«Έξυπνο» κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους

Πώς ένα κουτάλι υπόσχεται να βοηθήσει τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους Facebook Twitter
Tasty Spoon™ / Φωτ.: University of Sheffield
0

Ένα κουτάλι, σχεδιασμένο να ενισχύει τη γεύση του φαγητού για τους ασθενείς με άνοια που χάνουν τη γεύση τους, θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των υψηλών επιπέδων υποσιτισμού. 

Το Tasty Spoon™ είναι ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό βοήθημα, το οποίο αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Ερευνητικού Κέντρου Προηγμένης Παραγωγής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ (AMRC), για να βοηθήσει τους ανθρώπους που βιώνουν απώλεια γεύσης ως σύμπτωμα της νευρολογικής πάθησης προκειμένου να διατηρήσουν ένα επίπεδο υγιεινής διατροφής.  

Η άνοια μπορεί να προκαλέσει μείωση της λειτουργίας των γευστικών κάλυκων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να μην καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες των σωστών τροφίμων ή να καταναλώνουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη για να αντισταθμίσουν την απώλεια γεύσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα υποσιτισμού ή σε αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφροπάθειας. 

«Η απώλεια της γεύσης μπορεί να αφαιρέσει την απόλαυση του φαγητού, γεγονός που επηρεάζει την ευημερία των ασθενών, καθώς το φαγητό παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας» εξήγησε ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ, από τη Σχολή Διοίκησης και το Ινστιτούτο Healthy Lifespan του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και επικεφαλής της ανάπτυξης του Tasty Spoon™.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε ασθενείς που ζουν μόνοι τους ή σε δημόσιους οίκους ευγηρίας με πιο γενικευμένη διατροφή. Σε μια ειλικρινή αποκάλυψη, ένα άτομο μοιράστηκε ότι έτρωγε μόνο τοστ τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς γι' αυτόν δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ένα τοστ και σε ψητό κρέας» εξήγησε.

Ο Δρ Κρίστιαν Μόργκνερ είναι λέκτορας στον τομέα των δημιουργικών τεχνολογιών και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια στον τομέα της μελέτης της άνοιας και των έξυπνων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Το πρωτοποριακό του τεχνολογικό βοήθημα χρησιμοποιεί ηλεκτροδιέγερση για να ενισχύσει τη γεύση σε ασθενείς με μειωμένους γευστικούς κάλυκες. Η επαναφορτιζόμενη συσκευή μοιάζει με παραδοσιακό κουτάλι και είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί χωρίς βοήθεια. Καθαρίζεται εύκολα, είναι επαναφορτιζόμενη- και οι ερευνητές εξετάζουν τους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της.

«Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια και ο αριθμός αυτός πρόκειται να τριπλασιαστεί τα επόμενα 20-25 χρόνια, οπότε η υποστήριξη των ατόμων με άνοια για την υγεία τους και η ενίσχυση της ευεξίας και της ποιότητας ζωής τους θα γίνει μια ολοένα αυξανόμενη πρόκληση» εξηγεί ο Κρίστιαν Μόργκνερ. 

Με πληροφορίες από University of Sheffield 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM