Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Πόσο επιβλαβής είναι τελικά για τον οργανισμό μας η κατανάλωση αλκοόλ; Ρεπορτάζ της Wall Street Journal προσπαθεί να ρίξει φως στις ανησυχίες των καταναλωτών. 

Παρόλο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν ότι απέχουν από το αλκοόλ ή δοκιμάζουν μη αλκοολούχα υποκατάστατα, το ποτό αποτελεί τακτικό μέρος της κοινωνικής ζωής για τους περισσότερους από εμάς. Ένα ποτήρι σαμπάνια μπορεί να προσθέσει χαρά σε μια γιορτή. Ένα κοκτέιλ μπορεί να βοηθήσει μετά από μια δύσκολη μέρα. Και μια κρύα μπύρα μπορεί να «ζωντανέψει» έναν αγώνα.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για τα πιθανά προβλήματα υγείας από ακόμα και μικρές ποσότητες αλκοόλ γίνονται όλο και πιο έντονες. Για τους μετριοπαθείς πότες, μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρουν τι είναι πραγματικά ασφαλές να καταναλώσουν: Είναι δύο ποτά την ημέρα πολύ χειρότερα από ένα; Είναι δύο ποτά μέσα σε μια εβδομάδα το ίδιο με δύο σε μια μέρα;

Η κατανάλωση κατά μέσο όρο όχι περισσότερο από περίπου ένα ποτό την ημέρα θεωρείται σχετικά χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν το αλκοόλ. Προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται σημαντικά όταν υπερβείτε αυτήν την ποσότητα. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το αλκοόλ συμβάλλει σε περίπου έξι τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, καθώς και σε καρδιοπάθειες και ηπατικές νόσους, μεταξύ άλλων παθήσεων.

Καρκίνος στο κεφάλι και στον λαιμό

Οι μετριοπαθείς πότες έχουν 1,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του λαιμού και 1,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του λάρυγγα σε σύγκριση με αυτούς που δεν πίνουν. Οι συστηματικοί πότες έχουν 5 φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα και 2,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του λάρυγγα.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς Facebook Twitter
Φωτ.: Wall Street Journal

Καρκίνος του οισοφάγου

Η κατανάλωση αλκοόλ σε οποιοδήποτε επίπεδο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στον οισοφάγο, που κυμαίνεται από 1,3 φορές υψηλότερα για μετριοπαθείς πότες έως 5 φορές υψηλότερα για συστηματικούς πότες.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς Facebook Twitter
Φωτ.: Wall Street Journal

Καρκίνος του μαστού

Αυτοι που πίνουν σπάνια έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου—περίπου 1 φορά υψηλότερο—σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν. Αυτοί που πίνουν λίγο πιο συχνά από τους προηγούμενους,  έχουν 1,23 φορές υψηλότερο κίνδυνο και οι όσοι πίνουν συχνά 1,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς Facebook Twitter
Φωτ.: Wall Street Journal

Καρκίνος του ήπατος

Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται επίσης με διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Πόσο αλκοόλ μπορείτε να πίνετε την εβδομάδα και να παραμένετε υγιείς Facebook Twitter
Φωτ.: Wall Street Journal

Ο μόνος τρόπος να αποφύγετε εντελώς τα σχετικά προβλήματα υγείας είναι να σταματήσετε να πίνετε αλκοόλ. Πολλοί άνθρωποι κόβουν εντελώς το αλκοόλ, αλλά για πολλούς άλλους αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.

Μια ομοσπονδιακή επιτροπή διατροφής στις ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανάλωση αλκοόλ, οι οποίες συνιστούν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερα από ένα. Το 2020, μια ομοσπονδιακή επιτροπή πρότεινε τη μείωση των συστάσεων για τους άνδρες ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις οδηγίες για τις γυναίκες, αλλά αυτό τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Νεότερες κατευθυντήριες γραμμές από άλλους προτείνουν να είμαστε ακόμη πιο συντηρητικοί. Μετά την αξιολόγηση ενός ευρέος φάσματος μελετών, μια επιδραστική ομάδα Καναδών ερευνητών πέρυσι εξέτασε πώς ο κίνδυνος θανάτου από οτιδήποτε σχετίζεται με το αλκοόλ—συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των ατυχημάτων—αλλάζει ανάλογα με το πόσο πίνουν οι άνθρωποι. Εκτίμησαν ότι οι κίνδυνοι με δύο ποτά ή λιγότερα την εβδομάδα είναι χαμηλοί, τρία έως έξι ποτά μέτριοι, και επτά ή περισσότερα «ανησυχητικά υψηλοί».

«Στα επτά στάνταρ ποτά την εβδομάδα [ο κίνδυνος] αυξάνεται πολύ απότομα, αυξάνεται εκθετικά», λέει ο Δρ. Peter Butt, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σασκατσεουάν και συμπρόεδρος της επιτροπής που ανέπτυξε τις οδηγίες του Καναδά για το αλκοόλ και την υγεία το 2023.

Όταν πρόκειται για πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον ατομικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, η μείωση του αλκοόλ είναι ψηλά στη λίστα. Μια νέα μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξέτασε τους κινδύνους για καρκίνο που μπορούν να μεταβληθούν, δηλαδή εκείνους που μπορείτε να επηρεάσετε μέσω αλλαγών στις συνήθειές σας. Διαπίστωσε ότι το αλκοόλ είναι ο τρίτος ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για τις γυναίκες, πίσω από το κάπνισμα και το υπερβολικό σωματικό βάρος. Ήταν ο τέταρτος ισχυρότερος για τους άνδρες, μετά το κάπνισμα, την υπεριώδη ακτινοβολία και το υπερβολικό βάρος.

Η μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από το 2019, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ οδήγησε σε περίπου 24.400 θανάτους από καρκίνο και σχεδόν 97.000 περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ. Περίπου το 13% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέθηκαν με την κατανάλωση αλκοόλ, όπως και το 16% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα σας

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει το σώμα σας με διάφορους τρόπους. Όταν μεταβολίζετε το αλκοόλ, το σώμα σας το διασπά σε ακεταλδεΰδη, μια τοξική χημική ουσία που μπορεί να βλάψει το DNA και τις πρωτεΐνες. Το αλκοόλ παράγει επίσης χημικά δραστικά μόρια που περιέχουν οξυγόνο, τα οποία μπορούν να βλάψουν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και το DNA. Και μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης οιστρογόνου, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού.

Περίπου 16.800 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως αν οι ενήλικες που πίνουν περισσότερα από τις συνιστώμενες ποσότητες στις ΗΠΑ μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια μελέτη του Απριλίου από ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine. Περίπου 650 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν αν οι άνδρες έπιναν ένα ποτό την ημέρα αντί για δύο.

«Υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου οι κύριες ανησυχίες για την υγεία είναι σε αυτά τα επίπεδα υπερβολικής κατανάλωσης», λέει ο William Kerr, ανώτερος επιστήμονας και επιστημονικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Public Health Institute’s Alcohol Research Group. Η φλεγμονή και άλλες βλαβερές βιολογικές διεργασίες μπορεί να προκληθούν από την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.

Διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών

Οι κίνδυνοι της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ είναι ιδιαίτερα έντονοι για τις γυναίκες, οι οποίες έχουν χαμηλότερα επίπεδα ενζύμου που διασπά το αλκοόλ. Τα σώματά τους περιέχουν επίσης λιγότερο νερό και περισσότερο λίπος και ζυγίζουν λιγότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κινδύνου για τις γυναίκες που πίνουν περισσότερο παρατηρείται στον καρκίνο του μαστού, λέει ο Nigel Brockton, αντιπρόεδρος έρευνας στο American Institute for Cancer Research. Οι άλλοι καρκίνοι που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο συχνοί στους άνδρες.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μια Ρaloma για μένα παρακαλώ, ευχαριστώ»

Γεύση / Είναι η Paloma το νέο τζιν τόνικ; Στην Αθήνα σίγουρα

Το απλό κοκτέιλ που πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό τη δεκαετία του '50 δεν εκτιμήθηκε ποτέ όσο του αξίζε. Μέχρι που η Αθήνα το ξαναέφερε στην επιφάνεια και το έμαθε σε μερικά από τα σημαντικότερα μπαρ του κόσμου.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Living / «Κόψε το αλκοόλ ή ανέβα τον Όλυμπο ξυπόλυτη»

Η Τζούλη Αγοράκη έκανε detox από το αλκοόλ, μοιράστηκε την εμπειρία της και μίλησε με τη Γιούλη Ψαρράκη που έχει γράψει το βιβλίο «Άνευ», έναν χρήσιμο οδηγό για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάλος με την Tesla στη Γερμανία: Διευθυντές επισκέπτονται εργαζομένους για να τσεκάρουν τις αναρρωτικές

Διεθνή / Σάλος με την Tesla στη Γερμανία: Διευθυντές επισκέπτονται εργαζομένους για να τσεκάρουν τις αναρρωτικές

Ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου της Tesla, δήλωσε ότι οι επισκέψεις στα σπίτια ήταν κοινή πρακτική στον κλάδο και ότι η εταιρεία ήθελε απλώς να «ελέγξει την εργασιακή ηθική των εργαζομένων»
LIFO NEWSROOM
Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Διεθνή / Πρώην αεροσυνοδός αποκαλύπτει: Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ με απέλυσε επειδή δεν ενέδωσα

Πρώην αεροσυνοδός της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας του Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ ισχυρίστηκε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά και την απέλυσε επειδή αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του
LIFO NEWSROOM
Με 15 βόμβες των 900 κιλών το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα

Διεθνή / Το Ισραήλ σκότωσε τον Χασάν Νασράλα με 15 βόμβες βάρους 900 κιλών η καθεμιά

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε αξιωματικός του Ισραήλ - Βίντεο δείχνει οκτώ αεροπλάνα εξοπλισμένα με τουλάχιστον 15 βόμβες των 900 κιλών
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Χέλεν: Φονικό περασμα από τις ΗΠΑ με τουλάχιστον 50 νεκρούς - Ανυπολόγιστες καταστροφές

Διεθνή / Τυφώνας Helene: Φονικό περασμα από τις ΗΠΑ με τουλάχιστον 64 νεκρούς - Ανυπολόγιστες καταστροφές

Οι περισσότεροι νεκροί, συνολικά 19, αναφέρθηκαν στη Νότια Καρολίνα - Άλλοι 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τζόρτζια, 11 στη Φλόριντα, δύο στη Βόρεια Καρολίνα και ένας στη Βιρτζίνια
LIFO NEWSROOM
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: Ο στρατός είχε πληροφορίες «σε πραγματικό χρόνο» για τις κινήσεις του Νασράλα

Διεθνή / To Ισραήλ είχε πληροφορίες «real time» για τις κινήσεις του Νασράλα

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM