Μια έρευνα σε άτομα από 13 εκ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ έδειξε ότι ένας μέσος όρος περίπου 6 στα 10 είχαν θετική άποψη για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε την Τρίτη το Pew Research Center.
Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσιγκτον, η οποία διεξάγεται σε μια δύσκολη στιγμή για την ηλικίας 75 ετών δυτική στρατιωτική συμμαχία. Οι 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προσαρμόζουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια και τις στρατηγικές τους για να αντιμετωπίσουν έναν πιο επιθετικό Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και να ανταποκριθούν στην ανάγκη της Ουκρανίας για συνεχή υποστήριξη ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και καιρό μιλάει καυστικά για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και με θαυμασμό για τον Πούτιν, κάνει ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ να ανησυχούν για τη μελλοντική δέσμευση του πιο ισχυρού στρατού και οικονομίας της συμμαχίας.
Η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ μεταξύ των 13 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κορυφώθηκε στο 91% στην Πολωνία, με την Ολλανδία να ακολουθεί με 75% και 72% στη Σουηδία. Η Πολωνία και η Σουηδία είναι γείτονες της Ρωσίας - η Σουηδία μέσω θαλάσσιων συνόρων και η Πολωνία με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ - και ταυτόχρονα η Σουηδία είναι ένα από τα νεότερα μέλη της συμμαχίας, καθώς εντάχθηκε επίσημα φέτος στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και μετά από πολιτικά παιχνίδια ενός έτους από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μόλις το 37% των ενηλίκων στην Ελλάδα δήλωσε ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ, το χαμηλότερο ποσοστό των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ενώ το 59% των ενηλίκων εκεί δήλωσε ότι έχει αρνητική άποψη για τη συμμαχία. Η Ελλάδα έχει θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Οι απόψεις για το ΝΑΤΟ είναι πτωτικές σε ορισμένες χώρες και ανοδικές σε άλλες:
- Οι άνθρωποι είναι ελαφρώς λιγότερο θετικοί απέναντι στο ΝΑΤΟ στην Ισπανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από ό,τι ήταν το 2023. Αλλά οι άνθρωποι είναι πιο θετικοί στην Ουγγαρία.
- Στην Ουγγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ, οι άνθρωποι της πολιτικής αριστεράς είναι πολύ πιο πιθανό από εκείνους της δεξιάς να έχουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ.
- Στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Σουηδία, το μοτίβο αντιστρέφεται: Οι άνθρωποι της ιδεολογικής δεξιάς είναι πολύ πιο πιθανό από εκείνους της αριστεράς να δώσουν θετικούς βαθμούς στο ΝΑΤΟ.
- Στη Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους διαχωρισμούς είναι η υποστήριξη του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο έχει πολλά μέλη με δεσμούς με τη Ρωσία. Οι Γερμανοί που έχουν θετική άποψη για το AfD έχουν 32 μονάδες λιγότερες πιθανότητες από εκείνους με δυσμενή άποψη για το AfD να δουν το ΝΑΤΟ θετικά (39% έναντι 71%).
Η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι ποικίλλει ανά την Ευρώπη
Στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη στον Ουκρανό πρόεδρο διαφέρει σημαντικά ανά χώρα. Οκτώ στους δέκα ενήλικες στη Σουηδία έχουν εμπιστοσύνη στον Zelenskyy. περίπου ίσο μερίδιο στην Ουγγαρία όχι.
Η εμπιστοσύνη στον Ζελένσκι έχει μειωθεί σημαντικά σε πολλές χώρες από το 2023. Η πτώση είναι μεγαλύτερη στην Πολωνία, όπου η εμπιστοσύνη σε αυτόν έχει πέσει 22 ποσοστιαίες μονάδες από πέρυσι.
ΝΑΤΟ: Μικρή συναίνεση για τη στήριξη στην Ουκρανία
Οι πολίτες σε τέσσερις χώρες - ΗΠΑ, Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία - έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις σχετικά με το εάν η χώρα τους παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ουκρανία. Περίπου το ένα τέταρτο των Αμερικανών (24%) λέει τώρα ότι οι ΗΠΑ δεν παρέχουν αρκετή βοήθεια στην Ουκρανία, από 18% τον Νοέμβριο του 2023, όταν κάναμε για τελευταία φορά αυτήν την ερώτηση. Ωστόσο, περισσότεροι Αμερικανοί (31%) πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υπερβολική βοήθεια και το 25% πιστεύει ότι δίνουν το σωστό ποσό.
Η πλειοψηφία των Ούγγρων (61%) και μια πλειάδα Τούρκων (46%) λένε ότι η χώρα τους παρέχει περίπου το σωστό ποσό βοήθειας στην Ουκρανία. Οι Πολωνοί είναι περισσότερο διχασμένοι: Ενώ το 45% δηλώνει ότι η χώρα τους παρέχει τη σωστή ποσότητα υποστήριξης, σχεδόν το ίδιο ποσοστό (44%) λέει ότι παρέχει πάρα πολύ.
Ολοένα και πιο θετική η άποψη των Τούρκων για το ΝΑΤΟ
Οι ευνοϊκές απόψεις για το ΝΑΤΟ ιστορικά ήταν πολύ χαμηλότερες στην Τουρκία από ό,τι σε άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες. Πριν από φέτος, όχι περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Τουρκία είχε θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, στον οποίο η Τουρκία προσχώρησε το 1952.
Ωστόσο, το μερίδιο των Τούρκων με θετική άποψη για το ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2019, όταν έγινε τελευταία φορά η ίδια έρευνα στη χώρα. Σήμερα, το 42% έχει θετική γνώμη για τη συμμαχία, από 21% το 2019. Λιγότεροι Τούρκοι έχουν πλέον δυσμενείς απόψεις ή δεν έχουν γνώμη για τη συμμαχία. Η πλειοψηφία (61%) λέει επίσης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πολύ ή κάπως σημαντική για την ασφάλεια της χώρας τους. Ωστόσο, η ευνοϊκή θέση του ΝΑΤΟ στην Τουρκία είναι χαμηλότερη από ό,τι σε πολλά από τα άλλα κράτη μέλη.
Με πληροφορίες από Pew Research Centre