ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Πώς διαπιστώνεται η υπερβολική κατανάλωση νερού και πότε οδηγεί σε μέθη

Πώς διαπιστώνεται η υπερβολική κατανάλωση νερού και πότε οδηγεί σε μέθη Facebook Twitter
0

Με το ζήτημα της υπερβολικής κατανάλωσης νερού αλλά και της δηλητηρίασης από νερό ασχολείται με εκτενές ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Όπως περιγράφει το κείμενο, σε μία από τις πιο ζεστές ημέρες του περασμένου Ιουνίου, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 40°C, ο 74χρονος σκηνοθέτης John Putnam είχε καταναλώσει σχεδόν 10 λίτρα νερό μέσα σε πέντε ώρες ελπίζοντας ότι θα τον βοηθούσαν να τα βγάλει πέρα καθώς εργαζόταν στον κήπο του. Αντίθετα, ένιωθε ναυτία και κούραση. Όταν μπήκε σπίτι για ξεκούραση, ένιωσε πόνο στο στήθος και είχε δυσκολία στην αναπνοή.

Πήγε στο νοσοκομείο για αυτό που πίστευε ότι ήταν καρδιακή προσβολή, αλλά προς έκπληξή του ήταν κάτι άλλο: μέθη από νερό.

«Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε ένα τέτοιο φαινόμενο», είπε ο Putnam. «Πραγματικά κατέβαζα το νερό νομίζοντας ότι αυτό χρειαζόμουν».

Το πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αφυδάτωσης και τη διατήρηση της λειτουργίας του οργανισμού, ιδιαίτερα στη ζέστη του καλοκαιριού. Αλλά η υπερβολική κατανάλωση σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως αποπροσανατολισμό, ναυτία, έμετο και, σε σοβαρές περιπτώσεις, επιληπτικές κρίσεις ή θάνατο.

Υπερυδάτωση, δηλητηρίαση ή μέθη από νερό

Η υπερυδάτωση θα μπορούσε να είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα, λένε ορισμένοι ερευνητές, καθώς περισσότεροι άνθρωποι προπονούνται για αγώνες αντοχής όπως μαραθώνιοι, τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού γίνονται βασικό στοιχείο της καθημερινής ζωής. Το μήνυμα της σημασίας του να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι τόσο διαδεδομένο που τα ποτήρια από ανοξείδωτο χάλυβα έχουν γίνει σύμβολα status, επισημαίνει η εφημερίδα.

«Οι άνθρωποι φοβούνται ότι είναι αφυδατωμένοι ή υποενυδατωμένοι και πρέπει να το διορθώνουν τακτικά», δήλωσε η Colleen Muñoz, διευθύντρια και συνιδρυτής του Κέντρου Υγείας Hydration στο Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ. «Αυτό μάλλον δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα».

Η δηλητηρίαση από το νερό δεν είναι τόσο γνωστή όσο η αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει τον εντοπισμό της αιτίας των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται με τη θερμική εξάντληση ή τη θερμοπληξία, δήλωσε ο Rayven Nairn, ανώτερος διαιτολόγος για την υγεία και την ευημερία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πίνουμε πάρα πολύ νερό

Όταν κάποιος πίνει πολύ νερό σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση του νατρίου στο αίμα, γνωστή ως υπονατριαιμία ή δηλητηρίαση από το νερό. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν οδηγεί σε πρήξιμο των εγκεφαλικών κυττάρων. Η επέκταση των κυττάρων ασκεί πίεση σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου και μπορεί να οδηγήσει σε κώμα, επιληπτικές κρίσεις ή θάνατο, λένε οι επιστήμονες. 

Η ηθοποιός Μπρουκ Σιλντς είπε στο Glamour πέρυσι ότι έπαθε επιληπτική κρίση αφού ήπιε πολύ νερό. 

Η υπερβολική κατανάλωση νερού ουσιαστικά δυσκολεύει το σώμα να διατηρήσει υγιή επίπεδα νατρίου, ενός ηλεκτρολύτη που βοηθά στην ισορροπία του υγρού στα κύτταρα. Τα νεφρά ενός ατόμου μπορούν συνήθως να διαχειριστούν περίπου ένα λίτρο νερού την ώρα, δήλωσε ο Θάντερ Τζαλίλι, καθηγητής διατροφής και ενσωματωμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Όταν πίνετε περισσότερο από ένα λίτρο νερό την ώρα, τότε διατρέχετε κίνδυνο να αραιώσετε τους ηλεκτρολύτες σας», είπε ο Τζαλίλι.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η κακή νεφρική λειτουργία - η οποία μπορεί να δυσκολέψει τη ρύθμιση του νατρίου - και η καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπονατριαιμία. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά ή παυσίπονα θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου, δήλωσε ο Δρ Καμπίζ Καλαντάρι, νεφρολόγος στην κλινική Mayo.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Αν και το πόσιμο νερό έχει πολλά οφέλη, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν τυχόν πρόσθετα οφέλη από την κατανάλωση περισσότερου νερού από όσο χρειάζεται, είπε ο Καλαντάρι.

Γενικά, οι γιατροί προτείνουν να πίνετε όσο χρειάζεστε για να ικανοποιήσετε τη δίψα σας. Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής συνιστούν στις γυναίκες και στους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 11,5 φλιτζάνια και 15,5 φλιτζάνια υγρών την ημέρα αντίστοιχα, ποσότητα στην οποία συμπεριλαμβάνεται το νερό, άλλα και υγρά από άλλα ποτά και τρόφιμα.

Αυτές οι οδηγίες ισχύουν για υγιή άτομα που ζουν σε ήπια κλίματα. Η σωστή ενυδάτωση ωστόσο διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ένας ναυαγοσώστης στο Μαϊάμι πιθανότατα χρειάζεται να πίνει περισσότερο νερό σε μια μέρα από έναν προγραμματιστή λογισμικού στο Άνκορατζ της Αλάσκας, είπε ο Τζαλίλι. 

Η κατανάλωση περίπου οκτώ ποτηριών νερού ημερησίως ήταν η συνήθης σύσταση για τους ενήλικες. Αλλά η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα άτομο κάθε μέρα εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το μέγεθος του σώματος, το περιβάλλον και η φυσική δραστηριότητα.

Η αίσθηση της δίψας ενός ατόμου αλλάζει επίσης καθώς γερνάει, καθιστώντας πιο δύσκολο να γνωρίζει πόσο νερό πρέπει να πιει, είπε ο Καλαντάρι. Όσοι γυμνάζονται πολύ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αντικαθιστούν το νερό και το αλάτι που χάνουν από την εφίδρωση με νερό, ηλεκτρολύτες και αλμυρά σνακ, δήλωσε ο Δρ Μίτσελ Ρόσνερ, ειδικός στα νεφρά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

«Αν πίνετε όσο διψάτε, προσπαθήστε να παρακολουθείτε τις απώλειες των υγρών σας», είπε ο Ρόσνερ. Αλλά οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν να πίνουν τόσο πολύ ώστε να μην αισθάνονται φουσκωμένοι, πρόσθεσε.

Ο Putnam, ο σκηνοθέτης από το Τέξας που βίωσε μέθη από το νερό τον Ιούνιο, άλλαξε από τότε τη ρουτίνα ενυδάτωσης του. Πριν βγει στη δουλειά κάθε μέρα, γεμίζει ένα μπουκάλι με νερό, με ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα μείγμα ηλεκτρολυτών για να πίνει όλη την ημέρα. Πίνει επίσης ένα ποτήρι νερό αφού τελειώσει μια από τις πολλές εργασίες της ημέρας του.

«Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μου έχουν συμβεί ποτέ», είπε ο Putnam στην WSJ. «Δεν υπερφορτώνω ποτέ το σώμα μου πια και νιώθω πολύ καλύτερα».

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Τech & Science
0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ