Χιλιάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής (30/6), για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποχρεωτικής στράτευσης που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 25 Ιουνίου ανέφερε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κατατάξει στον ισραηλινό στρατό τους υπερορθόδοξους Εβραίους που βρίσκονται σε ηλικία στράτευσης, ανατρέποντας μια de facto εξαίρεση που ίσχυε από την ίδρυση του Ισραήλ πριν από 76 χρόνια. Το συλλαλητήριο της Κυριακής (30/6) στην πλατεία Σαμπάτ, το οποίο συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου, είχε ως στόχο να διαδηλώσει κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.
Η διαμαρτυρία ανέδειξε τη διαχωριστική γραμμή στην ισραηλινή κοινωνία μεταξύ των υπερορθόδοξων Εβραίων -στους οποίους στηρίζεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη διατήρηση της κυβέρνησής του- και άλλων Ισραηλινών, πολλοί από τους οποίους πιστεύουν ότι όλοι οι Εβραίοι πολίτες πρέπει να υπηρετούν στο στρατό, ιδίως σε καιρό πολέμου.
Η απόφαση αυξάνει το πολιτικό διακύβευμα για τα δύο υπερορθόδοξα πολιτικά κόμματα, στα οποία στηρίζεται ο ισχνός κοινοβουλευτικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία και η προστασία της πλήρους απασχόλησης και της δια βίου μελέτης της Τορά είναι ένας από τους βασικούς πολιτικούς τους στόχους. Χωρίς αυτό οι θρησκευτικοί ηγέτες τους λένε ότι δεν έχουν λόγο να είναι στην κυβέρνηση, αλλά τα κόμματα γνωρίζουν επίσης ότι είναι ευάλωτα αν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και ανοίξουν την πόρτα για νέες εκλογές στο Ισραήλ.
Στο ενδεχόμενο θέσπισης μιας ευρείας στρατιωτικής απαλλαγής για τις θρησκευτικές σπουδές αντιτίθενται στελέχη του κόμματος Νετανιάχου. Πολλοί κοσμικοί πολιτικοί είναι λιγότερο πρόθυμοι να «καταπιούν» έναν πολιτικό συμβιβασμό που θεωρούν ότι κατανέμει άνισα το βάρος της στρατιωτικής θητείας κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και των αυξανόμενων συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο.
Με πληροφορίες από CNN, WSJ