Ο εμφύλιος πόλεμος που εκτυλίσσεται στο Σουδάν έχει δημιουργήσει μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, με τις εχθροπραξίες να διαταράσσουν την αγροτική παραγωγή, αφήνοντας πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να κινδυνεύουν από λιμό.
Η αφρικανική χώρα ταλανίζεται από εμφύλιο πόλεμο από τον Απρίλιο, όταν και ξέσπασαν σφοδρές μάχες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Χαρτούμ και στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας.
Παρότι υπάρχουν εκατομμύρια διαθέσιμα στρέμματα για αγροκαλλιέργεια, η εξάπλωση των εχθροπραξιών στις αγροτικές περιοχές ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους τους να αναζητήσουν καταφύγιο, αφήνοντας πίσω τους της σοδειές τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ο πόλεμος έχει οδηγήσει 14 εκατομμύρια Σουδανούς σε οξεία πείνα, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πέσει ή κινδυνεύουν να πέσουν θύματα λιμού.
Όπως εξηγεί στο Sky News o Αμπντουλαχί, ένας από τους αγρότες που άφησαν τα σπίτια τους, «Οι φάρμες δεν είναι ασφαλείς» και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, ούτε καύσιμα, ούτε λιπάσματα, ούτε φυτοφάρμακα. Δεν υπάρχει τίποτα φέτος».
Ο Αμπντουλαχί είναι ένας από τους πολλούς μετανάστες στο εσωτερικό του Σουδάν που κατευθύνθηκαν στην περιοχή, όπου η αγροτική παραγωγή προς το παρόν συνεχίζεται, δίνοντας σημαντική «ανάσα» στους εκτοπισμένους πληθυσμούς.
Ένα θρησκευτικό σχολείο στην πόλη έχει μετατραπεί πρόχειρα σε καταυλισμό που φιλοξενεί 5.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους 280 εγκύους γυναίκες. Οι σκηνές των εκτοπισμένων αγροτών είναι όλες μαζεμένες σε μία γωνία του προαύλιου χώρου, καθώς ένας άνδρας, ο Μανσούρ, εξηγεί πώς έφτασαν σε αυτό το σημείο.
«Όλοι μας εδώ είμαστε αγρότες», λέει ο Μανσούρ, δείχνοντας με το χέρι του της οικογένειες γύρω του. «Οι δυνάμεις του RSF μπήκαν στα σπίτια μας - επιτέθηκαν σε ανθρώπους, βασάνισαν ανθρώπους και σκότωσαν ανθρώπους».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Μανσούρ, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι συγγενείς των εκτοπισμένων βρήκαν φρικτό θάνατο.
«Αφήσαμε τα σπίτια μας και τους ηλικιωμένους συγγενείς μας - οι οποίοι αργότερα πέθαναν από την πείνα. Αφήσαμε τα αγροκτήματά μας. Καλλιεργούσαμε σιτάρι, ζαχαροκάλαμο, μελιτζάνες και καρπούζια και τα αφήσαμε όλα αυτά πίσω μας».
Πέρα από τον λιμό, στο Σουδάν παρατηρούνται εξάρσεις και άλλων ασθενειών, όπως η χολέρα, που έχει στοιχίσει την ζωή σε 430 άτομα μέσα σε διάστημα ενός μήνα, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε τις 13.000.
Με πληροφορίες από Sky News