Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει την φιλαρμονική της Δρέσδης

Ρομπότ-μαέστρος διευθύνει την φιλαρμονική της Δρέσδης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Dresdner Sinfoniker/Facebook
0

Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χαρισματική ούτε φαίνεται παθιασμένη, αλλά ποτέ δεν χάνει τον ρυθμό της και ούτε επιπλήττει τους μουσικούς που διευθύνει. Πρόκειται για ένα ρομπότ-μαέστρο, την MAiRA Pro S, που πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο της στην Δρέσδη. 

Οι δύο εμφανίσεις της στην γερμανική πόλη γίνονται ώστε να αναδειχθούν οι δυνατότητες των μηχανικών μαέστρο, αλλά και της μουσικής που είναι ειδικά γραμμένη για να αξιοποιεί την τεχνολογία. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας της Δρέσδης, Μάρκους Ρινντ, ο στόχος «δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους», αλλά η ενορχήστρωση περίπλοκης μουσικής που θα ήταν αδύνατη με έναν ανθρώπινο μαέστρο. 

Η  MAiRA Pro S έχει τρία «χέρια» και το κάθε ένα κρατά μία ράβδο διαφορετικού χρώματος, με τις οποίες κατευθύνει τους μουσικούς. Στο σκοτάδι, οι χρωματιστές ράβδοι θυμίζουν τα χαρακτηριστικά lightsaber από το Star Wars, που όμως κινούνται με υπολογιστική ακρίβεια. 

Η ιδέα για τον μηχανικό μαέστρο ήρθε στον Ρινντ πριν 23 χρόνια, όταν ο ίδιος διεύθυνε ορχήστρα και κατά την διάρκεια πρόβας, ένας μουσικός του παραπονέθηκε για τις ασυνέπειες στο τέμπο του. Τότε, είχε απαντήσει «Δεν είμαι ρομπότ». 

Έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με ειδικούς από το πολυτεχνείο της Δρέσδης και το αποτέλεσμα ήταν η  MAiRA Pro S, ίσως το πιο τεχνολογικά άρτιο μηχάνημα του είδους του. Όμως όχι το μόνο. 

Ένα κατασκεύασμα της ελβετικής εταιρείας ρομποτικής ABB είχε παίξει μαζί με την συμφωνική ορχήστρα του Detroit το 2006, ενώ εννιά χρόνια αργότερα ο θρυλικός Αντρέα Μποτσέλι είχε «συνεργαστεί» με ένα ρομπότ-μαέστρο που αποτελούνταν από δύο χέρια. Στην Νότια Κορέα το πήγαν ένα βήμα παραπέρα το 2023, όταν ένα ανδροειδές ρομπότ 1,8 μέτρων, καθοδήγησε περισσότερους από 60 μουσικούς που έπαιζαν παραδοσιακά όργανα.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εμφάνιση της MAiRA Pro S από την Δρέσδη, που είχε μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Τech & Science / Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Το Facebook, που τώρα μετρά 20 χρόνια, έχει χάσει σε δημοτικότητα μεταξύ των εφήβων, αλλά η μητρική του εταιρεία, Meta, έχει παρατηρήσει ότι οι νέοι ενήλικες χρησιμοποιούν τις λειτουργίες κοινότητας της πλατφόρμας, όπως το Facebook Marketplace και τις ομάδες
LIFO NEWSROOM