ΚΙΝΗΣΗ

CNN: Μήνυμα στο Ιράν το χτύπημα των ΗΠΑ με stealth βομβαρδιστικό Β-2 Spirit

CNN: Μήνυμα στο Ιράν το χτύπημα των ΗΠΑ με stealth βομβαρδιστικό Β-2 Spirit Facebook Twitter
0

Η χρήση από τις ΗΠΑ ενός από τα πιο σημαντικά και δαπανηρά οπλικά τους συστήματα, του B-2, ενάντια στις υπόγειες εγκαταστάσεις πυρομαχικών των Χούθι στέλνει ένα ευρύτερο μήνυμα που θα ακουστεί στην Τεχεράνη εν μέσω της αντιπαράθεσης του Ιράν με τον σύμμαχο των ΗΠΑ, το Ισραήλ, αναφέρει το CNN.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διαθέτει μόλις 19 τέτοια βομβαρδιστικά, ικανά να ρίξουν πυρηνικές βόμβες, κόστους 2 δισ. δολαρίων έκαστο. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιστρατεύσει B-2 Spirit για να πλήξει μια σιιτική οργάνωση ανταρτών που δεν διαθέτει τόσο προηγμένα οπλικά συστήματα «εκ πρώτης όψεως φαντάζει υπερβολική», σχολιάζει σε ανάλυσή του το CNN.

Η Ουάσιγκτον αρκούνταν στη χρήση όπλων που εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στην περιοχή για να χτυπήσει στόχους των Χούθι τον περασμένο χρόνο, ενώ υπέστη ελάχιστη έως και καμία ζημιά.

Tα λόγια που επέλεξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, για να ανακοινώσει το χτύπημα με B-2 Spirit κατά των Χούθι λένε πολλά:

«Αυτή ήταν μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί μας προσπαθούν να προφυλάξουν από πλήγματα, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά θαμμένες, υπόγειες ή οχυρωμένες είναι».

Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση… για να αποτρέψει επιθέσεις εναντίον αμάχων και των περιφερειακών εταίρων μας».

Αυτά τα λόγια δείχνουν το Ιράν με δύο τρόπους.

Πολλές από τις πυρηνικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης πιστεύεται ότι βρίσκονται σε καλά προστατευμένες, υπόγειες εγκαταστάσεις. Και δεν υπάρχει πιο σημαντικός «περιφερειακός εταίρος» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή από το Ισραήλ.

Εν αναμονή των αντιποίνων του Ισραήλ για το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων που εξαπέλυσε εναντίον του το Ιράν την 1η Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον στέλνει το μήνυμα στην Τεχεράνη ότι μόνον μια περιορισμένη νέα δράση κατά του κύριου συμμάχου του στη Μέση Ανατολή θα ανεχθεί.

Το stealth βομβαρδιστικό B-2, που είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου το 1999, σπανίως χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ σε μάχιμες αποστολές. Έχει ρίξει βόμβες στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Λιβύη επίσης. Τα αεροσκάφη εδρεύουν στην αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι και συνήθως πραγματοποιούν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας από εκεί, αν και ορισμένα B-2 βρίσκονταν στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο.

Η τελευταία γνωστή αποστολή με τέτοιο βομβαρδιστικό ήταν τον Ιανουάριο του 2018 και «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ΗΠΑ περίμεναν πάνω από επτά χρόνια - και έναν χρόνο από την έναρξη της αντιπαράθεσης με τους Χούθι - για να στείλουν ένα κοστοβόρο μήνυμα μόνον στη συγκεκριμένη οργάνωση», καταλήγει στην ανάλυση.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ θα περιορίσει τα δημόσια καθήκοντα για λόγους υγείας

Διεθνή / Νορβηγία: Η πριγκίπισσα Μέτε Μάριτ θα περιορίσει τα δημόσια καθήκοντα για λόγους υγείας

Η 50χρονη μέλλουσα βασίλισσα της Νορβηγίας διαγνώστηκε με χρόνια πνευμονική ίνωση το 2018 - Η εισβολή διαρρηκτών στο παλάτι και η σύλληψη του 27χρονου γιου της τον Αύγουστο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

Διεθνή / Θρίλερ με τον θάνατο του Λίαμ Πέιν των One Direction στην Αργεντινή

«Έχει ένα μπαλκόνι και φοβόμαστε ότι μπορεί να κάνει κάτι για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε ο διευθυντής του ξενοδοχείου που τηλεφώνησε στην αστυνομία - Οι μαρτυρίες για περίεργη συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Φον ντερ Λάιεν: Οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ θα αυξηθούν-«Να πάρουμε μαθήματα από την Ιταλία»

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν: Οι απελάσεις μεταναστών από την ΕΕ θα αυξηθούν-«Να πάρουμε μαθήματα από την Ιταλία»

Να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό όπως η Ιταλία που θα προωθεί τους αιτούντες άσυλο στην Αλβανία, συζητούν οι Ευρωπαίοι - Η Πολωνία απαγορεύει προσωρινά από τους μετανάστες να ζητούν άσυλο - Προς αuστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής η ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Το προφίλ των επτά από τους 50 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο αυτή την εβδομάδα - Η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν στηρίζει τη Ζιζέλ έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ