Αυστρία: Εκλογές με φαβορί την ακροδεξιά

Αυστρία: Εκλογές με φαβορί την ακροδεξιά Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Από τις 05:45 (τοπική ώρα) ανοίγουν σταδιακά οι κάλπες στην Αυστρία, όπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου ή αλλιώς της Κάτω Βουλής. Εννέα κόμματα έχουν υποψήφιους και στα εννέα κρατίδια, με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, στην οποία επικράτησαν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία. Ο σχηματισμός κυβέρνησης πάντως δεν αναμένεται να αποδειχθεί εύκολη υπόθεση.

Οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν απόψε στις 17:00 (τοπική ώρα), όταν θα γίνει γνωστή και η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείτο με 27-29%, με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να ακολουθεί με 23-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8 και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8 έως 10%. Ο κατάλογος των κομμάτων συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από την δεκαετία του '50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER), του τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Turbobier Ντόμινι Βλάζνι ή Μάρκο Πόγκο, με κεντρική θέση την «αποπολιτικοποίηση της πολιτικής», τη Λίστα Μαντλέν Πέτροβιτς, πρώην στελέχους των Πρασίνων η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στο «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ), το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα άλλα κόμματα.

Αν τελικά το FPÖ τερματίσει πρώτο, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για την μεταπολεμική Αυστρία. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Ο αρχηγός του, Χέρμπερτ Κικλ , θήτευσε κοντά στον Γιεργκ Χάιντερ τη δεκαετία του 2000, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος ήδη δύο φορές με το ÖVP, αλλά ο αμφιλεγόμενος Κικλ δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο. Για να αποκλειστεί από την κυβέρνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM