Γερμανία- Bild: Έστειλαν πίσω στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία 40 μετανάστες που δεν τους χορηγήθηκε άσυλο

Γερμανία: Έστειλαν στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία 40 μετανάστες που δεν τους χορηγήθηκε άσυλο Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Σε εφαρμογή έχει τεθεί ήδη το σχέδιο της Γερμανίας, για τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας BILD αναφέρει πως οι Αρχές της χώρας, έστειλαν πίσω στη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία 40 μετανάστες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ταξίδεψαν αεροπορικώς πίσω στις πατρίδες τους, καθώς δεν τους χορηγήθηκε άσυλο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το αεροσκάφος, το οποίο μεταφέρει και εγκληματίες, διαχειρίζεται μια πολωνική εταιρεία ναυλωμένων πτήσεων. Το δημοσίευμα αναφέρει παράλληλα πως μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2024, 795 άνθρωποι επέστρεψαν σε Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

Οι δύο χώρες είναι μεταξύ αυτών που η Γερμανία απελαύνει τους περισσότερους ανθρώπους. Η Γερμανία συνορεύει με εννέα χώρες και τα μέτρα αυτά αποτελούν πλήγμα στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι ανακοίνωσε η Γερμανία;

Τη Δευτέρα, η Γερμανία ανακοίνωσε την επέκταση των προσωρινών ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της. Οι έλεγχοι εντός της ζώνης Σένγκεν, η οποία κανονικά επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία, θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν αρχικά για έξι μήνες. Την Τρίτη, η Γερμανία πρότεινε επίσης αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών της ΕΕ για το άσυλο, όπως την κράτηση των αιτούντων άσυλο έως ότου οι αρχές αποφασίσουν αν η Γερμανία είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία της αίτησής τους.

Η αστυνομία θα μπορεί να χρησιμοποιεί εργαλεία, όπως η κοινή βάση δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ευρώπης, Eurodac. Η κυβέρνηση απέρριψε τα αιτήματα των συντηρητικών της αντιπολίτευσης για αυτόματη απόρριψη αιτούντων άσυλο στα σύνορα, μέτρο που θεωρήθηκε αντίθετο με το δίκαιο της ΕΕ.

Γιατί τώρα;

Οι αναλυτές λένε ότι ενώ η παράτυπη μετανάστευση επιβαρύνει τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέτρα αυτά έχουν και πολιτικά κίνητρα, με στόχο να μειώσουν την υποστήριξη προς την ακροδεξιά και τους συντηρητικούς, ενόψει των κρατικών και ομοσπονδιακών εκλογών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των ψηφοφόρων στο ανατολικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όπου το κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς (SPD) προσπαθεί να διατηρήσει την εξουσία ενόψει των εκλογών σε δέκα ημέρες. Το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχοντας κερδίσει πρόσφατα τις πρώτες εκλογές της ακροδεξιάς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Θουριγγία.

Πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ταξίδια στην ΕΕ;

Οι ταξιδιώτες μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερους τυχαίους ελέγχους σε αυτοκίνητα, τρένα ή λεωφορεία στα σύνορα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις και κυκλοφοριακή συμφόρηση. Όσοι κριθούν ότι εισέρχονται παράνομα στη Γερμανία ενδέχεται να απορριφθούν ή να κρατηθούν στα σύνορα, εάν δηλώσουν ότι θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Πώς αντέδρασαν άλλες χώρες;

Ορισμένες γειτονικές χώρες αντέδρασαν με ανησυχία, καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο και να επηρεαστεί η μετακίνηση των εργαζομένων και το εμπόριο. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις άλλες χώρες και περισσότερη στήριξη για την πολιτική μετανάστευσης της Βαρσοβίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι είναι λάθος να «προχωρήσουμε σε αποσπασματικές εξαιρέσεις από τη συμφωνία Σένγκεν, με ελέγχους στα σύνορα που θα βλάψουν μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της ΕΕ».

Ορισμένοι άλλοι ήταν πιο συγκρατημένοι, δεδομένου ότι η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ήδη ελέγχους σε ορισμένα από τα σύνορά της.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Το Βερολίνο θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά του για κράτηση αιτούντων άσυλο στα σύνορα με τις 16 περιφέρειες της Γερμανίας, οι οποίες θα κληθούν να τα εφαρμόσουν. Παράλληλα, η Γερμανία θα διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, από τους οποίους θα χρειαστεί συνεργασία για την επαναπροώθηση αιτούντων άσυλο. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμόσει άμεσα τους ελέγχους στα σύνορα, έχοντας ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Διεθνή / Ανάλυση: Η υψηλού ρίσκου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ σε δρόμους και καταστήματα του Λιβάνου

Η Wall Street Journal εξηγεί πώς τα μέλη της Χεζμπολάχ χτυπήθηκαν ενώ βρίσκονταν στην «καθημερινή ζωή» στον Λίβανο, σε πολυσύχναστα μέρη και τι σημαίνει αυτό για την επίθεση
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ερχόταν με τη Ζιζέλ στο σούπερ μάρκετ και με ρωτούσε αν μου αρέσει, κατέθεσε ένας κατηγορούμενος

Αποκαλύψεις για τους τρόπους με τους οποίους προσέγγιζε τους συνεργούς του ο 71χρονος Ντομινίκ Πελικό στη δίκη για τους βιασμούς της Ζιζέλ 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Διεθνή / Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ βίαζε νεαρές υπαλλήλους του: «Καημένη, είναι η σειρά σου σήμερα»

Επέλεγε γυναίκες που του άρεσαν κάνοντας βόλτα στο πολυκατάστημα και τις «μετέθετε» στον όροφό του για να τις παρενοχλεί - «Ήταν κοινό μυστικό», λένε πρώην εργαζόμενοι του μεγιστάνα των Harrods
LIFO NEWSROOM
Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Διεθνή / Ιρανοί χάκερ έστειλαν στον Μπάιντεν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες, χάκερ έχουν επίσης προσπαθήσει να διαρρεύσουν έγγραφα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ σε μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν κατονόμασαν
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου λέει η Shin Bet

Διεθνή / Ισραηλινός στρατολογήθηκε από το Ιράν για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου, λέει η Shin Bet

Στην σκιά των τελευταίων γεγονότων η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ δημοσιοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με σχέδιο δολοφονίας Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων - Οι μυστικές συναντήσεις και η αμοιβή του κατηγορούμενου επιχειρηματία
LIFO NEWSROOM