Η Revolut κατονομάζεται σε χιλιάδες καταγγελίες για απάτη στη Βρετανία

Η Revolut κατονομάζεται σε χιλιάδες καταγγελίες για απάτη στη Βρετανία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Μετά την κλοπή περίπου 197.000 ευρώ από έναν επαγγελματικό λογαριασμό στη Revolut, το BBC αποκαλύπτει ότι η «ψηφιακή τράπεζα» -με περισσότερους από 45 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως- έχει κατονομαστεί σε χιλιάδες καταγγελίες για απάτη τον τελευταίο χρόνο, στη Βρετανία.

Ένας άνδρας από τον οποίο απατεώνες έκλεψαν 197.000 ευρώ από τον επαγγελματικό λογαριασμό του στη Revolut δήλωσε στο BBC Panorama ότι πιστεύει ότι τα μέτρα ασφαλείας της εταιρείας απέτυχαν να αποτρέψουν την κλοπή. Λέει ότι οι εγκληματίες κατάφεραν να παρακάμψουν τη διαδικασία επαλήθευσης ταυτότητας για να αποκτήσουν πρόσβαση στο λογαριασμό του. Μέχρι στιγμής, η Revolut έχει αρνηθεί να επιστρέψει τα χρήματα αυτά.

Το BBC διαπίστωσε ότι η Revolut κατονομάστηκε σε περισσότερες καταγγελίες απάτης κατά το τελευταίο οικονομικό έτος από οποιαδήποτε από τις μεγάλες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία ηλεκτρονικού χρήματος -στην οποία δεν έχει ακόμη χορηγηθεί πλήρες καθεστώς τράπεζας- δηλώνει ότι αντιμετωπίζει την απάτη εξαιρετικά σοβαρά και ότι διαθέτει «ισχυρούς ελέγχους» για την εκπλήρωση των νομικών και κανονιστικών υποχρεώσεών της.

Κατά τη διάρκεια του 2023, το κέντρο αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, Action Fraud, έλαβε 9.793 καταγγελίες για απάτη στις οποίες αναφερόταν η Revolut, σύμφωνα με αίτημα ελευθερίας των πληροφοριών (FOI) που υπέβαλε το BBC Panorama.

Η άνοδος των «ψηφιακών τραπεζών» - Τι είναι η Revolut

Η Revolut συγκαταλέγεται στα νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες τους online ή μέσω μιας εφαρμογής. Η εταιρεία έχει αναπτυχθεί ραγδαία και έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 45 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εκ των οποίων τα εννέα εκατομμύρια βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν τριπλασίασε τα έσοδά της σε 2,15 δισ. ευρώ το 2023. Οι λογαριασμοί της ανοίγουν γρήγορα και προσφέρουν ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες σε μια εύχρηστη εφαρμογή.

Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τον Jack - ο οποίος διευθύνει μια διεθνή επιχείρηση και πρέπει να διατηρεί πολλά διαφορετικά νομίσματα - στην Revolut.

Η Revolut δήλωσε πρόσφατα ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook και του Instagram Meta ήταν πίσω από το 62% όλων των απατών που αναφέρθηκαν στην εταιρεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και ότι ζητά από τον τεχνολογικό γίγαντα να μοιραστεί την επιστροφή των χρημάτων των θυμάτων απάτης. Είπε επίσης ότι «απέτρεψε πιθανές απώλειες απάτης αξίας άνω των 568 εκατ. ευρώ για τους πελάτες της παγκοσμίως το 2023». «Παρ' όλα αυτά, θα υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνουμε για την αντιμετώπιση αυτού του πολυκλαδικού ζητήματος και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης των ποσοστών απάτης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Revolut.

Το BBC Panorama μίλησε με οκτώ πρώην υπαλλήλους για να προσπαθήσει να κατανοήσει την εργασιακή κουλτούρα της Revolut, και δύο ζητήματα αναφέρθηκαν ξανά και ξανά - η ακόρεστη όρεξη της Revolut για ανάπτυξη και ένα περιβάλλον υψηλής πίεσης.

«Η προστασία της Revolut από τη χρήση της για οικονομικό έγκλημα έπαιζε πάντα το δεύτερο βιολί μπροστά στην επιθυμία να λανσάρει νέα προϊόντα και να κάνει τους υπάρχοντες πελάτες να χρησιμοποιούν περισσότερο τα προϊόντα», είπε στο BBC ένας εσωτερικός συνεργάτης, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Η απάτη είναι πρόβλημα για όλες τις τράπεζες και οι απάτες συνεχίζουν να αποφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμα και όταν η τεχνολογία για την αντιμετώπισή τους βελτιώνεται.

Προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες κάνουν επιπλέον ελέγχους, αλλά μερικές φορές αυτά τα μέτρα ασφαλείας μπορεί να εμποδίσουν την ομαλή εμπειρία των πελατών. Η Revolut λέει ότι έχει μια «κουλτούρα υψηλών επιδόσεων» με «προσδοκία να προσφέρει καλά αποτελέσματα στους πελάτες» και ότι όλα τα νέα προϊόντα που λανσάρει περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες διαδικασίες αξιολόγησης κινδύνων και έγκρισης της διακυβέρνησης.

Λέει επίσης ότι έχει «επενδύσει σημαντικά» στην ομάδα της για την πρόληψη του οικονομικού εγκλήματος, η οποία αποτελεί πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

*Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Διεθνή / H Ιταλία ξεκινά μεταφορά μεταναστών σε κέντρα στην Αλβανία – Πρώτη φορά στην Ευρώπη

Το σχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την Amnesty International να το χαρακτηρίζει «σκληρό πείραμα» που αμαυρώνει την εικόνα της ιταλικής κυβέρνησης
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Διεθνή / Προειδοποίηση πρώην CEO Google: Ο στόχος καθαρής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2030 κινδυνεύει

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google προειδοποιεί τον Κιρ Στάρμερ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για καθαρή ενέργεια το 2030 χωρίς να διορθωθούν οι ρυθμιστικοί κανονισμοί
LIFO NEWSROOM
Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Διεθνή / Κάνιε Γουέστ: Κατηγορείται ότι νάρκωσε και βίασε την πρώην βοηθό του, σε πάρτι του Diddy

Σε ένα από τα περιστατικά που περιγράφονται, η Pisciotta ισχυρίζεται ότι ο Γουέστ εισέβαλε στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο, προσπαθώντας να την αναγκάσει σε σεξουαλική επαφή
LIFO NEWSROOM
Ποιοι είναι οι 3 οικονομολόγοι που πήραν το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Διεθνή / Στους οικονομολόγους συγγραφείς του «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» το Νόμπελ Οικονομίας

Στους καθηγητές του MIT Ντάρον Ατσέμογλου και Σάιμον Τζόνσον αλλά και στον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγο Τζέιμς Ρόμπινσον απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών
LIFO NEWSROOM