Ο 31χρονος εργάτης γης, Σάτναμ Σινγκ, τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι ενώ εργαζόταν σε μια φάρμα στην Ιταλία, και εγκαταλείφθηκε στη μέση του δρόμου αντί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Ο Σάτναμ Σινγκ εγκαταλείφθηκε με ακρωτηριασμένο χέρι στον δρόμο, έξω από το σπίτι του στο Μπόργκο Σάντα Μαρί της Ιταλίας, ενώ είχε προηγηθεί ο τραυματισμός του εν ώρα εργασίας σε αγρόκτημα στη Λατίνα, μια αγροτική περιοχή κοντά στη Ρώμη όπου εργάζονται πολλοί Ινδοί μετανάστες. Στη μέση του δρόμου εγκαταλείφθηκε από τον εργοδότη του, ο οποίος αντί να τον μεταφέρει άμεσα στο νοσοκομείο, αποφάσισε -μετά από ώρα- να τον πάει σπίτι του.
Ο 31χρονος Ινδός εργάτης γης, είχε μεταναστεύσει στην Ιταλία με τη σύζυγό του πριν από τρία χρόνια. Η ιταλική αστυνομία ανέφερε ότι κλήθηκε από τη σύζυγό του και στάλθηκε αεροσκάφος για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο San Camillo Forlalini στη Ρώμη, όπου υπέκυψε στα τραύματά του χθες, Τετάρτη (19/6).
Satnam Singh è morto, dopo essere stato caricato su un furgoncino per essere scaricato davanti a casa sua insieme alla moglie. Abbandonato insieme al suo braccio tranciato dal macchinario, poggiato su una cassetta per ortaggi.
— Davide Faraone (@davidefaraone) June 19, 2024
Lasciato lì morire da quello che non è un datore di… pic.twitter.com/ywO6Kd3Cj6
«Σαν να μην αρκούσε το φρικιαστικό ατύχημα, ο Ινδός εργάτης αντί να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, εγκαταλείφθηκε κοντά στο σπίτι του» καταγγέλλει η Λάουρα Κάουρ, αξιωματούχος του συνδικάτου Flai Cgil. «Τον πέταξαν στον δρόμο σαν κουρέλι, σαν σάκο σκουπιδιών, παρότι η σύζυγός του εκλιπαρούσε τον εργοδότη να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα σοβαρό εργατικό δυστύχημα, το οποίο από μόνο του είναι ήδη ανησυχητικό, αλλά και για μία βάναυση εκμετάλλευση. Φτάνει πια» πρόσθεσε.
Η Λατίνα είναι περιοχή γνωστή για την εκμετάλλευση των μεταναστών. Σύμφωνα με την Καούρ, ο Σινγκ δούλευε με ωρομίσθιο πέντε ευρώ, χωρίς σύμβαση εργασίας. «Οι ξένοι εργάτες εξακολουθούν να είναι αόρατοι, στο έλεος βίαιων εργοδοτών, συχνά Ιταλών» κατήγγειλε η ίδια.
Η υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Μαρίνα Καλντερόνε, έκανε λόγο για «πραγματική πράξη βαρβαρότητας», εκφράζοντας την ελπίδα πως οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. «Ήττα για τον πολιτισμό» αποκάλεσε τον τρόπο που η εργοδοσία μεταχειρίστηκε τον εργάτη της το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να απαλλαγεί η Ιταλία από τις λεγόμενες «αγρο-μαφίες» που λυμαίνονται την αγορά εργασίας των μεταναστών.
Ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο, Λολομπρίτζιντα, δήλωσε πως η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή για την πάταξη κάθε μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης», παραδεχόμενος πως «πρόκειται για μια τραγωδία που δεν πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους και στην οποία πρέπει να χυθεί άπλετο φως».
Με πληροφορίες από Guardian