Το Ισραήλ αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο προς το Τελ Αβίβ, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών κλιμακώνονται. Οι κάτοικοι της πόλης αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καταφύγια, ενώ το ισραηλινό στρατιωτικό σύστημα αεράμυνας κατέστρεψε τον πύραυλο.
Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι ο πύραυλος στόχευε τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, στην περιοχή του Τελ Αβίβ, κατηγορώντας την για δολοφονίες ηγετών της. Το Ισραήλ απάντησε πλήττοντας τη βάση εκτόξευσης στη νότια πλευρά του Λιβάνου.
Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει τον θάνατο του ανώτατου διοικητή πυραυλικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Μοχάμαντ Καμπίσι, μετά από αεροπορική επίθεση σε προάστιο της Βηρυτού. Συνολικά, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών έχουν σκοτώσει και τραυματίσει εκατοντάδες ανθρώπους στον Λίβανο και έχουν εκτοπίσει χιλιάδες από τα σπίτια τους.
Τις προηγούμενες ημέρες, αναμεσά στα θύματα, όπως επιβεβαίωσε η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, ο Ιμπραήμ Ακίλ, ενός «από τους μεγάλους ηγέτες μας», ο οποίος σκοτώθηκε «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα όταν αναφέρεται σε θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι ΗΠΑ είχαν επικηρύξει τον Ιμπραήμ Ακίλ, προσέφεραν ποσό 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό του, καθώς φερόταν να ενέχεται στις πολύνεκρες αντιαμερικανικές επιθέσεις στη Βηρυτό που είχαν γίνει το 1983..
Αργότερα επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι, ο οποίος διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023.
Οι συγκρούσεις αυξάνουν την ανησυχία διεθνώς για τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, ενώ οι ΗΠΑ και αραβικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση. Από τη Δευτέρα, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 550 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και τον τραυματισμό άνω των 1.800, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
«Ζώνη ασφαλείας» μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ
Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι θα "αναγκαστεί να δράσει" αν η Χεζμπολάχ δεν αποσύρει τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι, στον νότιο Λίβανο.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν σκοτώσει περισσότερα από 560 άτομα, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Οι επιθέσεις ακολούθησαν τη στοχοποίηση της Χεζμπολάχ, η οποία έχει τεράστια επιρροή στη χώρα, με μια σειρά εκρήξεων σε βομβητές και ασύρματους, που αποδίδονται κατά κύριο λόγο στο Ισραήλ.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τη διεθνή κοινότητα να προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα:
«Ψυχολογικός πόλεμος»
Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέρριψε τους ισχυρισμούς της Χεζμπολάχ ότι στόχευσε τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ κοντά στο Τελ Αβίβ, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ψυχολογικό πόλεμο».
Η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκτόξευσε πύραυλο κατά της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, κατηγορώντας τη για μια σειρά από στοχευμένες δολοφονίες κορυφαίων διοικητών της και επιθέσεις στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, ο αντισυνταγματάρχης Νατάβ Σοσάνι αμφισβήτησε τον ισχυρισμό ότι η Μοσάντ ήταν ο στόχος. «Το αποτέλεσμα ήταν ένας βαρύς πύραυλος που κατευθυνόταν προς κατοικημένες περιοχές στο Τελ Αβίβ. Τα κεντρικά της Μοσάντ δεν βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal, SkyNews