Για διαφθορά κατηγορείται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Δεν παραιτείται από τη θέση του 

Για διαφθορά κατηγορείται ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης - Δεν παραιτείται από τη θέση του  Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Ο Έρικ Άνταμς, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά τις αναφορές που προέκυψαν ότι του απαγγέλθηκαν κατηγορίες μετά από ομοσπονδιακή έρευνα για διαφθορά.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσει ο Άνταμς, 64 ετών, αλλά οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις λεπτομέρειες των κατηγοριών την Πέμπτη, ανέφεραν οι New York Times. Μόλις δημοσιοποιηθεί το αναφερόμενο κατηγορητήριο, το οποίο αναφέρθηκε ξεχωριστά από το Associated Press και το CBS, θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος της Νέας Υόρκης που θα κατηγορηθεί ποινικά.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, ο Άνταμς κυκλοφόρησε σε μια δήλωση βίντεο που υπονοούσε ότι δεν είχε ενημερωθεί για το κατηγορητήριο. «Πάντα ήξερα ότι αν σταθώ υπέρ των Νεοϋορκέζων θα γίνω στόχος – και στόχος έγινα», είπε ο Άνταμς. «Αν κατηγορηθώ, είμαι αθώος και θα το πολεμήσω με κάθε ουγγιά της δύναμης και του πνεύματός μου». Στην ομιλία που καταγράφηκε στην επίσημη κατοικία του, ο Άνταμς αναγνώρισε ότι ορισμένοι Νεοϋορκέζοι θα αμφισβητούσαν την ικανότητά του να διαχειρίζεται την πόλη ενώ θα αγωνίζεται να καταπολεμήσει τις κατηγορίες, αλλά ορκίστηκε να παραμείνει στη θέση του.

«Αντιμετωπίζω αυτά τα ψέματα εδώ και μήνες… ωστόσο η πόλη συνέχισε να βελτιώνεται», είπε ο Άνταμς. «Μην κάνετε λάθος. Εσείς με εκλέξατε να ηγούμαι αυτής της πόλης και θα το κάνω». Η Έιβι Σμολ, εκπρόσωπος της κυβερνήτριας Κάθι Χόκουλ, που έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Άνταμς από το αξίωμα, είπε στους Times σε μια δήλωση ότι η κυβερνήτης γνώριζε και θα παρακολουθούσε την κατάσταση. «Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να επιβεβαιωθεί το θέμα από τις αρχές επιβολής του νόμου», είπε η Σμολ.

Η είδηση ​​έρχεται καθώς ορισμένοι από τους στενότερους βοηθούς και συμβούλους του δημάρχου έχουν τεθεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα καθώς οι εισαγγελείς της πόλης άρχισαν να εξετάζουν τον στενό του κύκλο. Η εξέλιξη σχετικά με τον Άνταμς έρχεται λιγότερο από ένα μήνα αφότου ομοσπονδιακοί πράκτορες εισέβαλαν σε σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της διοίκησης του Άνταμς. Οι πράκτορες κατέσχεσαν συσκευές από το σπίτι του επιτρόπου του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης.

Η αστυνομία έστησε φράγματα έξω από το Gracie Mansion, το σπίτι του δημάρχου, σύμφωνα με τη New York Post. Το ρεπορτάζ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του Δημαρχείου γνώριζαν το πρωί της Τετάρτης ότι ο Άνταμς σύντομα θα κατηγορηθεί, κάτι που θα φέρει το προσωπικό σε πανικό όλη την ημέρα.

Το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Άνταμς, ο οποίος αναμένει δύσκολες προκριματικές εκλογές το επόμενο έτος, αντιμετώπισε άμεσες εκκλήσεις να παραιτηθεί από πολλούς από τους δηλωμένους ή αναμενόμενους Δημοκρατικούς αμφισβητίες του.

Εάν ο Άνταμς παραιτηθεί, θα αντικατασταθεί από τον δημόσιο συνήγορο της πόλης, Τζουμάαν Γουίλιαμς, ο οποίος στη συνέχεια θα ορίσει ειδικές εκλογές. Οι ομοσπονδιακές έρευνες για τη διακυβέρνησή του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά δημοσίως στις 2 Νοεμβρίου 2023, όταν πράκτορες του FBI διεξήγαγαν νωρίς το πρωί μια επιδρομή στο σπίτι της επικεφαλής καμπάνιας του Άνταμς, Μπριάνα Σαγκς, στο Μπρούκλιν.

Εκείνη την εποχή, ο Άνταμς επέμεινε ότι ακολούθησε το νόμο και είπε ότι θα ήταν «σοκαρισμένος» αν κάποιος στην εκστρατεία του είχε ενεργήσει παράνομα. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο συχνά ξεκινώ τη μέρα λέγοντας στην ομάδα μου ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το νόμο», είπε στους δημοσιογράφους εκείνη την εποχή.

Μέρες αργότερα, πράκτορες του FBI κατέσχεσαν τα τηλέφωνα και το iPad του δημάρχου καθώς έφευγε από μια εκδήλωση στο Μανχάταν. Η αλληλεπίδραση αποκαλύφθηκε αρκετές ημέρες αργότερα από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του δημάρχου.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να συζητήσουν τις έρευνες, αλλά άτομα που ήταν εξοικειωμένα με στοιχεία των υποθέσεων περιέγραψαν πολλαπλές, ξεχωριστές έρευνες που αφορούσαν ανώτερους βοηθούς του Άνταμς, συγγενείς αυτών των βοηθών, συγκέντρωση χρημάτων για εκστρατείες και πιθανή επιρροή της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Με πληροφορίες από The Washington Post

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων για να ενεργεί προς όφελος της Τουρκίας

Διεθνή / Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων από τουρκικά συμφέροντα

Στο επίκεντρο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Έρικ Άνταμς βρίσκεται ένα κτίριο 35 ορόφων απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ, το οποίο η Τουρκία εγκαινίασε με πανηγυρικά το 2021
LIFO NEWSROOM
«Ήταν θαύμα που έζησε»-Η Μελάνια Τραμπ μίλα για τις απόπειρες δολοφονίας στον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Μελάνια Τραμπ: Μίλα για τις απόπειρες δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ - «Ήταν θαύμα που έζησε»

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, ο πρώην πρώτη κυρία μίλησε στο Fox News για το πως έζησε η ίδια τις δύο απόπειερες δολοφονίες στον άνδρα της και πρώην πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Η Φλόριντα κινδυνεύει από «μη βιώσιμο» κύμα καταιγίδας καθώς ο κυκλώνας Χέλεν ενισχύεται

Διεθνή / Φλόριντα: Κινδυνεύει από «μη βιώσιμο» κύμα καταιγίδας καθώς ο κυκλώνας Χέλεν ενισχύεται

Χιλιάδες κάτοικοι έχουν ήδη εκκενώσει τα σπίτια τους - Οι αρχές έχουν τοποθετήσει σε διάφορα σημεία γεννήτριες, τρόφιμα και νερό, μαζί με ομάδες έρευνας και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσισμό - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Αθλητισμός / Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Η αντίδραση του Άνχελ Τόρες στους ισχυρισμούς του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Κριστάντους Ούτσε, σχολιάστηκε αρνητικά στα social media
LIFO NEWSROOM
Αντίστροφη μέτρηση για την σύλληψη του Έρικ Άνταμς-Παγκόσμιο πρωτοσέλιδο τα σκάνδαλά του

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Τα τέσσερα σκάνδαλα του δημάρχου Έρικ Άνταμς - Τι γράφουν Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ και την Τουρκία

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς - Η ομοσπονδιακή έρευνα - Το ενδεχόμενο προφυλάκισης και το «Σπίτι της Τουρκίας»
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Έστελνε τα κορίτσια υποχρεωτικά σε γυναικολόγο και μετά τα κακοποιούσε

Διεθνή / Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ: Έστελνε τα κορίτσια υποχρεωτικά σε γυναικολόγο και μετά τα κακοποιούσε

Το πώς δρούσε το «αρπακτικό του Harrods» αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες των θυμάτων του - «Η Δρ Κόξον του είχε δώσει το οκ που χρειαζόταν» για να με βιάσει, λέει θύμα του που ήταν τότε 16 ετών
LIFO NEWSROOM