν, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό», γράφει.
«Δεν υπάρχει ζώνη ασφαλείας για να κάνουν κλικ οι γονείς, δεν υπάρχει κράνος για να τοποθετηθεί στη θέση του, καμία διαβεβαίωση ότι έμπιστοι ειδικοί έχουν ερευνήσει και έχουν διασφαλίσει ότι αυτές οι πλατφόρμες είναι ασφαλείς για τα παιδιά μας. Υπάρχουν απλώς οι γονείς και τα παιδιά τους, που προσπαθούν να καταλάβουν μόνοι τους τι συμβαίνει, απέναντι σε μερικούς από τους καλύτερους μηχανικούς προϊόντων και τις εταιρείες με τους περισσότερους πόρους στον κόσμο».
Το αμερικανικό Κογκρέσο εισήγαγε προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων μετά από παρέμβαση του αρχιάτρου των ΗΠΑ το 1965, μετά από μια έκθεση ορόσημο που συνέδεσε το κάπνισμα με τον καρκίνο του πνεύμονα και τις καρδιακές παθήσεις.
Με πληροφορίες από Telegraph