Ερευνητές ανέπτυξαν σαρωτή ματιών που ανιχνεύει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ

Ερευνητές ανέπτυξαν σαρωτή ματιών που ανιχνεύει διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ Facebook Twitter
Φωτ.: Chris Meyer, Indiana University
0

Μια ομάδα ερευνητών που αναπτύσσουν οφθαλμοσκόπια νέας γενιάς, κατάφεραν να εντοπίσουν ενδείξεις προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, ορισμένες καρδιακές παθήσεις και το Αλτσχάιμερ.

Επιστημονικές ομάδες από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το Πανεπιστήμιο Northwestern, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το New York Eye and Ear Infirmary διερευνούν νέους τρόπους αξιοποίησης του ματιού, ως φακού για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων των παραπάνω ασθενειών.

«Η έρευνα αυτή αφορά τη χρήση του ματιού ως παράθυρο στην υγεία. Θέλουμε να δώσουμε στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης την πιο καθαρή εικόνα που μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν στο σώμα, μη επεμβατικά», δήλωσε ο Stephen A. Burns, καθηγητής στο Πανεπιστημίο της Ιντιάνα. Ο Burns έχει οριστεί κύριος ερευνητής σε μια τριετή επιχορήγηση ύψους 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) Venture Program Oculomics Initiative.

Το εργαστήριο του Burns ανέπτυξε ένα οφθαλμοσκόπιο, που μπορεί να παρατηρεί το πίσω μέρος του ανθρώπινου ματιού σε πολύ υψηλή ανάλυση. Αυτό τους επιτρέπει να διακρίνουν την κίνηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε πραγματικό χρόνο. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, ο Burns έχει εντοπίσει βιοδείκτες για τον διαβήτη και την υπέρταση στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού.

Σύμφωνα με το Interesting Engineering, ο σαρωτής ματιών θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, άτομα άνω των 60 ετών.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία είναι προϊόν παιδικής εργασίας λένε αρχαιολόγοι

Αρχαιολογία & Ιστορία / Αγγεία ηλικίας 4.500 ετών στη Συρία φτιάχτηκαν από 8χρονα παιδιά, λένε αρχαιολόγοι

Οι αρχαιολόγοι ανέλυσαν 450 αγγεία που κατασκευάστηκαν στην Τελ Χάμα και διαπίστωσαν ότι τα δύο τρίτα των αγγείων κατασκευάζονταν από παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών
THE LIFO TEAM
Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Τech & Science / Το Facebook θέλει να βοηθήσει τη Gen Z να αντιμετωπίσει την ενήλικη ζωή- Πώς θα το καταφέρει

Το Facebook, που τώρα μετρά 20 χρόνια, έχει χάσει σε δημοτικότητα μεταξύ των εφήβων, αλλά η μητρική του εταιρεία, Meta, έχει παρατηρήσει ότι οι νέοι ενήλικες χρησιμοποιούν τις λειτουργίες κοινότητας της πλατφόρμας, όπως το Facebook Marketplace και τις ομάδες
LIFO NEWSROOM