Η πρώτη επίσκεψη προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα επεκτάθηκε στον Λίβανο. Αυτός ο πόλεμος, ωστόσο, δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και οι υποδομές που απαιτούνται για την ανάπτυξη της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας
Ο Τζο Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ έθεσαν ως προτεραιότητα των συνομιλιών τους ένα σύνολο τεχνολογικών και οικονομικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.
«Τα ΗΑΕ είναι ένα έθνος πρωτοπόρων που πάντα κοιτάζει προς το μέλλον, πάντα κάνει μεγάλα στοιχήματα. Στην πραγματικότητα, είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος της αυξανόμενης συνεργασίας μας, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην καθαρή ενέργεια, στο διάστημα, στην επένδυση σε υποδομές για τη σύνδεση περιοχών» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο, Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα (23/9) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΑΕ. «Σήμερα τιμούμε αυτή την κληρονομιά μεταφέροντας τη σχέση μας προς τα εμπρός, καθώς τα ΗΑΕ θα γίνουν ένας σημαντικός αμυντικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Ο σεΐχης Μοχάμεντ απάντησε ότι τα ΗΑΕ έχουν «σταθερή και αταλάντευτη δέσμευση να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών μας». Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ηγέτες χάραξαν "μια φιλόδοξη πορεία" για να ηγηθούν των παγκόσμιων προσπαθειών για την ανάπτυξη και την επέκταση των προηγμένων τεχνολογιών.
Τα ΗΑΕ, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, επιδιώκουν μια «διαφορετική αρχιτεκτονική» στην περιοχή με βάση τη «μεγαλύτερη επικοινωνία, τη σταθερότητα και, θα έλεγα, τη μακροπρόθεσμη ευημερία», δήλωσε ο Ανουάρ Γκαργκάς, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου των ΗΑΕ, σε συνέντευξή του στο CNN. Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΑΕ στις ΗΠΑ «αφορούσε κυρίως και σχεδόν αποκλειστικά το μέλλον», δήλωσε ο Γκαργκάς. «Αφορούσε την οικονομία. Πρόκειται για την τεχνολογία και για την προσφορά των ΗΑΕ να γίνουν εταίροι σε αυτό που είναι η τεχνολογία του μέλλοντος... Η συνιστώσα της τεχνητής νοημοσύνης ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης» πρόσθεσε.
Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αραβική οικονομία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και σημαντικός επενδυτής στην οικονομία των ΗΠΑ. Ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και σημαντικός αποδέκτης αμερικανικών όπλων, φιλοξενούν 5.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς.Τώρα επιδιώκει να αναβαθμίσει σημαντικά τη «σχέση 360 μοιρών», σύμφωνα με τον Γκαργκάς, μέσω ενός φιλόδοξου σχεδίου να γίνει περιφερειακός κόμβος τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να προστατεύσουν την εθνική τους ασφάλεια και τις βιομηχανίες τεχνολογίας από την κινεζική επιρροή.
Η σχέση των ΗΑΕ με την Κίνα είχε ήδη κοστίσει στο Αμπού Ντάμπι μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για όπλα, η οποία θα έβλεπε τη χώρα του Κόλπου να γίνεται το πρώτο αραβικό έθνος που θα λάμβανε μαχητικά αεροσκάφη F-35, το κόσμημα του στέμματος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχος στο CNN το 2021.
*Με πληροφορίες από CNN