Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για 365.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο

Η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για 365.000 θανάτους από καρκίνο κάθε χρόνο Facebook Twitter
0

Το αλκοόλ ευθύνεται για περισσότερα από 700.000 νέα κρούσματα καρκίνου (του οισοφάγου, του φάρυγγα, του εντέρου, του ήπατος και των νεφρών) και 365.000 θανάτους κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις αναπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου κατά του καρκίνου.

«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο», υπογράμμισε ο Δρ. Κέβιν Ντ. Σιλντ, παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας μελέτης που διεξήχθη από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC/IARC), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η μελέτη αυτή που βασίστηκε σε στοιχεία του 2012, δείχνει ότι οι καρκίνοι που σχετίζονται με το αλκοόλ αντιστοιχούν στο 5% όλων των νέων κρουσμάτων καρκίνου και στο 4,5% των θανάτων από καρκίνο σε όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Σιλντ, η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία και η Ευρώπη, ιδίως η ανατολική, είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από αυτούς τους καρκίνους. Όμως οι χώρες που αναπτύσσονται τάχιστα, όπως η Ινδία ή η Κίνα όπου η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται, μπορεί να τις φτάσουν.

Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, οι καρκίνοι που οφείλονται στο αλκοόλ είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το επίπεδο ανάπτυξης μιας χώρας. Συχνά, η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και από την αύξηση του καπνίσματος, που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο, σημείωσε ο Καναδός ερευνητής.

Με βάση μια μελέτη που θα δημοσιευτεί το επόμενο έτος σε ένα επιστημονικό περιοδικό, ο καρκίνος του οισοφάγου έρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των καρκίνων που συνδέονται με το αλκοόλ όσον αφορά τη θνησιμότητα (το 35% από τους 365.000 θανάτους που καταγράφηκαν το 2012), μπροστά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (20% των θανάτων).

Σε ό,τι αφορά τα 704.000 νέα κρούσματα, ο καρκίνος του ήπατος (που αυξάνεται ραγδαία στις γυναίκες) βρίσκεται στην πρώτη θέση με 27%.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ