Άντριου Τέιτ: Ρουμανικό δικαστήριο του επτρέπει να κινείται εντός ΕΕ

Άντριου Τέιτ: Ρουμανικό δικαστήριο του επτρέπει να κινείται εντός ΕΕ Facebook Twitter
Άντριου Τέιτ/Φωτ.: EPA
0

Ο αμφιλεγόμενος, αυτο- αποκαλούμενος influencer και γνωστός για τις μισογυνικές του απόψεις, Άντριου Τέιτ, μπορεί πλέον να φύγει από τη Ρουμανία, αλλά πρέπει να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν αναμονή της δίκης για κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων, αποφάσισε δικαστήριο.

Στον 37χρονο Άντριου Τέιτ είχε απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα, αλλά τώρα θα του επιτρέπεται να ταξιδεύει εντός της ΕΕ χωρίς περιορισμούς εν αναμονή της δίκης. Κατηγορήθηκε τον Ιούνιο του 2023 μαζί με τον αδελφό του, Τριστάν, και δύο Ρουμάνους ύποπτους για εμπορία ανθρώπων, βιασμό και σύσταση εγκληματικής συμμορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών, ισχυρισμούς που όλοι έχουν αρνηθεί.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου αποφάσισε ότι η δίκη τους θα μπορούσε να ξεκινήσει, απόφαση κατά της οποίας ο Τέιτ άσκησε έφεση. Εν αναμονή της απόφασης επί της προσφυγής του, στους τέσσερις υπόπτους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη Ρουμανία, αλλά η δικαστική απόφαση της Παρασκευής ήρε τον περιορισμό εντός της ΕΕ. Η απόφαση του δικαστηρίου του Βουκουρεστίου χαιρετίστηκε από τον δικηγόρο του Τέιτ, Ματέα Πετρέσκου, ως «σημαντική νίκη και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» στην υπόθεση.

Σε μια ανάρτηση στα social media στο X, ο Τέιτ έγραψε: «Είμαι ελεύθερος. Για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια μπορώ να φύγω από τη Ρουμανία. Η εικονική υπόθεση καταρρέει». Σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε επίσης στο X, είπε: «Οι κριτές μου αποφάσισαν… Μου επιτρέπεται να φύγω από τη Ρουμανία, οπότε παίρνουμε τη [Ferrari] SF90 στην Ιταλία, τη [Maserati] MC20 στις Κάννες, τη [Ferrari] 812 Competition στο Παρίσι, πού να πάω;»

Ο Εβγκέν Βιντίνεατς, ένας από τους δικηγόρους του Τέιτ, δήλωσε: «Ασπαζόμαστε και επικροτούμε την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα, τη θεωρώ αντανάκλαση της υποδειγματικής συμπεριφοράς και βοήθειας των πελατών μου». Είπε ότι τα αδέλφια Τέιτ είναι «ακόμα αποφασισμένα να καθαρίσουν το όνομα και τη φήμη τους». Ο Βιντίνεατς είπε ότι η δυνατότητα να ταξιδεύουν εντός του μπλοκ των 27 χωρών της ΕΕ θα επιτρέψει στους Tates να «επιδιώξουν επαγγελματικές ευκαιρίες χωρίς περιορισμούς».

Τα αδέρφια, που έχουν διπλή υπηκοότητα Βρετανίας-ΗΠΑ, τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση κατά τη διάρκεια της ποινικής έρευνας από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 για να αποτραπεί η φυγή τους από τη Ρουμανία ή η παραποίηση στοιχείων. Στη συνέχεια βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι τον Αύγουστο, οπότε τα δικαστήρια τους έθεσαν υπό δικαστικό έλεγχο. Τον Ιανουάριο, ένα ρουμανικό δικαστήριο απέρριψε προσφυγή του Τέιτ για χαλάρωση των μέτρων δικαστικού ελέγχου.

Ο Τέιτ, ένας kickboxer που έχει 9,1 εκατομμύρια ακόλουθους στο X, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδείξεις εναντίον του και ότι υπάρχει πολιτική συνωμοσία για να τον φιμώσουν. Στο παρελθόν είχε αποκλειστεί από διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την έκφραση μισογυνιστικών απόψεων και για ρητορική μίσους.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Διεθνή / ΕΕ: Οποιαδήποτε γυναίκα από το Αφγανιστάν μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη

Το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι τα μέτρα των Ταλιμπάν, που περιορίζουν τα δικαιώματα των γυναικών, συνιστούν διώξεις, αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα των διακρίσεων εναντίον τους
LIFO NEWSROOM
Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Διεθνή / Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος και είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ο Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο
LIFO NEWSROOM