Δυσοίωνη πρόβλεψη Συνολάκη - «Θα έχουμε συχνά κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ στην Ελλάδα»

Δυσοίωνη πρόβλεψη του καθηγητή Συνολάκη - «Θα έχουμε συχνά κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου από τις καταστροφές του Ντάνιελ στη Θεσσαλία: EUROKINISSI
0

Για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, μίλησε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.

Ο Κώστας Συνολάκης, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», με αφορμή τον τυφώνα Μίλτον που σάρωσε τη Φλόριντα, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που πλέον είναι ξεκάθαρα ορατές.

Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων και στο κατά πόσο είναι πιθανό να χτυπήσει ένας τέτοιος κυκλώνας τη χώρα. «Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει σε θεαματικό βαθμό τα δεδομένα. Είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη πλέον συχνότητα τέτοιων ακραίων φαινομένων και για την αυξημένη έντασή τους», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής σχολιάζοντας τα γεγονότα.

Στη συνέχεια ωστόσο, εξήγησε τι προκαλεί τέτοιου είδους κυκλώνες-τυφώνες όπως ο Μίλτον. «Ο συγκεκριμένος κυκλώνας μπήκε στον κόλπο του Μεξικού και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Φλόριντα και εν συνεχεία προς τον Ατλαντικό. Φέτος είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στον κόλπο, όπως και σχεδόν παντού. Έφτασε η θερμοκρασία του νερού της θάλασσας κοντά στους 30 βαθμούς, κάτι σχεδόν πρωτόγνωρο», σημείωσε αρχικά.

«Όσο πιο ζεστό είναι το νερό της θάλασσας, τόσο περισσότερη και υψηλότερη ενέργεια αποκτά ο τυφώνας και τόσο πιο πολλές και πολύ έντονες βροχοπτώσεις δημιουργεί. Όσο πιο ζεστή είναι η θάλασσα, τόσο αυξάνονται και οι υδρατμοί. Για κάθε έναν βαθμό που αυξάνει η θερμοκρασία της θάλασσας, έχουμε 7% περισσότερους υδρατμούς που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα. Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο 100-150 χιλιομέτρων, όπως είναι αυτό του Μίλτον, καταλαβαίνετε πόσο πολύ περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και προκαλούν τεράστιες σε ένταση και διάρκεια καταιγίδες», συνέχισε.

Συνολάκης: «Ίσως να έχουμε στο μέλλον πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ»

Ο κ. Συνολάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο αν στη χώρα και γενικότερα στη Μεσόγειο, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθούν τέτοια φαινόμενα. «Αυτό που προσπαθεί η παγκόσμια κοινότητα είναι να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία στον πλανήτη σε ένα επίπεδο. Μέχρι, όμως, να συμβεί αυτό, η θερμοκρασία θα ανεβαίνει μόνο προς τα πάνω. Ποτέ δεν θα κατεβαίνει, κι αυτό συνεπάγεται ότι τέτοια φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και, κυρίως, πιο έντονα», σημείωσε αρχικά

«Ο κυκλώνας Ντάνιελ που έπληξε πέρυσι την Ελλάδα, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, ήταν ένας μεσογειακός κυκλώνας. Εάν τον βάζαμε σε κατηγορία, όπως τον Μίλτον που αρχικά ξεκίνησε με 4-5, ο δικός μας θα ήταν 1 προς 2. Συνεπώς, το τι θα συμβεί εάν συνεχίσει να υπερθερμαίνεται η Μεσόγειος, αυτό δεν το ξέρουμε. Ενδεχομένως, να έχουμε στο μέλλον και πιο ισχυρούς κυκλώνες από τον Ντάνιελ. Το αν θα φτάσουν, όμως, σε κατηγορία 4 ή 5, πάλι δεν μπορούμε να το προβλέψουμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εάν εξακολουθήσει να αυξάνεται η θερμοκρασία της θάλασσας, τότε βεβαίως και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε υπερ-καταιγίδες πολύ πιο έντονες από τον Ντάνιελ», συμπλήρωσε.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα αν στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να συμβεί κι εδώ ένα παρεμφερές φαινόμενο με τον Μίλτον. Αλλά να σας πω κάτι; Ακόμα και Ντάνιελ να έχουμε, είναι φοβερά καταστροφικός κυκλώνας. Αυτό, συνεπώς, που μπορώ να σας πω με περισσότερη βεβαιότητα είναι ότι θα έχουμε στην Ελλάδα κυκλώνες σαν τον Ντάνιελ αρκετά πιο συχνά. Δεν ξέρω πόσο συχνά, αλλά συχνά», κατέληξε.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Περιβάλλον / Πίννα στην Ελλάδα: Ζωντανοί πληθυσμοί μόνο στον Αμβρακικό και στην Καλλονή

Η πίννα μαλάκιο με όστρακο, μπορεί να ξεπεράσει το 1 μ. σε μήκος και έχει σημαντικό οικολογικό ρόλο - Είναι ενδημικό της Μεσογείου και  θεωρείται είδος «Κρισίμως Κινδυνεύον»
LIFO NEWSROOM
Tυφώνας Μίλτον: Πώς δημιουργείται και πώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το φαινόμενο

Περιβάλλον / Πώς ενισχύεται ο τυφώνας Μίλτον - Μπορεί να φθάσει «κατηγορία 6»;

Οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι πιο γρήγορα και εμφανίζονται συχνότερα, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής - Πώς σχηματίζονται οι τυφώνες και πώς μπορεί να αλλάξουν στο μέλλον
LIFO NEWSROOM
Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη δράση για το κλίμα

Περιβάλλον / Οι πολιτικοί που πετούν λιγότερο ή κόβουν το κρέας μπορούν να παίξουν «ρόλο κλειδί» στη δράση για το κλίμα

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι να μειώσουν το προσωπικό τους ανθρακικό αποτύπωμα εάν δουν πολιτικούς ηγέτες να κάνουν το ίδιο
LIFO NEWSROOM