Ο Αντόνιο Γκούτερες προειδοποιεί: «Ο Ειρηνικός ωκεανός ξεχειλίζει»

Ο Αντόνιο Γκούτερες προειδοποιεί: «Ο Ειρηνικός ωκεανός ξεχειλίζει» Facebook Twitter
Ο Αντόνιο Γκούτερες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ/Φωτ. Αρχείου: ΕΡΑ
0

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε την Τρίτη ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σύντομα θα ανέβει αδιανόητα, χωρίς καμία δυνατότητα για επιστροφή στην πρότερη κατάσταση. 

Ο Αντόνιο Γκούτερες υπογράμμισε ότι αυτή η κρίση θα αποτελέσει μια τρομακτική απειλή για τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού ωκεανού.  

Οι προβλέψεις του Γκουτέρες για μια «παγκόσμια καταστροφή» συμπίπτουν με τις εκθέσεις που έχει δημοσιεύσει ο ΟΗΕ αλλά και αυτές του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού που περιγράφουν λεπτομερώς την επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τις «σοβαρές και δυσανάλογες επιπτώσεις» της στα νησιά του Ειρηνικού.  

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, η στάθμη της θάλασσας που καταγράφηκε κοντά στην πρωτεύουσα της Τόνγκα, Νουκουαλόφα, αυξήθηκε κατά 21 εκατοστά από το 1990 έως το 2020

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι το 90% των κατοίκων των νησιών του Ειρηνικού ζουν σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές και στα περισσότερα νησιά, πάνω από το ήμισυ όλων των υποδομών βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές. Τα νησιά αυτά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στους τροπικούς κυκλώνες και τις καταιγίδες, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να ενεργήσει σύμφωνα με μια παγκόσμια κατάσταση έκακτης ανάγκης που «φωνάζει»: «Σώστε τις θάλασσές μας». Το κάλεσμα αυτό επιβάλλει την αντιμετώπιση των καταστροφών που μπορεί να επιφέρει η άνοδος της στάθμης των θαλασσών «πριν να είναι πολύ αργά».  

Η περιβαλλοντική κρίση που αντιμετωπίζουμε έχει επιπλέον, σύμφωνα με τον Γκούτερες, ενισχύσει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των καταιγίδων και των παράκτιων πλημμυρών. 

Μιλώντας από το Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού στην Τόνγκα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε: «Ο ωκεανός ξεχειλίζει». Ενώ συνέχισε, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια τρελή κατάσταση: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι μια κρίση που οφείλεται εξ ολοκλήρου στην ανθρωπότητα». 

Οι προειδοποιήσεις του Γκούτερες για την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας 

Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό έχει αυξηθεί τρεις φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από το 1980, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.  

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, ο Γκουτέρες προέτρεψε επανειλημμένα τα πλουσιότερα έθνη να εντείνουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. 

Προειδοποίησε ότι χωρίς μια «δίκαιη» μετάβαση που θα θέσει το τέλος στη χρήση ορυκτών καυσίμων, «δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουμε τον 1,5 βαθμό ζωντανό», αναφερόμενος στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα και τον στόχο που τέθηκε για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 

«Η Ομάδα των 20 (G20) - οι μεγαλύτεροι εκπέμποντες που ευθύνονται για το 80% αυτών των εκπομπών - πρέπει να αναλάβουν δράση και να ηγηθούν, καταργώντας σταδιακά την παραγωγή και κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», ανέφερε στις δηλώσεις του τη Δευτέρα. 

Δεν είναι μόνο τα νησιά με χαμηλό υψόμετρο που βλέπουν τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας να χτυπά τις ακτές τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.  

Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Μπανγκόκ απειλούνται «δεκάδες παράκτιες μεγαλουπόλεις». 

Με πληροφορίες από Axios 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Περιβάλλον / Από τη Νέα Υόρκη ως τη Φλόριντα η Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ βυθίζεται

Μελέτη που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες της NASA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρή καθίζηση του εδάφους στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ - Αιτίες η κλιματική αλλαγή, η υπεράντληση των υπόγειων υδάτων και η πυκνότητα πληθυσμού και υποδομών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή: Οι φτωχές χώρες χρειάζονται τουλάχιστον $1 τρισ. τον χρόνο για την πράσινη μετάβαση

Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες, με 100 δισ. δολάρια τον χρόνο, ωστόσο τα κονδύλια ξεκίνησαν να αποδεσμεύονται όπως πρέπει, μόλις το 2022
LIFO NEWSROOM
Το λεξικό της COP29: Βασικές έννοιες για τη φετινή διάσκεψη για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Περιβάλλον / COP29: Όροι-κλειδιά και βασικές έννοιες της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν

Το Αζερμπαϊτζάν είναι από τα πρώτα κράτη που αναπτύχθηκαν οικονομικά λόγω πετρελαίου και εξακολουθεί να βασίζεται στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για το 90% των εξαγωγών του
LIFO NEWSROOM
Η ανθρωπότητα έχει ήδη θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C από το 1700

Περιβάλλον / Από το 1700 μέχρι σήμερα, η ανθρωπότητα έχει θερμάνει τον πλανήτη κατά 1,5°C

Η αλλαγή της βάσης εκτίμησης μπορεί να θεωρηθεί ως «μετακίνηση των στόχων» για την κλιματική δράση, καθώς το τρέχον επίπεδο θέρμανσης είναι σαφώς κοντά στο όριο των 1,5°C, ανεξάρτητα από την αρχική βάση
LIFO NEWSROOM